Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επανέρχεται η κυβέρνηση στο σχέδιο κρατικού πυλώνα στις τράπεζες….αλλά μάλλον ούτε περιστύλιο δεν μπορεί να δημιουργηθεί…

  Επανέρχεται η κυβέρνηση στο σχέδιο κρατικού πυλώνα στις τράπεζες….αλλά μάλλον ούτε περιστύλιο δεν μπορεί να δημιουργηθεί…
(upd)Η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού οικονομικών κ Σαχινίδη επανέλαβε για πολλοστή φορά το επιχείρημα της για την δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες.
Σε επερώτηση για το θέμα στην Βουλή ο υφυπουργός επανέλαβε ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κρατικού πυλώνα.

Το σημαίνει αυτό και γιατί κατ΄ ουσία ούτε περιστύλιο δεν μπορεί να δημιουργηθεί;
Η Κυβέρνηση όταν αναφέρεται σε κρατικό πυλώνα προφανώς και επικεντρώνεται στο επικείμενο deal μεταξύ ΑΤΕ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το Ταμείο θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και θα καταστεί μέτοχος με ποσοστό 16% στην ΑΤΕ Bank.
Ουσιαστικά όμως μπορεί να δημιουργηθεί κρατικός πυλώνας;
Μια κρατική τράπεζα που εννοείται έχει ως στόχο να υλοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο να δίνει δάνεια, φθηνά δάνεια στην αγορά και να στηρίζει την πραγματική οικονομία.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η ΑΤΕ χρηματοδότησε με 5,5 δις ευρώ δάνεια το δημόσιο κίνηση πρωτοφανή για να βελτιώσει προφανώς τα βασικά μεγέθη η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα η ΑΤΕ είναι κεφαλαιακές ανεπαρκής, ναι μεν προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά η καθαρή αύξηση είναι μόλις 325 εκατ ευρώ ή περίπου τόσο.
Παράλληλα η ΑΤΕ την τελευταία περίοδο έχει πάψει να χρηματοδοτεί την οικονομία ενώ κατά παράδοξο τρόπο εμφανίζει και από τα υψηλότερα επιτόκια στην αγορά.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνεχίζει να δίνει ελκυστικά δάνεια και να διατηρεί ικανοποιητικά επιτόκια στις καταθέσεις.
Πως θα συμπλεύσουν όλες αυτές οι αντικρουόμενες δυνάμεις;
Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος ο κρατικός πυλώνας να αποδειχθεί και τριτοδεύτερης διαλογής  περιστύλιο στον τραπεζικό κλάδο είναι όχι μόνο ορατός αλλά και σημαντικά αυξημένος….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης