Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα hedge funds εκβιάζουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις 5/6 αλλά ο Draghi δεν θα τους κάνει την χάρη – Τι σχεδιάζει;

Τα hedge funds εκβιάζουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις 5/6 αλλά ο Draghi δεν θα τους κάνει την χάρη – Τι σχεδιάζει;
Η μείωση των επιτοκίων από το 0,25% στο 0,15% ή 0,10% καθιστά την Ευρώπη….Ιαπωνία
Η συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου της ΕΚΤ είναι πολύ κρίσιμη για την ευρωπαϊκή αγορά.
Τα hedge funds έχουν στήσει ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι από την μια μεριά και από την άλλη τα κράτη που ανησυχούν για το deflation risk δηλαδή τον αποπληθωρισμό.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου θα μειώσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο ιστορικό χαμηλό των 0,15% ή 0,10% από 0,25% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Το ευρώ ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα παγκοσμίως – ίσως ισχυρότερο του δολαρίου σε αυτή την φάση – στηριζόμενο στα χαμηλά επιτόκια προσελκύει διεθνή κεφάλαια.
Τα ευρωπαϊκά assets βρίσκονται πρώτα στην λίστα των επιλογών γιατί το επιτοκιακό ρίσκο έχει ιαπωνοποιηθεί δηλαδή είναι σχεδόν αμελητέο ενώ το συναλλαγματικό ρίσκο είναι ελεγχόμενο λόγω της μεγάλης σταθερότητας του ευρώ.
Η ΕΚΤ όμως σχεδιάζει να μειώσει και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από 0% στο -0,10%.
Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων σημαίνει ότι η ΕΚΤ θέλει να αποθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες είτε στο overnight είτε σε πιο μεγαλύτερες περιόδους να καταθέτουν ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ρευστότητα αυτή να την χρησιμοποιήσουν προς επενδύσεις.
Με την στρατηγική αυτή η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι θα τονώσει περαιτέρω την οικονομία και θα επιβραδύνει τα αισθητά σημάδια του αποπληθωρισμού ενός επικίνδυνου οικονομικού φαινομένου που εμφανίζεται συχνά στους οικονομικούς μικροκύκλους ειδικά μετά από περιόδους βαθιάς κρίσης.
Όμως τα μέτρα αυτά δεν φθάνουν….για τα hedge funds.
Τα hedge funds ποντάρουν ή καλύτερα εκβιάζουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τα πρότυπα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας FED.
Ορισμένα τραπεζικά στελέχη συνδέουν τις πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογα της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδος, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας που ομολογουμένως είχαν τρέξει πολύ αλλά και την πρόσφατη μεγάλη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο με το σχέδιο των hedge funds να εκβιάσουν την ΕΚΤ.
Είναι αλήθεια ότι αν η ΕΚΤ ανακοίνωνε ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή θα αγοράζει ομόλογα αυτή η πράξη νομισματικής και οικονομικής πολιτικής θα εκτόξευε τα χρηματιστήρια και θα εκτόξευε τις τιμές των ομολόγων.
Θα ήταν το καλύτερο νέο για τα ομόλογα και τα χρηματιστήρια.
Όμως γεννώνται τα εξής ερωτήματα
1)Η ΕΚΤ εκβιάζεται;
Προφανώς και δεν εκβιάζεται από τις αγορές.
2)Τι ώρα που η FED θα κλείσει το κεφάλαιο ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ θα το ανοίξει;
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αν τελειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της FED θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας διόρθωση έως 20% στα χρηματιστήρια ειδικά στην wall.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχει μεγάλη αξία και σημασία η στρατηγική της ΕΚΤ που θα ξεδιπλωθεί στην συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης