Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μέσω Davos….πιέσεις για επίσπευση του νόμου ανακεφαλαιοποίησης και αμκ Eurobank – Ποιοι ανησυχούν για την Εθνική;

Μέσω Davos….πιέσεις για επίσπευση του νόμου ανακεφαλαιοποίησης και αμκ Eurobank – Ποιοι ανησυχούν για την Εθνική;
Η Εθνική έχει τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και η Πειραιώς το υψηλότερο….
Μέσω Davos θα επιχειρηθεί η επίσπευση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να επιταχυνθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr.
Στο παγκόσμιο οικονομικό forum στο Davos της Ελβετίας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 με 25 Ιανουαρίου του 2014 στο οποίο  θα συμμετάσχουν 2500 στελέχη, τραπεζίτες και πολιτικοί από 100 χώρες με παρουσία του Draghi της ΕΚΤ και της Lagarde του ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα.
Με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ΤΧΣ, Eurobank, στελέχη της ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ θα προσπαθήσουν στις επαφές που θα έχουν με παράγοντες που αποτελούν και επηρεάζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, Draghi της ΕΚΤ και Lagarde του ΔΝΤ να καταδείξουν
1)γιατί πρέπει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών  να επισπευστεί πριν τις ευρωεκλογές ώστε να αποτραπούν…πολιτικά εμπόδια
2)γιατί πρέπει να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια π.χ. πρόταση να εξαγοράζει τα warrants το ΤΧΣ μέσω δημοσίων προτάσεων που προσέκρουσε σε αντιδράσεις
3)γιατί πρέπει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να μην καθυστερήσει καθώς ο Απρίλιος του 2014 είναι πολύ μακριά.
Κάθε καθυστέρηση και όσο πλησιάζουμε προς τις κρίσιμες ευρωεκλογές, ο πολιτικός κίνδυνος θα αυξάνεται δραματικά αποθαρρύνοντας τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν μάλιστα συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για εθνικοποίηση τραπεζών.
Μέσω Davos της Ελβετίας η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει την Τρόικα και όλους αυτούς που επηρεάζουν τις ελληνικές οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Και ενώ η Eurobank αποτελεί πηγή ανησυχίας γιατί η αύξηση έχει μετατεθεί - οι αναφορές εμπιστοσύνης από την Fairfax είναι πολύ ενθαρρυντικές αλλά δεν είναι δεδομένες αν υπάρξει πολιτική ανατροπή – ένας νέος προβληματισμός απασχολεί τις θεσμικές αρχές.
Η Εθνική τράπεζα αποτελεί «σοβαρή πηγή ανησυχίας γιατί οι ζημίες από την τουρκική λίρα είναι σοβαρές ενώ με χρηματιστηριακούς όρους η κεφαλαιοποίηση της Finansbank έχει απαξιωθεί στα 2,4 δισεκ. ευρώ»
Ας δούμε ορισμένες παραδοχές.
1) Το ΤΧΣ επένδυσε 8,7 δισεκ. ευρώ στην Εθνική τράπεζα, το ελληνικό κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,4 δισεκ. ευρώ και οι ιδιώτες στην τελευταία αμκ 1,05 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά επενδύθηκαν 11 δισεκ. ευρώ περίπου.
Πόσα κεφάλαια έχει σήμερα η Εθνική τράπεζα 5 με 5,2 δισεκ. με όρους tangible book value δηλαδή χάθηκαν 6 δισεκ. ευρώ.  
2)Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής συνεχίζουν να βρίσκονται στα κατώτερα όρια που θέτει η ΤτΕ δηλαδή κοντά στο 9%.
Βελτιώθηκαν λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας αλλά θα μειωθούν εκ νέου λόγω των ζημιών στο δ΄ τρίμηνο του 2013.
3)Περίπου το 1 δισεκ. ευρώ πλησιάζουν οι ζημίες στην Εθνική τράπεζα από την Τουρκική λίρα λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει μέσω της Finansbank.
Πρακτικά ότι έχει κερδίσει η Εθνική από την Πανγαία και στον Αστέρα το χάνει από την τουρκική λίρα.

Τι κερδίζουν οι τράπεζες από την αναβαλλόμενη φορολογία

Με την πλήρη χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας η  τράπεζα Πειραιώς θα αυξήσει το δείκτη Core tier 1  στο 15% από 13,5% του 9μηνου 2013, γεγονός που συνεπάγεται μια κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 900 εκατ. ευρώ.
 Η Alpha Bank θα βελτιώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια της, στο 14,5% από 13,5% το 9μηνο του 2013 το core tier 1.
Η Eurobank θα αυξήσει το core tier 1 στο 13,5% από 8,1% στο 9μηνο 2013, έχοντας κεφαλαιακό όφελος περίπου 1,9 με  2 δισ. ευρώ.
Η Εθνική εμφανίζει αναβαλλόμενη φορολογία 1,6 δισεκ. ωστόσο η αύξηση στο core tier 1 θα είναι αρχικώς μόνο 400 εκατ ή 10,1% από 9,3% core tier 1.
Οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας ωστόσο η βελτίωση αυτή θα είναι μόνο πρόσκαιρη καθώς το όφελος είτε στο σύνολο είτε μερικώς θα εξαλειφθεί από τις ζημίες του δ΄ τριμήνου του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης