Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εμπροσθοβαρή άνοδο στο ΧΑ στις 1650 μον. και οι τράπεζες έως +44% σε 5 μήνες αρκεί να μην χρειαστούν +5 δισ στα stress tests

Εμπροσθοβαρή άνοδο στο ΧΑ στις 1650 μον. και οι τράπεζες έως +44% σε 5 μήνες αρκεί να μην χρειαστούν +5 δισ στα stress tests
Η άνοδος στο χρηματιστήριο έχει προσλάβει τραπεζοκεντρικά χαρακτηριστικά

Με εμπροσθοβαρή άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στον στόχο των 1650 μονάδων σε διάστημα περίπου 5 μηνών δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 αρκεί να μην χρειαστούν άλλα 6 δισεκ. οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της ΕΚΤ και της EBA τον Οκτώβριο του 2014.
Το κείμενο αυτό δεν είχε ως κίνητρο την άνοδο του χρηματιστηρίου των τελευταίων ημερών, ούτε την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στο 0,15% και στο -0,10% δηλαδή σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων αλλά ένα ευρύτερο σχέδιο που χτίστηκε….με τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών το 2014.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη που σημαίνει ότι όλοι οι μέτοχοι του 2014 των τραπεζών επιτυγχάνουν κέρδη.
Πειραιώς και Alpha τιμωρήθηκαν υπό την έννοια ότι υλοποίησαν ΑΜΚ χωρίς μεγάλα discount ενώ Εθνική και Eurobank που υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου με τεράστια discount είχαν το προνόμιο της καλύτερης αποτίμησης άρα και μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα 1800 hedge funds θα επιχειρήσουν εμπροσθοβαρή άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή θα προσπαθήσουν να πετύχουν τους επενδυτικούς στόχους σε εύλογο και όχι πολύ μακρινό χρονικό διάστημα καθώς το 2015 πολλά μπορούν να συμβούν στην Ελλάδα.
Ο στόχος αυτός είναι υλοποιήσιμος αν ληφθεί υπόψη ότι το ενδιαφέρον των ξένων είναι επικεντρωμένο στις τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι το 75% του τζίρου σχεδόν καθημερινά διακινούν 4 τραπεζικές μετοχές.
Το σχέδιο αυτό είναι υλοποιήσιμο αρκεί να μην χρειαστούν νέα κεφάλαια στα stress tests της ΕΚΤ του Οκτωβρίου του 2014.
Στα stress tests οι τράπεζες θα αξιολογηθούν με στατική μεθοδολογία όχι δυναμική δηλαδή θα καταγραφεί η κεφαλαιακή επάρκεια με βάση τις παραδοχές της στιγμής που θα υλοποιηθούν τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών και όχι με όρους μελλοντικών κεφαλαιακών ροών.
Προφανώς για την Ελλάδα είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Αν η ΕΚΤ έχει πειστεί ότι τα stress tests της ΤτΕ υπερκαλύπτουν όλους τους δυνητικούς κινδύνους οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επιβαρυνθούν με ούτε ένα ευρώ.
Ούτως ή άλλως με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν δείκτη core tier 1 κοντά στο 11,9% με 12% σε μέσους όρους.
Με βάση τις τωρινές παραδοχές οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν κεφαλαιακό θέμα και έτσι οι χρηματιστηριακοί στόχοι θα επιτευχθούν.
Όμως ορισμένοι κύκλοι έχουν διαρρεύσει τις έσχατες ημέρες ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε αυτό το μεγάλο χάσμα των 24 δισεκ. που ήταν η εισήγηση του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με τα 6,4 δισεκ. που προσδιόρισε η ΤτΕ πρέπει να γεφυρωθεί.
Την προσέγγιση αυτή δεν την κατανοούν πολλοί  και αποτελεί παράδοξο που ακόμη το ΔΝΤ επιμένει αλλά αν δεχθούμε ότι στα παρασκήνια κάποιοι απεργάζονται τραγικά σχέδια θα πρέπει το σύστημα να παραμένει σε ετοιμότητα.
Η ΤτΕ στα stress tests επέδειξε εντυπωσιακή αποφασιστικότατα και επέβαλλε στην Τρόικα τα 6,4 δισεκ. έναντι 24 δισεκ. που ζητούσε το ΔΝΤ.
Αν λοιπόν οι τράπεζες ξεπεράσουν τα stress tests χωρίς προβλήματα οι χρηματιστηριακοί στόχοι θα επιτευχθούν μετά βεβαιότητας.
Αν προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις στα stress tests, όλως ο σχεδιασμός αλλάζει.
Σκεφθείτε ένα ακραίο υποθετικό σενάριο οι τράπεζες στην Ελλάδα να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο από τους επενδυτές του 2014 που νόμιζαν….ότι καθάρισαν με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
To βασικό σενάριο πάντως θέλει τις ελληνικές τράπεζες να περνούν τα stress tests της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2014 επιτυχώς.

Πορεία τραπεζικών μετοχών μετά τις ΑΜΚ του 2014

Ποσά σε ευρώ

Τράπεζες

Τιμή ΑΜΚ

Τρέχουσα τιμή 6/6/2014

Διαφορά

Εθνική

2,20

2,90

+32%

Πειραιώς

1,70

1,93

+13,5%

Alpha

0,65

0,76

+17%

Eurobank

0,31

0,42

+36%



Πορεία τραπεζικών μετοχών μετά τις ΑΜΚ του 2014

Ποσά σε δισεκ.

Τράπεζες

Τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 6/6/2014

Δυνητική τιμή σε ευρώ

Δυνητική κεφαλαιοποίηση

Διαφορά

Εθνική

10,2

3,7

13

+34%

Πειραιώς

11,5

2,4

14,6

+31%

Alpha

9,7

1

12,7

+37%

Eurobank

6,1

0,60

8,8

+44%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης