Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μετά τις κόντρες και την ένταση…τα βρίσκουν εκ νέου Κυβέρνηση και τραπεζίτες

 Μετά τις κόντρες και την ένταση…τα βρίσκουν εκ νέου Κυβέρνηση και τραπεζίτες
Μετά  την αρχικώς επικοινωνιακή κόντρα, η οποία μετεξελίχθηκε σε πραγματική μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το πώς αξιοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις φαίνεται ότι εκατέρωθεν συμφώνησαν σε κάποιους βασικούς άξονες στρατηγικής.

Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις δημοπρασίες και θα ξεκινήσουν να δίνουν κάποια δάνεια ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσουν τις αναχρηματοδοτήσεις ενώ το κράτος δεν θα πιέσει για περισσότερες εξηγήσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ενώ θα δώσει και τις νέες εγγυήσεις των 30 δις ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο πλευρές επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους μετά την κόντρα που ξέσπασε με τους επιτρόπους και τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχουν στις τράπεζες αλλά και τις επιστολές του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις να αιτιολογήσουν πως αξιοποίησαν τα χρήματα που έλαβαν από το κράτος.
Οι τραπεζίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι στηρίζουν τις δημοπρασίες εντόκων και ταυτόχρονα κατέχουν 55 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Υπενθύμισαν στο κράτος ότι είναι ο μεγάλος δανειστής καθώς πέραν από ομόλογα που εκδίδει δανείζεται μέσω των τραπεζών πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις.
Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι οι τράπεζες μπορεί να μειώσουν την συμμετοχή τους στις δημοπρασίες εντόκων και ταυτόχρονα διαγιγνώσκοντας ότι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο όσον αφορά την ρευστότητα δεν έχει βελτιωθεί λόγω του χρέους αποφάσισαν εκατέρωθεν να ρίξουν τους τόνους.
Αυτή η αλλαγή στρατηγικής όμως φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά και με βάση πληροφορίες φαίνεται ότι τραπεζίτες και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει σε 5 βασικούς άξονες.

Ομόλογα

Το ελληνικό δημόσιο έως το τέλος του 2011 θα έχει υλοποιήσει δημοπρασίες 12-14 δις ευρώ εντόκων γραμματίων.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για την κάλυψη των δημοπρασιών.
Ταυτόχρονα θα στηρίξουν και τις νέες πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν από πλευράς ΟΔΔΗΧ.
Δάνεια

Οι τραπεζίτες έχουν εξηγήσει με σαφή τρόπο γιατί είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία χορήγησης δανείων.
Ωστόσο έχουν δεσμευτεί ότι με τις νέες εγγυήσεις τω  30 δις ευρώ περισσότερα χρήματα θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.
Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουν και τα προγράμματα της ΕΤΕπ τα οποία θα αυξηθούν προσεχώς.
Οι τραπεζίτες έχουν στείλει και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας να αναμένεται από τα μέσα του 2012.

Επίτροποι

Μπορεί θεσμικά να απέκτησαν ισχυρότερο ρόλο αλλά οι τραπεζίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση στήριξη και όχι ένταση.
Το δημόσιο διασφαλίζεται δια νόμου για τον νέο ρόλο των επιτρόπων αλλά η ουσία είναι ότι παρασκηνιακώς έχει συμφωνηθεί ότι δεν είναι περίοδος για κόντρες.

Ρευστότητα

Η μείωση της εξάρτησης θα είναι ένα καλό σημάδι ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.
Οι τράπεζες δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις τους προς την ΕΚΤ και την ΤτΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν μειώσει την ρευστότητα τους από την ΕΚΤ κατά 35 με 40 δις ευρώ.

Τραπεζικά deals

Οι τραπεζίτες δεν έκλεισαν τις πόρτες στο αίτημα της κυβέρνησης για deals.
Όμως ζήτησαν να εξετασθούν όλες οι παράμετροι ώστε να διαπιστωθεί που και πότε υπάρχει πρόσφορο έδαφος για deals.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Φθινόπωρο θα κρίνει την πορεία των deals στον τραπεζικό κλάδο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης