Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Να σταματήσουν τα επικίνδυνα και ύποπτα παιχνίδια στο ελληνικό banking από την Τρόικα

Να σταματήσουν τα επικίνδυνα και ύποπτα παιχνίδια στο ελληνικό banking από την Τρόικα
Σε κατάσταση ομηρίας ο κλάδος, ασκούνται απίστευτες πιέσεις σε βάρος των τραπεζών
Να σταματήσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των ελληνικών τραπεζών από την Τρόικα καθώς μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες παρενέργειες.
Η Τρόικα φέρεται να μην συμφωνεί με την έκθεση της Blackrock που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 4,5 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια με την Eurobank 2,7 με 2,5 δισεκ. και την Εθνική 2,3 με 2 δισεκ. ευρώ.
Πειραιώς και Alpha bank εμφανίζουν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η Blackrock και η ΤτΕ στηρίχθηκαν στις μελλοντικές κερδοφορίες, την λεγόμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω των business plan, πωλήσεων θυγατρικών και άλλων μέσων.
Ωστόσο η Τρόικα φέρεται να μην έχει πειστεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι μόνο 4,5 δισεκ. και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάσουν έως τα 6,5 δισεκ.
Αναφορές της Τρόικα που επικαλείται για πάνω από 15 έως 20 δισεκ. δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, ούτε από την Τρόικα άρα δεν έχουν καμία βάση.
Το παράδοξο είναι ότι τα 4,5 δισεκ. κεφαλαιακή ζημία από την Blackrock, ελήφθη υπόψη το  stress scenario με ύφεση -2,2% το 2014 που είναι όντως ακραίο σενάριο.  
Βέβαια τα NPLs αυξάνονται ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να φθάσουν στο 50% του ΑΕΠ ή 90 δισεκ. ευρώ με βάση την Alpha Finance.
Σίγουρα τα NPLs είναι δομικό πρόβλημα για το ελληνικό banking και πάνω σε αυτό εδράζονται οι ενστάσεις της Τρόικα.
Όσον αφορά τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ξεκάθαρα διάτρητος.
Το μείζον θέμα των warrants το έχει σε εκκρεμότητα.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να περάσει ημιτελής, δηλαδή να περάσει σε αυτή την φάση η διαδικασία της αμκ με τον προσδιορισμό της τιμής και τον ρόλο των 2 διεθνών οίκων που θα αποτιμήσουν αν η τιμή αντικατοπτρίζει fair value και σε επόμενη φάση να περάσει το θέμα των warrants.
Ένας νόμος τόσο δομικός όσο ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να έρχεται με δόσεις.
Ένας νόμος πρέπει να είναι ολοκληρωμένος και σαφής.
Η Τρόικα και η ελληνική πολιτεία ας δείξουν ωριμότητα και ας σταματήσουν τα παιχνίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης