Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ελληνική κοινωνία ας αποδεχθεί ότι θα χάσει από τις επενδύσεις στις τράπεζες 25 δισ. ή 14 δισ. funding gap και 11 δισ. κεφάλαιο

tags :
Η ελληνική κοινωνία ας αποδεχθεί  ότι θα χάσει από τις επενδύσεις στις τράπεζες  25 δισ. ή 14 δισ. funding gap και 11 δισ. κεφάλαιο
Από τα 44,3 δισεκ. μαζί με τις προνομιούχες θα χαθεί περίπου το 60% του επενδυμένου κεφαλαίου
Η ελληνική κοινωνία ας αποδεχθεί  ότι θα χάσει από τις επενδύσεις στις τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω των προνομιούχων μετοχών περίπου  25 δισ. ή 14 δισ. σε funding gap και 11 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο
Συνολικά από τα 44,3 δισεκ. μαζί με τις προνομιούχες θα χαθεί περίπου το 60% του επενδυμένου κεφαλαίου
Από τα 49,7 δισεκ. που δόθηκαν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρησιμοποιήθηκαν τα 39,2 δισεκ., περίπου 10,6 δισεκ. αποτελούν capital buffer στο ΤΧΣ και 4,47 δισεκ. οι προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου που είχαν δοθεί στο παρελθόν.
Στις  ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ επένδυσε 26,5 δισεκ. σε κεφάλαια.
Στην Εθνική 8,7 δισεκ. οι ιδιώτες 1,05 δισεκ και το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,4 δισεκ. μετά τις εξαγορές FBBank και Proton bank.
Συνολικά στην Εθνική έχουν επενδυθεί 10,1 δισεκ. από ΤΧΣ και δημόσιο.
Στην Alpha το ΤΧΣ επένδυσε 4 δισεκ. και 550 εκατ οι ιδιώτες, 3 δισεκ. η Credit Agricole που χρηματοδότησε την Emporiki και 950 εκατ το κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Στην Alpha bank έχουν επενδυθεί 4,95 δισεκ. από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Στην Πειραιώς 8 δισεκ. το ΤΧΣ μαζί με την ΑΤΕ, το ελληνικό κράτος 750 εκατ μέσω των προνομιούχων μετοχών, Societe Generale,  Millennium bank και ιδιώτες 1,44 δισεκ.  ευρώ ενώ το funding gap λόγω ΑΤΕ έφθασε τα 7,4 δισεκ. ευρώ.
Στην Πειραιώς περίπου 16,15 δισεκ. σε κεφάλαιο και funding gap επένδυσαν ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Στην Eurobank 5,8 δισεκ. επένδυσε το ΤΧΣ σε κεφάλαιο, το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων 1,25 δισεκ. ευρώ, 550 εκατ στο good TT και 4,06 δισεκ. για funding gap και 550 εκατ στην Proton bank και 760 εκατ για funding gap από το ΤΕΚΕ και για την Aspis bank funding gap 300 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Συνολικά στην Eurobank έχουν επενδυθεί 13,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Αυτή είναι η εικόνα ανακεφαλαιοποίησης και παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό banking χωρίς να περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις του δημοσίου που όπως αναφέραμε δεν είναι κεφάλαια ή ρευστότητα αλλά απλές εγγυήσεις.

Γιατί θα χαθεί το funding gap

Πρωτίστως τι σημαίνει funding gap;
Το funding gap προέκυψε όταν οι τράπεζες έσπασαν σε good και bad bank και προέκυψε διαφορά μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Ως γνωστό πάντα το ενεργητικό (δηλαδή δάνεια και επενδύσεις) είναι το ίδιο με το παθητικό (καταθέσεις, κεφάλαια).
Αφαιρώντας δάνεια κυρίως από το ενεργητικό και μεταφέροντας τα στην bad bank ΑΤΕ ή ΤΤ ή των άλλων τραπεζών υπήρξε διαφορά μεταξύ ενεργητικού και παθητικού.
Το ΤΕΚΕ αρχικά και ελλείψει κεφαλαίων το ΤΧΣ εν συνεχεία κάλυψε αυτή την διαφορά.
Το funding gap είναι υπαρκτή ρευστότητα, υπαρκτό περιουσιακό στοιχείο που δεν κινδυνεύει να χαθεί όπως το κεφάλαιο αλλά παραμένει μέρος του ενεργητικού μιας τράπεζας.
Όμως πως θα ανακτηθεί το funding gap δηλαδή η ρευστότητα σε μια περίοδο όπου η ύφεση δεν επιτρέπει στις τράπεζες να παράξουν έσοδα και να αντλήσουν ρευστότητα;  
Για την ιστορία το funding gap παγκοσμίως δεν ανακτήθηκε από το κράτος όπου επένδυσε αλλά μόνο τα κεφάλαια.
Επίσης το funding gap που ήταν κεφάλαιο και προσμετράται ως ρευστότητα, δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια άρα και στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τραπεζών.
Γιατί λοιπόν ο ιδιώτης μέτοχος να πληρώσει κάτι στο μέλλον που δεν υπολογίζεται στα κεφάλαια;
Προφανώς και δεν θα το πληρώσει.

Τι μπορεί να ανακτηθεί από τις επενδύσεις στις τράπεζες;

Το ΔΝΤ ήταν το μόνο από την Τρόικα που προϋπολόγισε ότι από τα 50 δισεκ. έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα 39,5 δισεκ. 15 δισεκ. ευρώ.
Όμως πρακτικά από το κεφάλαιο των 26,5 δισεκ. το ΔΝΤ εκτίμησε ότι θα ανακτηθούν από το ΤΧΣ 15 δισεκ. ευρώ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι μπορούν το ΤΧΣ να ανακτήσει το μέγιστο της επένδυσης του;
Στο ερώτημα αυτό η μόνη πειστική απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ναι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα warrants ως παράγωγο προϊόν έχουν ολοκληρώσει το κύκλο τους.
Θα πρέπει το ΤΧΣ να μπορεί να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants και εν συνεχεία έχοντας ανακτήσει τις κοινές μετοχές να μπορεί να τις πωλεί σε placement ακόμη και υψηλότερα από τις τιμές των αμκ στις οποίες επένδυσε τα 26,5 δισεκ. κεφάλαια στο ελληνικό banking.
Σε ένα ασαφές περιβάλλον και αβέβαιο μέλλον ζητάμε από τους ιδιώτες να επενδύσουν 15 δισεκ. ευρώ.
Μην χάσουμε την έννοια του μέτρου και κυρίως της λογικής.
Το ελληνικό κράτος πρέπει να κατανοήσει ότι για να πάρει τα 15 ή 16 ή 17 δισεκ. από τους ιδιώτες θα πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης