Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πανάκεια η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές για 2 ή 3 δισ. – Μια σημειολογική κίνηση που δεν θα λύσει το πρόβλημα χρέους

Πανάκεια η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές για 2 ή 3 δισ. – Μια σημειολογική κίνηση που δεν θα λύσει το πρόβλημα χρέους
Η Ελλάδα έχει συνολικό χρέος 321 δισ. χρέους εκ των οποίων τα 245 δισ. είναι διακρατικό χρέος που πρέπει να « ιδιωτικοποιηθεί»
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έχει λάβει διαστάσεις σχεδόν «θεοποίησης».
Προφανώς μετά από 4,5 χρόνια η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές και από πλευράς σημειολογίας είναι σίγουρα θετική εξέλιξη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων από το ιστορικό υψηλό του 36,55% έχουν υποχωρήσει στο 6,03% στο ομόλογο λήξης 2024.
Πρόκειται για μια σωρευτική βελτίωση 30,5% που σίγουρα είναι εντυπωσιακή.
Τα spreads έχουν συρρικνωθεί στις 450 μονάδες βάσης ενώ τα εικονικά CDS – η Ελλάδα ελλείψει 5ετίας – δεν έχει Credit Default Swaps έχουν συρρικνωθεί δραστικά στις 580 μονάδες.
Όμως η έξοδος στις αγορές όποτε και αν πραγματοποιηθεί μέσω private placement με την στήριξη της Morgan Stanley και της Citigroup και με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών συμμετέχοντας είτε με 500 εκατ αν το ποσό που θα αντληθεί είναι 2 δισεκ. και με 1 δισεκ. ή 33% της έκδοσης αν το ποσό που αντληθεί θα είναι 3 δισεκ. ευρώ.
Η έξοδος στις αγορές έχει δρομολογηθεί καθώς η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα με την υπόθεση Μπαλτάκου.
Μπορεί η Moody’s να μετέθεσε για την 1η Αυγούστου την αξιολόγηση της για την Ελλάδα, αποτελώντας αρνητική έκπληξη αλλά αυτή η αρνητική παράμετρος δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές.
Η έξοδος της αγοράς κάτω από καθεστώς προστασίας δηλαδή μέσω private placement με την έκδοση 5ετίας κατά το πιθανότερο με επιτόκιο 5% με στόχο 2 ή 3 δισεκ. δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα.
Να σημειωθεί δε ότι η έξοδος στις αγορές θα στοιχίσει στην Ελλάδα 5% ετησιοποιημένο επιτόκιο αν εκδοθεί 5ετία όταν η Τρόικα μέσω των μνημονίων έχει χορηγήσει τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια με μέσω κόστος περίπου 2,2% με 3% μετά τις μειώσεις και αναπροσαρμογές που υπήρξαν.
Δηλαδή τα κεφάλαια των ευρωπαίων, τα κεφάλια των μνημονίων είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα κεφάλαια που χορηγούν οι αγορές.
Μάλιστα αν υπάρξει και νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% ή ακόμη και 0,75% στα δάνεια της Τρόικα, τότε είναι πιθανό το συνολικό κόστος δανεισμού των μνημονίων να υποχωρήσει στο 2%.
Η Ελλάδα λοιπόν δανείζεται φθηνότερα από τα μνημόνια σε σχέση με τις αγορές.
Όμως αυτό δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
Δύο είναι οι κρίσιμες παράμετροι που δεν πρέπει να υποτιμηθούν
1)Το γεγονός ότι ακόμη το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο.
Τα 321 δισεκ. ευρώ δεν αποτελούν βιώσιμο χρέος και όσοι εθελοτυφλούν μη αναγνωρίζοντας το πρόβλημα θα βρεθούν εκ νέου προ αρνητικών εκπλήξεων.
Η Ελλάδα βρέθηκε σε καθεστώς default σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω χρέους.
2)Η έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πανάκεια.
Η Ελλάδα είναι η μόνη δυτική οικονομία, η μόνη φιλελεύθερη οικονομία όπου το 76% του χρέους προέρχεται όχι από τις αγορές αλλά από διακρατικές συμφωνίες που κατέληξαν στα μνημόνια.
ΕΕ και ΔΝΤ ήταν οι βασικοί χρηματοδότες της Ελλάδας περίπου 3,5 χρόνια.
Το 76% του χρέους που είναι διακρατικό πρέπει να μετατραπεί εκ νέου σε ιδιωτικό δηλαδή, να αντικατασταθούν τα δάνεια αυτά των κρατών με ομόλογα που θα αγοράσουν ιδιώτες.
Αν κατά μέσο όρο κάθε έκδοση είναι 3 με 4,5 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται +60 εκδόσεις για να μπορέσει να μετατρέψει το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό χωρίς κανένα από τα κεφάλαια αυτά να μην περνούν στην κοινωνία και στην κατανάλωση.
Για να είμαστε ακριβείς, τα κεφάλαια που θα καταλήξουν στην κοινωνία θα είναι δυσανάλογα λίγα σχεδόν ασήμαντη ποσότητα με το μέγεθος του δανεισμού της χώρας.  
Η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί σε ομηρία χρέους καθώς θα δανείζεται για να αντικαταστήσει το διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό ενώ κανένα από τα κεφάλαια αυτά δεν θα περάσει στην οικονομία.
Το χρέος των 321 δισεκ. ευρώ είναι μη βιώσιμο και για πολλοστή φορά θα τονίσουμε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι το haircut.
Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει haircut στο χρέος 40% με 50% ώστε να μπορέσει η κοινωνία όχι μόνο λογιστικά αλλά πρακτικά να ανακάμψει.
Αν αυτό δεν συμβεί η κοινωνία θα βρίσκεται σε ομηρία για πολλά, πολλά χρόνια….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης