Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αποτιμώντας έξοδο στις αγορές και Merkel – Η κυβέρνηση κέρδισε λίγους πόντους αλλά τραγικό λάθος αν δεν θέσει θέμα βιωσιμότητας του χρέους

Αποτιμώντας έξοδο στις αγορές και Merkel – Η κυβέρνηση κέρδισε λίγους πόντους αλλά τραγικό λάθος αν δεν θέσει θέμα βιωσιμότητας του χρέους
Το προεκλογικό show της κυβέρνησης δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό έχει δώσει πολιτικούς πόντους
Δύο σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, η έξοδος στις αγορές μετά από 4,5 χρόνια και η επίσκεψη της Merkel της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.
Η έξοδος στις αγορές με επιτόκιο 4,95% στην 5ετία αντλώντας 3 δισεκ. σε μια προστατευμένη έκδοση όπου υποβλήθηκαν προσφορές 20,6 δισεκ. ήταν μια ιστορική στιγμή που προβλήθηκε κατά τρόπο υπερβολικό σε βαθμό υστερίας.
Σίγουρα όταν μια χώρα είναι αποκλεισμένη όπως η Ελλάδα από τις αγορές, η επάνοδος της είναι μεγάλο γεγονός αλλά ας χαλαρώσουμε, η Ελλάδα δανείστηκε δηλαδή αύξησε το χρέος της με επιτόκιο πλέον στο 5,10% καθώς οι τιμές υποχώρησαν.
Η έλευση της Merkel πέραν από ορισμένα προεκλογικά πυροτεχνήματα δεν προσέφερε τίποτε νέο άπαξ και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα εξεταστεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
Επίσης η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup του Νταισεμπλουμ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, μια μέρα μετά την έξοδο στις αγορές, ήταν τουλάχιστον δήλωση που προβλημάτισε και αιφνιδίασε.
Σε γενικές γραμμές η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είχε ξεκάθαρα προεκλογικό χαρακτήρα και δεν θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.
Ποτέ το χρέος δεν είχε αντίκτυπο στην κοινωνία.
Όμως όλα αυτά είναι επικοινωνιακά προεκλογικά τρικ που δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ορθοποδήσει η κοινωνία είναι να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του χρέους.
Επισημαίνουμε σε άλλο άρθρο ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από την κρίση χρέους 200 δισεκ. περισσότερα από ότι ένα ΑΕΠ.
Πρέπει λοιπόν να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Με επιμήκυνση, το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος ιδιώτης κάτοχος του ελληνικού χρέους πρέπει να προστατευθεί 100%.
Όμως αν η Ευρώπη θέλει μια Ελλάδα με προοπτική και όχι μια Ελλάδα μίζερη πρέπει να υπάρξει είτε haircut στο χρέος του δημοσίου, στα διακρατικά δάνεια, είτε πρέπει να επιστραφεί στην Ελλάδα με κάποια μορφή κατοχικό δάνειο ή οτιδήποτε άλλο ένα σημαντικό bonus ανάπτυξης πάνω από 40 δισεκ. ώστε να μπορέσει η χώρα να διασφαλίσει το μέλλον της.
Αν η Ελλάδα πέσει στην παγίδα της πρόσκαιρης ικανοποίησης από την έξοδο στις αγορές θα έχει αυτοκτονήσει ως χώρα γιατί θα έχει παγιδευτεί….στο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης