Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επιτυχημένο επικοινωνιακό show της κυβέρνησης στο Eurogroup – Στόχος να στηριχθεί o Σαμαράς ενόψει ευρωεκλογών

Επιτυχημένο επικοινωνιακό show της κυβέρνησης στο Eurogroup – Στόχος να στηριχθεί o Σαμαράς ενόψει ευρωεκλογών
Οι διθυραμβικές αναφορές στο Eurogroup για την Ελλάδα…αποτελούν παύση πυρών ενόψει ευρωεκλογών
Επιτυχημένο επικοινωνιακό show έδωσε η κυβέρνηση στο Eurogroup που διεξήχθη στην Αθήνα με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης….να αναφέρονται ξαφνικά με διθυραμβικά σχόλια υπέρ της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν 20 ημέρες καταγράφονταν οι κλασσικές επικρίσεις, οι απειλές, οι αναφορές τύπου γερμανών αξιωματούχων ότι δεν εμπιστεύονται το ελληνικό χρέος και δεν θα αγόραζαν ελληνικά ομόλογα ή άλλες αναφορές του τύπου ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
Ξαφνικά όλα άλλαξαν και ξαφνικά ο επικεφαλής του Eurogroup ο Dijsselbloem μόνο θετικά σχόλια είχε να αναφέρει ενώ και ο επίσης επικριτικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Παρακολουθώντας το χθεσινό Eurogroup ήταν προφανής ο στόχος, ο επικοινωνιακός στόχος να παρουσιαστεί η Ελλάδα από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης, ως η χώρα που ανακάμπτει, που γυρίζει σελίδα.
Παράλληλα η έλευση της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα στις 11 Απριλίου είναι μια ακόμη απόδειξη του επικοινωνιακού show που επιχειρείται.
Όμως πίσω από όλο αυτό το show που δεν περιείχε κάτι νέο για την Ελλάδα πέραν από την αναμενόμενη έγκριση της δόσης των 8,3 δισεκ. που θα καταβληθούν σε 3 υποδόσεις αλλά και νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές....τι κρύβεται;
Σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις οι λόγοι πίσω από αυτό το show είναι τρεις.
1)Είναι προφανές ότι οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης προσπαθούν να τονώσουν τις χώρες που πέρασαν μεγάλη κρίση με προεξάρχουσα την Ελλάδα για να μπορέσουν να πετύχουν πολιτικά οφέλη ενόψει των ευρωεκλογών.
Οι γαλλικές εκλογές η ήττα των σοσιαλδημοκρατών και η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς κλόνισε την Γερμανία και τους δορυφόρους της.
Πρέπει να παρουσιαστεί στην Ευρώπη η συνταγή ότι η λιτότητα μπορεί να είναι επιτυχής, ότι η λιτότητα μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη.
Έτσι ο άλλοτε αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης η Ελλάδα τώρα γίνεται αιχμή του δόρατος των ευρωπαίων για να καταδείξουν ότι «πέτυχε η συνταγή λιτότητας και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα».
Άρα οι ευρωπαίοι στον φόβο ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, ωραιοποιούν και την ελληνική περίπτωση για να καταδείξουν ότι η Ευρώπη γυρνάει σελίδα και ότι η Ελλάδα ο χειρότερος όλων ανακάμπτει.
Πρόκειται για πολιτική προπαγάνδα με στόχο ξεκάθαρα τις ευρωεκλογές.
Όλες οι δηλώσεις είχαν ένα στόχο να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά ενόψει των ευρωεκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα που μέχρι πρότινος ήταν μίασμα της Ευρώπης τώρα παρουσιάζεται ως χώρα με προοπτική.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές….ξαφνικά η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές.
Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κενό…ξαφνικά η Ελλάδα δεν έχει δημοσιονομικό κενό.
Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει….και ξαφνικά η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο της επιτυχίας.
2)Οι Ευρωπαίοι ανέκρουσαν πρύμναν και η παύση πυρών κατά της Ελλάδος έχει προεκλογικό άρωμα.
Θα περάσουν οι ευρωεκλογές…η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη από το εκλογικό αποτέλεσμα και εν συνεχεία η Τρόικα πάλι θα μιλάει για μεταρρυθμίσεις και την λήψη νέων μέτρων.
Άρα η παύση πυρών της Τρόικα κατά της Ελλάδος θα έχει ημερομηνία λέξεως, ενόψει ευρωεκλογών.
Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Ευρώπη υπό τον φόβο των ευρωσκεπτικιστών ανησυχεί το ίδιο με τον Σαμαρά που αγωνιά για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Το επικοινωνιακό show του Eurogroup υποδήλωνε  ή υπέκρυπτε το άγχος και την αγωνία των ισχυρών της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές.
Όλα πρέπει να παρουσιαστούν ρόδινα για να μπορέσουν τα κόμματα που ασκούν εξουσία στα ευρωπαϊκά κράτη να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα εξέλθουν κερδισμένα από τις ευρωεκλογές.
3)Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που δεν είναι επικοινωνιακός.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί και ως εκ τούτου μπορεί να βγει και στις αγορές, μπορεί με μια φόρμουλα να καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Δηλαδή οι ισχυροί παράγοντες της Ευρώπης, μπορεί όντως να διαπίστωσαν και διέγνωσαν πρόοδο στα δημόσια οικονομικά.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί ξεκάθαρα πριν τις ευρωεκλογές.
Στόχος είναι να αντληθούν 4-5 δισεκ. μέσω 3ετών ή 5ετών ομολόγων εξέλιξη άκρως σημειολογική.
Αν μάλιστα το επιτόκιο είναι 4,8% ή 5% τότε θα πρόκειται για επιτυχία.
Μάλιστα αν υπάρξει και αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την Παρασκευή 4 Απριλίου είτε σε θετικό το outlook είτε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Το spread θα υποχωρήσει στις 400-380 μονάδες βάσης και η Ελλάδα θα υλοποιήσει private placement 5ετούς διάρκειας ή 3ετούς με στόχο την απόλυτη επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Να σημειωθεί ότι έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ προβλέπει spread στις 200 μονάδες βάσης στην Ελλάδα έως το τέλος του 2014.
Η Ελλάδα, η χρεοκοπημένη Ελλάδα αποκτά πρόσβαση στις αγορές, οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τις λήξεις ομολόγων του Αυγούστου με το private placement δηλαδή την έξοδο στις αγορές, την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών και βεβαίως κινήσεις δανεισμού βραχυχρόνιας διάρκειας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ίσως να διασφαλίζουν για το 2014 την επάρκεια της Ελλάδος.
Όμως προσοχή....έρχονται νέα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές αυτό είναι 100% βέβαιο.....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης