Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άντλησε κεφάλαια η ΕΤΕ με αστερίσκους μέσω της ΑΜΚ των 2,5 δισ όπως υποστηρίζει η λογική ή σκάνδαλο όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Άντλησε κεφάλαια η ΕΤΕ με αστερίσκους μέσω της ΑΜΚ των 2,5 δισ  όπως υποστηρίζει η λογική ή σκάνδαλο όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το bankingnews.gr όπως έπραξε και στην Eurobank έτσι και στην Εθνική αντιπαραβάλλει στοιχεία για να αποδείξει το προφανές
Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια καυστική του ανακοίνωση ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. της Εθνικής ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο από το οποίο το ελληνικό κράτος έχασε 4 δισεκ. ευρώ.
Το www.bankingnews.gr όπως έπραξε στην περίπτωση της Eurobank έτσι και στην περίπτωση της Εθνικής θα παρουσιάσει ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν ήταν σκάνδαλο αλλά μια αναγκαία διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση και ιδιωτικοποίηση της.
Πρωτίστως πρέπει να δούμε τι επένδυσε στην Εθνική το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κυρίως και κατ΄ επέκταση μέσω των προνομιούχων μετοχών.
Στην Εθνική το ΤΧΣ επένδυσε 8,7 δισεκ. σε σύνολο αύξησης 9,7 δισεκ. του 2013 και οι ιδιώτες 1,05 δισεκ και το δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών 1,35 δισεκ. και 50 εκατ στην FBBank που εν συνεχεία εξαγόρασε η Εθνική.
Το ΤΧΣ κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό ύψους 562 εκατ της Probank που εξαγόρασε η Εθνική.
Το ΤΧΣ κάλυψε 107,4 εκατ το χρηματοδοτικό κενό της FBBank που απέκτησε η Εθνική
Στις συνεταιριστικές η Εθνική πήρε μόνο καταθέσεις 320 εκατ και δεν χρειάστηκε να καλυφθεί funding gap
Συνολικά στην Εθνική έχουν επενδυθεί από το ΤΧΣ σε κεφάλαιο 10,1 δισεκ. και σε funding gap 670 εκατ δηλαδή κεφάλαια και ρευστότητα συνολικά 10,77 δισεκ. ευρώ.
Μαζί με τους ιδιώτες (ΤΧΣ και ιδιώτες) το 2013 επενδύθηκαν 11,2 δισεκ. και 670 εκατ σε funding gap δηλαδή 11,9 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2013 υλοποιήθηκε στην τιμή των 4,29 ευρώ.
Το www.bankingnews.gr ήταν το μόνο οικονομικό site που είχε εναντιωθεί – προφανώς όχι με όρους πολιτικούς αλλά αυστηρά τεχνοκρατικούς και τραπεζικούς – στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Με μαθηματική ακρίβεια η Εθνική θα καθίστατο σίγουρα κεφαλαιακά ανεπαρκής σύντομα και το κυριότερο όλων οι ιδιώτες μέτοχοι θα καταστρέφονταν.
Η αύξηση του 2013 των 9,7 δισεκ. ευρώ είχε μια δομική αδυναμία.
Το ΤΧΣ αλλά και οι ιδιώτες έπρεπε να καλύψουν την μαύρη τρύπα των 2,6 με 2,8 δισεκ. ευρώ που εμφάνιζε η Εθνική λόγω PSI+ αλλά και λόγω goodwill από την Finansbank.
Η Εθνική αφαίρεσε αξία αέρα 2,3 δισεκ. από την Finansbank απομειώνοντας αναλογικά και τα κεφάλαια.  
Άρα τα 9,7 δισεκ. ήξεραν και όσοι δεν ήξεραν κακώς ότι η Εθνική θα λάβει 9,7 δισεκ. κεφάλαια για να καταλήξει λόγω πρόσθετων ζημιών στα….5 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή επενδύθηκαν μαζί με τις προνομιούχες μετοχές ΤΧΣ και ιδιώτες 11,2 δισεκ. και η Εθνική είχε μείνει με 5 δισεκ. χάθηκαν δηλαδή 6,2 δισεκ. ευρώ.
Δυστυχώς τότε κανένα πολιτικό κόμμα δεν μίλησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που για προεκλογικούς λόγους εναντιώνεται.
Αυτά τα απίστευτα, συνέβησαν το 2013.
Το 2014 δυστυχώς οι αιτιάσεις και προειδοποιήσεις του www.bankingnews.gr επαληθεύτηκαν 100%.
Η Εθνική ήταν ανεπαρκής κεφαλαιακά λόγω των stress tests και ο ιδιώτης μέτοχος απλά καταστράφηκε.
Το 2014 λοιπόν η Εθνική και ενώ αρχικά δήλωνε ότι δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου, τελικώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισεκ. με τιμή 2,2 ευρώ.
Το 2013 στα 4,29 ευρώ και το 2014 νέα αύξηση στα 2,2 ευρώ δηλαδή discount απώλεια 49% για όλους ΤΧΣ και ιδιώτες παλαιούς μετόχους δηλαδή τους επενδυτές της αύξησης κεφαλαίου του 2013.
Καταμετρούνται λοιπόν μόνο ζημίες στην Εθνική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το ΤΧΣ έχασε πάνω από 4 δισεκ. λόγω της νέας αύξησης και λόγω της κατά 49% χαμηλότερης τιμής από τα 4,29 ευρώ το 2013 στα 2,2 ευρώ το 2014.
Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αν συμμετείχε μόνο το ΤΧΣ στην νέα αύξηση των 2,5 δισεκ. του 2014 στην τιμή των 2,2 ευρώ θα κατέβαλλε 10,77 δισεκ. το 2013 + 2,5 δισεκ. το 2014 συνολικά δηλαδή 13,27 δισεκ.
Η Εθνική θα κρατικοποιείτο 100% και το κράτος θα είχε τον έλεγχο μιας τράπεζας που είχε επενδύσει 13,27 δισεκ. αλλά τα κεφάλαια που θα είχαν απομείνει θα ήταν 8 δισεκ. συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων Πανγαία, Αστέρα κ.α.
Με την τακτική που ακολουθήθηκε δηλαδή που οι ιδιώτες κάλυψαν τα 2,5 δισεκ. το ΤΧΣ έχει επενδύσει 10,77 δισεκ σε κεφάλαιο και ρευστότητα και οι ιδιώτες 3,5 δισεκ. από τις ΑΜΚ του 2013 και 2014.
Άρα στρατηγικά είναι προτιμότερο που το ΤΧΣ έχει έκθεση 10,77 δισεκ. αντί 13,17 δισεκ.
Η νέα Εθνική θα εμφανίζει κεφαλαιοποίηση περίπου 8,5 δισεκ.
Το ΤΧΣ θα ελέγχει στην Εθνική μετά την αύξηση των 2,5 δισεκ. που δεν συμμετείχε το 57% των μετοχών.
Το 57% των μετοχών θα αποτιμάται 57% δια 8,5 δισεκ. η κεφαλαιοποίηση σύνολο 4,8 δισεκ. ευρώ.
Άρα με χρηματιστηριακούς όρους τα 10,7 δισεκ. ή 10,1 δισεκ. χωρίς το funding gap θα αποτιμώνται 4,8 δισεκ.
Η Εθνική θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές 1,35 δισεκ + 50 εκατ της FBBank και έτσι η έκθεση του κράτους στην Εθνική θα αποπληρωθεί.
Άρα στην εξίσωση πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 10,1 δισεκ. τα 1,35 δισεκ. άρα η κεφαλαιακή έκθεση του ΤΧΣ θα είναι στην Εθνική 8,7 δισεκ. όσα δηλαδή είχε επενδύσει.
Άρα τα 8,7 δισεκ. θα έχουν χρηματιστηριακή αξία 4,8 δισεκ….
Υπάρχει σίγουρα διαφορά 4 δισεκ. που όμως αν υιοθετείτο η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν 6,5 δισεκ.
Η Εθνική αν ανακάμψει περαιτέρω η οικονομία και το χρηματιστήριο αρχίζει να προεξοφλεί καλύτερες ημέρες, θα ανακάμψει χρηματιστηριακά και έτσι το ΤΧΣ θα πάρει πίσω τα κεφάλαια του.
Το ΤΧΣ θα χρησιμοποιήσει τα warrants ώστε να ανακτήσει μεγάλο μέρος της επένδυσης που πραγματοποίησε και είναι πιθανό να ανακτήσει το κεφάλαιο που επένδυσε στην Εθνική.
Άρα η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής όντως έχει επιφέρει ζημίες στο ΤΧΣ αλλά αν υιοθετείτο το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ οι ζημίες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Η άποψη μας

Κάθε επένδυση πρέπει να αξιολογείται στρατηγικά σε βάθος χρόνου.
Προφανώς η Εθνική έχει πολύ δρόμο να διανύσει γιατί έγιναν πολλά λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ένα λάθος που μας έθλιψε που δεν το επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δραματικές απώλειες των 110.000 μικρομετόχων που δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ των 2,5 δισεκ. γιατί η Εθνική δεν…πρόλαβε να υλοποιήσει δημόσια προσφορά.
Ο ιδιώτης μέτοχος χάνει σημαντικά κεφάλαια από την μετοχή, χάνει και από τα warrants και την τιμή εξάσκησης που απλά είναι απαγορευτική.
Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ του bankingnews.gr για τα warrants.
Όμως ακόμη και κάτω από αυτό το καθεστώς απωλειών η λύση της αύξησης κεφαλαίου μέσω ιδιωτών επενδυτών ήταν η σωστή, η ορθή λύση για την Εθνική τράπεζα και όχι η ισχυροποίηση του state aid της κρατικής ενίσχυσης....που είναι έξω από τις ευρωπαικές προτεραιότητες.
Η διοίκηση Τουρκολιά έχει μια μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση ως εφαλτήριο ώστε να κερδίσουν οι ξένοι μέτοχοι οι μικρομέτοχοι που αδικήθηκαν 100%....και η Εθνική οικονομία.
Μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τελικά το ίδιο colpo grosso, που είχε στηθεί για τη Eurobank, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στήνεται και για την Εθνική Τράπεζα» εξηγεί, προβαίνοντας στην κοινοποίηση περαιτέρω λεπτομερειών.
Όπως καταγγέλλει, η τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από άλλους που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 ευρώ.
Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δισ. γίνεται στην απίστευτη τιμή των 2,20 ευρώ, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 ήταν 2,58 ευρώ! Δηλαδή 14,7% κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!
Οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ.! Ενώ το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το ρόλο των εταιρειών – συμβούλων για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
«Είναι χαρακτηριστική η εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης