Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έως την Τετάρτη 4 Ιουνίου ξεκαθαρίζουν δύο καίρια ζητήματα, οι θέσεις ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ – Θα επικρατήσει η λογική ή o παραλογισμός;

tags :
Έως την Τετάρτη 4 Ιουνίου ξεκαθαρίζουν δύο καίρια ζητήματα, οι θέσεις ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ – Θα επικρατήσει η λογική ή o παραλογισμός;
Οι έσχατες εξελίξεις προκαλούν μεγάλη θλίψη – Κρίνονται οι καίριες θέσεις καίριες όχι με αξιοκρατία αλλά με καραμπόλες…
Έως την Τετάρτη 4 Ιουνίου ξεκαθαρίζουν δυο καίρια ζητήματα οι θέσεις του Υπουργού Οικονομικών και η θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θα επικρατήσει η λογική ή ο παραλογισμός;
Δυστυχώς αντί να κρίνονται οι καίριες θεσμικές θέσεις με αξιοκρατία….κρίνονται από καραμπόλες.
Αντί η παραμονή του Προβόπουλου στην ΤτΕ να έχει κλειδώσει κατά τρόπο ξεκάθαρο, καθώς το έργο του διασφάλισε τις ελληνικές τράπεζες, διασφάλισε τις καταθέσεις των ελλήνων και λόγω της συστημικής ευστάθειας που επιτεύχθηκε….σταθεροποιήθηκε η οικονομία….ο Προβόπουλος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Αντί να αποτιμηθεί το έργο του…θα παραμείνει ή όχι με βάση καραμπόλες που μπορεί να υπάρξουν.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, έως τις 4 Ιουνίου την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αν θα παραμείνει ή όχι ο Γιώργος Προβόπουλος αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια.
1)Να παραμείνει ο Γιώργος Προβόπουλος το σενάριο αυτό είναι και το αντικειμενικά ορθότερο, ο Προβόπουλος πέτυχε στο έργο του κρίθηκε ως επιτυχημένος Κεντρικός Τραπεζίτης.
2)Να αποχωρήσει ο Στουρνάρας από το ΥΠΟΙΚ αλλά χωρίς να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3)Να αναλάβει ο Στουρνάρας αντικαθιστώντας τον Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σενάριο αυτό έχει τους εξής σκοπέλους.
Πρωτίστως πολιτικούς.
Ο Στουρνάρας με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική ήταν μια από τις αιτίες ήττας της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Αν η κυβέρνηση επιβραβεύσει την ήττα τότε θα εξαγριώσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία που καταψήφισε την κυβέρνηση καθώς σε δύο χρόνια έχασε 620 χιλιάδες ψήφους.
Η κοινωνία θα θεωρήσει ότι απλά η κυβέρνηση «βολεύει» τον Γιάννη Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Συν τοις άλλοις είναι ασυμβίβαστο ο ΥΠΟΙΚ να μετατοπίζεται στην ΤτΕ που κρίνει την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Αν ο Στουρνάρας μετακινηθεί στην ΤτΕ θα εξαγριώσει τα πολιτικά κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την κοινωνία.
Ο Βενιζέλος πρέπει να τονιστεί ότι έθεσε θέμα Προβόπουλου στην συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά τον πρωθυπουργό.
Ο Βενιζέλος ανέφερε ότι ο Προβόπουλος αποτελεί την λογική λύση για την ΤτΕ γιατί πέτυχε και κυρίως αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο εξωτερικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί casus belli πιθανή μετακίνηση Στουρνάρα στην ΤτΕ.
Θα είναι εξοργιστικό πάντως η κυβέρνηση να επιβραβεύει τον Στουρνάρα όταν μέρος της ευθύνης της ήττας της κυβέρνησης αποδίδεται στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές….το γραφείο του Στουρνάρα «καθαρίζεται» υπό την έννοια ότι μαζεύει πράγματα…που σημαίνει μετακίνηση…
Για το τραπεζικό σύστημα η έλευση του Στουρνάρα θα είναι κίνηση που δεν θα βοηθήσει τον κλάδο.
Καταδικάζουν τέτοιο ενδεχόμενο οι τραπεζίτες.
4)Έχουν αναφερθεί ονόματα όπως Ζανιά Εθνικής, Κωστόπουλος Alpha bank και ελληνίδας που θητεύει στο εξωτερικό.
Θέμα Ζανιά δεν υφίσταται, θέμα Κωστόπουλου δεν υφίσταται γιατί είναι μεγαλομέτοχος μεγάλης τράπεζας και ούτε θα υπάρξουν πειραματισμοί με τρίτα πρόσωπα χωρίς εμπειρία….
Ο Προβόπουλος είναι ο κορυφαίος Κεντρικός Τραπεζίτης….
5)Ο Προβόπουλος φαίνεται ή φέρεται να έχει δεχθεί ισχυρές παρασκηνιακές επιθέσεις από λόμπι....μεταξύ των οποίων και ο Λάτσης λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει ο κεντρικός τραπεζίτης γιατί δεν επένδυσε 2,5 δισεκ. στην Eurobank.

 Η αλγεινή εντύπωση….

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση της κυβερνήσεως και ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος απειλεί, αναιρεί, προκαλεί, εκβιάζει, διαρρέει….καθώς διακαής του πόθος είναι να καταλάβει την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η διαδικασία έχει εξευτελιστεί χωρίς καμία αμφιβολία.
Φθάσαμε σε ένα σημείο να εξαρτόμαστε από τον Γιάννη Στουρνάρα αν δηλαδή θα μείνει υπουργός ή θα φύγει και αν φύγει θα πάει ή όχι στην Τράπεζας της Ελλάδος.
Το γεγονός ότι 6 χρόνια ο Γιώργος Προβόπουλος με μεγάλη επιτυχία διασφάλισε το τραπεζικό σύστημα, διασφάλισε τις καταθέσεις και κυρίως διασφάλισε την συστημική ευστάθεια σε μια χρεοκοπημένη χώρα, ουδείς αναφέρει.
Από την μια ο Προβόπουλος ο τωρινός διοικητής της ΤτΕ που με έργα απέδειξε την αξία του και από την άλλη ο Στουρνάρας που εκβιάζει για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η στάση του Στουρνάρα δεν είναι μόνο απαράδεκτη, δεν είναι μόνο προσβλητική αλλά δυστυχώς αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πυγμή.
Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;
Πραγματικά ποιος κυβερνά;
Ο Στουρνάρας έφθασε στο σημείο να εκβιάζει την κυβέρνηση, να δηλώνει εν συνεχεία ότι δεν θα πάει πουθενά στο υπουργείο Οικονομικών θα μείνει και ενώ το έχει πει και το έχει αναιρέσει αμέτρητες φορές….εκ νέου δήλωσε ότι ο Σαμαράς θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στο ΥΠΟΙΚ ή θα πάει αλλού.
Έφθασε στο σημείο η κυβέρνηση….να εξαρτάται από τα καπρίτσια και τις απαιτήσεις του Γιάννη Στουρνάρα.
Η εξέλιξη αυτή είναι προσβλητική, πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού της Τράπεζας της Ελλάδος και αποδεικνύει ότι δεν έχει αξία αν είσαι ικανός αλλά αν είσαι κολλητός έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Δεν έχει αξία αν το έργο του Προβόπουλου ήταν καταλυτικό για την διάσωση των τραπεζών αλλά αν ο Στουρνάρας θα πάρει τα 300 χιλιάδες ευρώ μεικτά της ΤτΕ.
Ο Στουρνάρας θέλει να βολευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος για 6 χρόνια….δυστυχώς όλα αυτά μας προκαλούν μια μεγάλη πικρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης