Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η δεύτερη φάση των αμκ των τραπεζών θα είναι εντυπωσιακά επικερδής για τους μικρομετόχους – Τι θα συμβεί με τα warrants

Η δεύτερη φάση των αμκ  των τραπεζών θα είναι εντυπωσιακά  επικερδής για τους μικρομετόχους – Τι θα συμβεί με τα warrants
Οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα αποδώσουν και για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον των ξένων θα είναι τεράστιο…
(upd)Η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα είναι πολύ επικερδής για τους μετόχους, μεγαλομετόχους και μικρομετόχους.
Πριν ακριβώς ένα χρόνο στο bankingnews.gr είχαμε παρουσιάσει μια άποψη – που θα επιβεβαιωθεί 100%- ότι οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου όχι αυτές δηλαδή του 2013 αλλά αυτές που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ κερδοφόρες και αποδοτικές για τους μετόχους, μεγαλομετόχους και μικρομετόχους.
Εξηγούσαμε τότε περί τον Φεβρουάριο του 2013 ότι η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τα 24 δισεκ. του ΤΧΣ και τα 3 δισεκ. των ιδιωτών μετόχων επειδή θα καλύψει αρνητικές καθαρές θέσεις και επειδή οι τράπεζες θα «κρατικοποιηθούν» δεν θα είναι επικερδής.
Αντιθέτως οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν στο διάστημα 2014 με 2015 θα είναι και 100% επιτυχής και κυρίως 100% επικερδής για τους μετόχους μεγαλομετόχους και μικρομετόχους.
Η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης υλοποιήθηκε αρχές καλοκαιριού του 2013 και η δεύτερη φάση Απρίλιος 2014.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
1)Οι τράπεζες δεν έχουν αρνητικές καθαρές θέσεις, αυτές καλύφθηκαν από το ΤΧΣ.
2)Ενεργοποιούν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης καθώς το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα αυξηθεί.
Στην Πειραιώς στο 35%, στην Alpha bank στο 33% και στην Eurobank ίσως και στο 50%.
3)Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Εθνική που θα συνεχίσει να είναι «κρατικοποιημένη χωρίς δομικές μεταβολές στην μετοχική της σύνθεση»
4)Οι τράπεζες με τα stress tests αποτυπώνουν στους ισολογισμούς τους τις δυσμενείς εξελίξεις στα NPLs στα προβληματικά δάνεια τα οποία στα επόμενα 2 ή 3 τρίμηνα θα κορυφώσουν.
5)Οι επενδυτές και ειδικά τα hedge funds που έχτισαν μεγάλες θέσεις στο ελληνικό banking, εκτιμούμε ότι ακόμη δεν είναι έτοιμα να αποχωρήσουν καθώς προσβλέπουν σε μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών.
6)Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν – με εξαίρεση την Eurobank – κοντά στις τιμές των προηγούμενων αμκ.
Στην Πειραιώς η τιμή της αμκ των 1,75 δισεκ. εκτιμάται στα 1,71 με 1,5 ευρώ.
Στην Alpha η τιμή της αμκ των 1,2 δισεκ. εκτιμάται πάνω από τα 0,44 ευρώ.
Στην Eurobank η τιμή της αμκ των 3 δισεκ. εκτιμάται στα 0,30 ευρώ.
7)Η β΄ φάση της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί την πιο ουσιώδη καθώς οι τράπεζες προσθέτουν….ποιοτικά κεφάλαια στους ισολογισμούς τους ενώ ενισχύεται και η ποιότητα των κεφαλαίων του ΤΧΣ.
8)Τα warrants αποτελούν ένα συνδεδεμένο με τις χρηματιστηριακές τιμές μηχανισμό.
Η αξία των warrants το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί κυρίως από τις τιμές των αμκ των τραπεζών.
Είχαμε επισημάνει ότι αν συμμετείχαν οι κάτοχοι warrants στις αμκ δηλαδή οι αυξήσεις κεφαλαίου, υλοποιούνταν με συμμετοχή και των παλαιών μετόχων τότε η αξία των warrants θα ήταν ίση με την αξία του δικαιώματος προτίμησης στις αμκ δηλαδή σχεδόν μηδέν.
Επειδή θα αναζητηθεί φόρμουλα να συμμετάσχουν και οι κάτοχοι των warrants, έχουμε ενδείξεις ότι η πίεση που θα ασκηθεί ειδικά την περίοδο των αμκ θα δεχθούν πιέσεις.
Όμως προσοχή οι πιέσεις αυτές δεν θα έχουν «κλίμακα καταστροφής», τα warrants έχουν αξία που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή των αμκ.
Warrants και τιμές αμκ θα εξισορροπήσουν μέσω ενός μηχανισμού arbitrage.
Μετά την ολοκλήρωση των αμκ τα warrants σίγουρα θα ισχυροποιηθούν.
 Για τους λόγους αυτούς υπάρχουν από αποχρώσες ενδείξεις έως αποδείξεις ότι οι νέες αμκ, η ανακεφαλαιοποίηση της β΄ φάσης θα είναι πολύ επικερδής για τους μετόχους αλλά και τους μικρομετόχους.
Βέβαια το μόνο στοιχείο που προβληματίζει και θα αναλυθεί σύντομα από το bankingnews.gr είναι οι εκτιμήσεις με βάση τα stress tests  όσον αφορά τα κεφάλαια του 2016.
Από 23 δισεκ. το 2013 στα 17,866 δισεκ. το 2016.
Η μείωση των ιδίων κεφαλαίων σημαίνει ότι όσο αυξάνονται οι αποτιμήσεις στο ΧΑ, τόσο θα αυξάνεται και το P/BV ένας πολύ σημαντικός δείκτης για την χρηματιστηριακή αποτίμηση των τραπεζών.
Ενόψει και των ευρωπαϊκών stress tests εκτιμούμε ότι μεσοβραχυχρόνια δεν θα υπάρχουν πολλές αποκλίσεις μεταξύ των P/BV ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.
Άρα τα κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες θα έρθουν μετά τα ευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ  και εφόσον αποδειχθούν ηπιότερα της ΤτΕ….όπως αναμένεται…  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης