Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Lazard και Morgan Stanley θα προσδιορίσουν την τιμή της αμκ της Eurobank των 3 δισ. – Την Παρασκευή το ΔΣ στις 11 ή 12/4 η ΓΣ

tags :
Lazard και Morgan Stanley θα προσδιορίσουν την τιμή της αμκ της Eurobank των 3 δισ. – Την Παρασκευή το ΔΣ στις 11 ή 12/4 η ΓΣ
Δεδομένη η κάλυψη των 3 δισεκ. της αμκ από ξένους θεσμικούς – Η τιμή της αμκ θα είναι σε discount έναντι Πειραιώς και Alpha bank
Οι διεθνείς οίκοι Lazard και Morgan Stanley θα προσδιορίσουν για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank.
Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Απριλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank για να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί ή στις 11 ή στις 12 Απριλίου του 2014.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου έχει καθοριστεί όμως ακανθώδες ζήτημα είναι προφανώς ο προσδιορισμός της τιμής της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση το νέο νόμο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προσδιορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στηριζόμενο στις εκθέσεις δύο οίκων που θα εισηγηθούν….την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΧΣ θα έχει ως συμβούλους για τον προσδιορισμό της τιμής της αμκ την Lazard και την Morgan Stanley.
Με βάση τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
η τιμή κάλυψης των μετοχών από το Ταμείο  ορίζεται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.
 Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε δύο (2) εκθέσεις αποτίμησης, που διενεργούνται από δύο ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
Η απόφαση  λαμβάνεται δε με απαρτία 2/3  και πλειοψηφία 2/3 των μελών του και λαμβάνει υπόψη της τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και το σκοπό του Ταμείου.
Εν συνεχεία η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου κοινοποιείται στο όργανο του πιστωτικού ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών.
Η τιμή διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο, ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.
Το Ταμείο ζητά από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να λάβουν υπόψη όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κάθε διαθέσιμης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού του πιστωτικού ιδρύματος, των αποτελεσμάτων ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων  καθώς και των συνθηκών της αγοράς και θα τους παρέχει κάθε σχετική πληροφορία.
Σύνοψη των όρων επιλογής των χρηματοοικονομικών συμβούλων καθώς και των στοιχείων και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε, αναρτώνται και δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank

Για τον καθορισμό της τιμής της αμκ της Eurobank θα ληφθεί υπόψη η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η καθαρή θέση, το ύψος της αύξησης τα stress tests καθώς και οι συνθήκες στην αγορά.
Η Alpha bank καθόρισε την τιμή της αμκ με λογιστική αξία 1 και η Πειραιώς με λογιστική αξία 1,14.
Με δεδομένη αυτή την παράμετρο και λαμβάνοντας υπόψη και την αναβαλλόμενη φορολογία το εύρος της τιμής της αμκ θα φέρει discount έναντι της σχέσης τιμής – αποτίμησης της Πειραιώς και Alpha bank δηλαδή με λογιστική αξία κάτω του 1 που σημαίνει τιμή  μεταξύ 0,30 με 0,38 ευρώ.
Η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου του 2013 που κάλυψε εξολοκλήρου το ΤΧΣ ήταν 1,54 ευρώ.
Το ΤΧΣ ως γνωστό δεν θα συμμετάσχει.
Είχαν υπάρξει αρκετές εκτιμήσεις που ανέφεραν ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αύξηση ή πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ωστόσο άπαξ και ο νόμος επιτρέπει την διάθεση νέων μετοχών σε τιμή πολύ χαμηλότερη από προηγούμενη αύξηση δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία αλλά η τράπεζα θα καταφέρει να  καλύψει τα 3 δισεκ. ευρώ.
Ξένοι θεσμικοί Fairfax, York Capital, Apollo θα επενδύσουν μαζί με άλλους επενδυτές 3 δισεκ. δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Eurobank και στο management Χρήστου Μεγάλου.
Η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που υιοθέτησαν Πειραιώς και Alpha bank δηλαδή δεν θα υπάρξει περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης αλλά αυξήσεις κεφαλαίου με book building με βιβλίο προσφορών.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η αμκ της Eurobank θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 9 ή  12 Μαΐου.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά η Eurobank θα καταστεί η πλέον ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
Το ΤΧΣ θα υποχωρήσει από το 95% στο 35% και οι ιδιώτες μέτοχοι από 5% θα αποκτήσουν το 65% της Eurobank.
Η κρατικοποιημένη Eurobank θα καταστεί η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα στο ελληνικό banking

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης