Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα μπορούσαν να επιστραφούν πάνω από 24 δισ. από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών σε σύνολο επένδυσης 45 δισ.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα μπορούσαν να επιστραφούν πάνω από 24 δισ. από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών σε σύνολο επένδυσης 45 δισ.
Η Alpha bank θα επιστρέψει το 100% των κεφαλαίων του ΤΧΣ, η Πειραιώς χρειάζεται για να επιστρέψει τα πάντα….τιμή πάνω από 3,2 ευρώ
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορούσαν να επιστραφούν πάνω από 24 δισεκ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών, από τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών....έναντι εκτίμησης 15 δισεκ. του ΔΝΤ.....
Με βάση ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί η Alpha bank θα επιστρέψει 4,95 δισεκ. ευρώ σε ΤΧΣ και προνομιούχες μηδενίζοντας τις υποχρεώσεις της.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να επιστρέψει 7,5 δισεκ. ευρώ έως 10 δισεκ αν όλα εξελιχθούν ομαλά.
Η Εθνική περίπου 5 δισεκ και η Eurobank περίπου 4-4,5 δισεκ. ευρώ.
Πρωτίστως για πρέπει να δούμε πως κατανέμονται οι επενδύσεις του κράτους στις τράπεζες.
Συνολικά από τα 45 δισεκ. μαζί με τις προνομιούχες που έχουν επενδυθεί στις τράπεζες
Τα 26,5 δισεκ. αφορούν κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ.

Κατανομή επενδύσεων κατά τράπεζα

Στην Εθνική 8,7 δισεκ. οι ιδιώτες 1,05 δισεκ και το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,4 δισεκ. μετά τις εξαγορές FBBank και Proton bank και 820 εκατ funding gap για αυτές τις δύο μικρές τράπεζες.
Συνολικά στην Εθνική έχουν επενδυθεί 10,92 δισεκ. από ΤΧΣ και δημόσιο.
Στην Alpha το ΤΧΣ επένδυσε 4 δισεκ. και 550 εκατ οι ιδιώτες, 3 δισεκ. η Credit Agricole που χρηματοδότησε την Emporiki και 950 εκατ το κράτος μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Στην Alpha bank έχουν επενδυθεί 4,95 δισεκ. από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Στην Πειραιώς 8 δισεκ. το ΤΧΣ μαζί με την ΑΤΕ, το ελληνικό κράτος 750 εκατ μέσω των προνομιούχων μετοχών, Societe Generale,  Millennium bank και ιδιώτες 1,44 δισεκ.  ευρώ ενώ το funding gap λόγω ΑΤΕ έφθασε τα 7,4 δισεκ. ευρώ.
Στην Πειραιώς περίπου 16,15 δισεκ. σε κεφάλαιο και funding gap επένδυσαν ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Στην Eurobank 5,8 δισεκ. επένδυσε το ΤΧΣ σε κεφάλαιο, το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων 1,25 δισεκ. ευρώ, 550 εκατ στο good TT και 4,06 δισεκ. για funding gap και 550 εκατ στην Proton bank και 760 εκατ για funding gap από το ΤΕΚΕ και για την Aspis bank funding gap 300 εκατ από το ΤΕΚΕ.
Συνολικά στην Eurobank έχουν επενδυθεί 13,2 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap από ΤΧΣ και ελληνικό δημόσιο.
Αυτή είναι η εικόνα ανακεφαλαιοποίησης και παροχής ρευστότητας προς το ελληνικό banking χωρίς να περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις του δημοσίου που όπως αναφέραμε δεν είναι κεφάλαια ή ρευστότητα αλλά απλές εγγυήσεις.

Τι μπορεί να ανακτηθεί;

1)Η Alpha bank με τιμή στα 0,7 ευρώ και κεφαλαιοποίηση κοντά στα 7,7 δισεκ. μπορεί να επιστρέψει και το σύνολο των 4,95 δισεκ σε ΤΧΣ και προνομιούχες μετοχές.
2)Η Πειραιώς με βάση την κεφαλαιοποίηση της θα επιστρέψει το σύνολο του κεφαλαίου και των προ0νομιούχων μετοχών αλλά για να επιστρέψει και το funding gap θα χρειαστεί τιμή στο χρηματιστήριο πάνω από τα 3,2 ευρώ έναντι 1,93 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Η Πειραιώς πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 16 με 17 δισεκ. για να επιστρέψει το σύνολο των κεφαλαίων και του funding gap πίσω.
Να σημειωθεί ότι το funding gap δεν επιστρέφεται αλλά αν το ΤΧΣ πουλήσει σε πολύ υψηλότερη τιμή τις μετοχές της Πειραιώς με το κέρδος…καλύπτει την διαφορά του funding gap.
3)Η Εθνική θα επιστρέψει περίπου 5 δισεκ.
Για να επιστρέψει το σύνολο των κεφαλαίων και του funding gap χρειάζεται τιμή πάνω από 4,8 ευρώ.
4)Η Eurobank θα μπορούσε να επιστρέψει 4 με 4,5 δισεκ.
Θεωρητικά για να επιστρέψει και τα 13,2 δισεκ. που επενδύθηκαν στην τράπεζα….χρειάζεται τιμή στο χρηματιστήριο 1,5 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 22:38 16 Φεβρουαρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης