Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το success story του ελληνικού banking – Πειραιώς και Alpha κάλυψαν 2,95 δισ. με προσφορές 5,6 δισ. και εντυπωσιακά discount

Το success story του ελληνικού banking – Πειραιώς και Alpha  κάλυψαν 2,95 δισ. με προσφορές 5,6 δισ. και εντυπωσιακά discount
H τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha στα 0,65 ευρώ ή discount 7% και της Πειραιώς 1,70 ευρώ ή discount 15% από το κλείσιμο της 24ης Μαρτίου
Ως απόλυτη επιτυχία ως απόλυτο success story του ελληνικού banking, ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στις διοικήσεις των τραπεζών και ψήφος αποδοχής στα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν η συγκέντρωση των 2,95 δισεκ. από την Πειραιώς και Alpha bank.
Να σημειωθεί ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφθασαν τα 5,6 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank για την αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισεκ. που καλύφθηκε εξολοκλήρου από ξένους θεσμικούς συγκέντρωσε προσφορές 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς για την αμκ των 1,75 δισεκ. που καλύφθηκε εξολοκλήρου από ξένους θεσμικούς συγκέντρωσε προσφορές 3,1 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το 10% της αύξησης στην Ελλάδα απευθυνόμενοι σε έλληνες θεσμικούς και μικρομετόχους με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.
Η δημόσια προσφορά θα λάβει χώρα εντός των επόμενων 15 ημερών μετά την έγκριση της διαδικασίας από την Γενική Συνέλευση στις 28 Μαρτίου.
Άκρως εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι τιμές των αμκ καθορίστηκαν με βάση την προσφορά με ιστορικά χαμηλά discount.
Να θυμίσουμε ότι το 2007 στις αμκ εκείνης της περιόδου τα discount των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές εκείνης της εποχής κινήθηκαν μεταξύ 40% με 44% χαμηλότερα.
Στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 τα discount ήταν οριακά.
H τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha στα 0,65 ευρώ εμπεριέχει  discount μόλις 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας 24 Μαρτίου στα 0,70 ευρώ.
Της  Πειραιώς η τιμή της αύξησης κεφαλαίου καθορίστηκε στα 1,70 ευρώ ή discount 15% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας 24 Μαρτίου που ήταν στα 2,02 ευρώ.
Το γεγονός ότι οι ξένοι αποδέχθηκαν τόσο χαμηλά discount πρόκειται για θετική έκπληξη που θα έχει πολύ μεγάλη και θετική επίδραση στο χρηματιστήριο.
Επίσης τα οριακά discount μειώνει δραστικά το dilution την απίσχναση των παλαιών μετόχων σε Πειραιώς και Alpha bank ειδικά των ιδιωτών, ενώ η επίδραση στις μετοχές του ΤΧΣ είναι θετική στην Alpha και μέτρια προς ουδέτερη στην Πειραιώς.
Ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή και η αποδοχή των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα βιβλία προσφορών άνοιξαν  από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 24 Μαρτίου έκλεισαν στις 25 Μαρτίου της Alpha στις 12 το πρωί και στις 19:20 της Πειραιώς.
Οι  ξένοι επενδυτές επέδειξαν τεράστιο….αγοραστικό ενδιαφέρον που είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά τραπεζικά και χρηματιστηριακά χρονικά.
Η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών επιταχύνεται εξέλιξη άκρως θετική.
Στην Πειραιώς το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 65% και των ιδιωτών θα ενισχυθεί στο 35%.
Στην Alpha bank το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 67% ενώ των ιδιωτών θα αυξηθεί στο 32%.
Η Πειραιώς θα διαθέσει περίπου 1,6 δισεκ. σε διεθνείς επενδυτές και 175 εκατ στους έλληνες μικρομετόχους και θεσμικούς Έλληνες.
Η Πειραιώς ήταν δεδομένο ότι θα αντλήσει 1,75 δισεκ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 5 βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς το Baupost Gorup, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και το Paulson hedge funds θα συμμετάσχουν ενεργά στην αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας από 600 εκατ έως 800 εκατ ευρώ.
Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της τράπεζας Πειραιώς.
Τόσο στην περίπτωση της Πειραιώς όσο και της Alpha bank το ενδιαφέρον των ξένων είναι τεράστιο και αυτό αποδεικνύεται ότι σε ελάχιστες ώρες τα 2,95 δισεκ. έχουν συγκεντρωθεί.
Η ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό banking χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς την θωράκιση του κλάδου ενώ η επιλογή να αποπληρωθούν από την Alpha 940 εκατ των προνομιούχων και από την Πειραιώς τα 750 εκατ ευρώ είναι απόδειξη δύναμης, εξυγίανσης αλλά και βοήθειας προς το ελληνικό κράτος καθώς θα μειωθεί αναλογικά το χρέος κατά 1,69 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης