Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προσφορές ρεκόρ 12 δισ. από διεθνείς επενδυτές για το ελληνικό banking με την Εθνική απούσα – Μόνο στην Πειραιώς 5,5 δισ.

Προσφορές ρεκόρ 12 δισ.  από διεθνείς επενδυτές για το ελληνικό banking με την Εθνική απούσα – Μόνο στην Πειραιώς 5,5 δισ.
Ξεπερνά κάθε προσδοκία…το ενδιαφέρον των ξένων για το ελληνικό banking


Προσφορές ρεκόρ που θα ξεπεράσουν τα 12 δισεκ. ευρώ θα υποβληθούν στο ελληνικό banking απόδειξη της μεγάλης μεταστροφής προς το θετικότερο των διεθνών επενδυτών.
Η περίπτωση του ομολογιακού της Πειραιώς αυτό κατέδειξε.
Μπορεί να ήταν μια κλασσική 3ετής ομολογιακή έκδοση ωστόσο στόχευε να αντλήσει 500 εκατ και υποβλήθηκαν προσφορές για 3,2 δισεκ. ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5%.
Για τις αυξήσεις κεφαλαίου των 6 δισεκ. εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προσφορές περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ καθώς στα road shows της Πειραιώς και της Alpha bank στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι οι ξένοι…συνωστίζονται για να επενδύσουν στο ελληνικό banking.
Πιστεύουν ότι το σενάριο της χρεοκοπίας έχει ολοκληρωτικά τελειώσει ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων και ότι θα προκύψει μια 4ετής περίοδος ανόδου στην οικονομία και στο χρηματιστήριο.
Κορυφαίος τραπεζίτης που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη ανέφερε «δεν έχει προηγούμενο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το ελληνικό baking.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι 100% επιτυχείς, οι προσφορές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Το ελληνικό banking story πουλάει στους ξένους»
Η ουσία όμως είναι η εξής.
Οι ξένοι επενδυτές και οι έλληνες ιδιώτες  στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του 2013 επένδυσαν 3 δισεκ.
Η πλειοψηφία των 1350 ξένων επενδυτών που τοποθετήθηκαν σε μετοχές και warrants ήταν κατά βάση hedge funds.
Στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης όπου οι τράπεζες θα αντλήσουν 6 δισεκ. η Eurobank 3 δισεκ. η Πειραιώς 1,75 δισεκ. και η Alpha bank 1,2 δισεκ. ευρώ στόχος είναι να τοποθετηθούν πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Αν αυτό συμβεί που αποτελεί και το βασικό σενάριο τότε θα πρόκειται για επισφράγιση του ανοδικού κύκλου που ξεκινάει με επίκεντρο τις τράπεζες.
Π.χ. το Fairfax ή η York Capital ή αμοιβαία κεφάλαια θα επενδύσουν στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με αφορμή το ομολογιακό της Πειραιώς που αποτελεί ρευστότητα και όχι κεφάλαια και με αναγωγή των προσφορών που υπήρξαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2013 μπορεί να αναφερθεί ότι
1)Στην Πειραιώς που θέλει να συγκεντρώσει 1,75 δισεκ. σε κεφάλαιο οι προσφορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2,5-3  δισεκ.
2)Στην Alpha bank που θέλει να συγκεντρώσει 1,2 δισεκ. σε κεφάλαιο οι προσφορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2-2,5 δισεκ. ευρώ
3)Στην Eurobank που θέλει να συγκεντρώσει 3 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο οι προσφορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3 δισεκ. του στόχου και να καλυφθεί εξολοκλήρου η αμκ από τους ιδιώτες επενδυτές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον καθολικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες από τους διεθνείς επενδυτές η Εθνική τράπεζα είναι απούσα.
Είναι απούσα με όλη την σημειολογία της έννοιας, είναι απούσα γιατί η Εθνική δεν επέλεξε να μην υλοποιήσει αύξηση αλλά γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Η Εθνική έναντι των ανταγωνιστών της Πειραιώς και Eurobank βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς οι άλλοι πληρώνουν τις προνομιούχες μετοχές και η Εθνική….περιμένει την παράταση για τις προνομιούχες μετοχές.
Η Εθνική βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης