Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εconomist - Ένα haircut στο ελληνικό χρέος θα κρατήσει μακριά από την εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Εconomist - Ένα haircut στο ελληνικό χρέος θα κρατήσει μακριά από την εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ
Τέρας με τρία κεφάλια η τρόικα που έχει ωθήσει την Ελλάδα στον "οικονομικό" Άδη
(upd2)Mε τον... Κέρβερο παρομοιάζει την τρόικα ο Economist, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης της τριμερούς που ορίζει τις οικονομίες και τις τύχες των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Επιχειρώντας να συνδέσει την ελληνική μυθολογία με τη σύγχρονη Ελλάδα, το περιοδικό χαρακτηρίζει Κέρβερο την τρόικα, το τέρας δηλαδή με τα τρία κεφάλια που έχει οδηγήσει τη χώρα στον (οικονομικό Άδη).
Όπως υποστηρίζει ο Economist, ακόμη και οι Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζουν... δολοφόνους τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αλλά ως επίσημοι εκπρόσωποι των δανειστών, οι άντρες της τρόικας δεν θα νιώσουν αγαπητοί ποτέ και πουθενά. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως το έργο της τρόικας έχει αμφισβητηθεί ευθέως το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη σύσταση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της στις χώρες του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Τελικά η τρόικα είναι το τέρας εκείνο που "σκοτώνει" τις χώρες εκείνες, τις οποίες υποτίθεται πως πρέπει να βοηθήσει; Και τελικά ποιος ελέγχει το τέρας αυτό;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέτει - με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο - ο Economist, σε μια προσπάθεια να εισέλθει στα άδυτα της τριμερούς και της αποστολής της.
Τα σοσιαλιστικά κόμματα ανά την Ευρώπη κατηγορούν την τρόικα για ανικανότητα, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάργησή της. Την ίδια ώρα, τα πιο συντηρητικά κόμματα υπεραμύνονται της αξίας, της χρησιμότητας και του έργου της τρόικας, υποστηρίζοντας πως χάρη στην τριμερή η Ευρωζώνη ξεπέρασε τα χειρότερα.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Economist, η τρόικα έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη αρνητική κριτική όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ η ανεργία μαστίζει το 27% του πληθυσμού της. Ωστόσο, η Ελλάδα κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα! Όμως ακόμη και μετά από όλα αυτά, η Αθήνα - στην τρέχουσα συγκυρία - βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο καθυστέρησης στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιρρίπτει ευθύνες για αυτή τη νέα δυστοκία στη συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης, αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης των ελληνικών προβλημάτων (με αιχμή φυσικά το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους).
"Το ΔΝΤ πίεζε μέχρι από λίγο καιρό για ένα νέο haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποδεχόταν - και δεν αποδέχεται ακόμη και σήμερα - ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η στάση αυτή όμως αφήνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με βουνό δημοσίου χρέους και την πολιτική αβεβαιότητα στα ύψη", σπεύδει να επισημάνει το περιοδικό.
"Εάν οι Ευρωπαίοι πραγματικά επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ανέλθει ποτέ στην εξουσία, τότε η καλύτερη λύση είναι μία: Η άμεση διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους", εκτιμά ο Economist...

(Πρώτη ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου - 07:23)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης