Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά, να υπερασπιστεί την ανάπτυξη της Ελλάδος με haircut στο χρέος

Η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να διασωθεί πολιτικά,  να υπερασπιστεί την ανάπτυξη της Ελλάδος με haircut στο χρέος
Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί ζημία από την οικονομική καταστροφή της χώρας 240 δισεκ. ευρώ.
Μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην απώλεια πάνω από 800 χιλιάδες ψήφους στις ευρωεκλογές ήταν η επικρατούσα άποψη της πλειοψηφίας της κοινωνίας ότι….η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ενδοτική, φοβική και δεν υπερασπίστηκε βασικά συμφέροντα του έθνους.
Ο μόνος τρόπος για να κάμψει την απογοήτευση της κοινωνίας η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει μια μεγάλη νίκη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και θα θέσει τις βάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη.
Τα μνημόνια δεν μπορούν να καταργηθούν ουσιαστικά, ούτε να αλλάξει άμεσα η πολιτική λιτότητας.
Οι επιλογές της Ελλάδος θα είναι δύο ή θα αποδεχθεί τον δρόμο της πολύ αργής και σταδιακής προσαρμογής μειώνοντας σταδιακά το χρέος ή θα επιλέξει τον δρόμο μιας πιο ρηξικέλευθης προσέγγισης μέσω haircut στο χρέος ώστε να απελευθερώσει έως και 100 δισεκ. βάρους για να επιταχυνθεί η πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης ο νέος υπουργός Οικονομικών ικανός και έγκριτος οικονομολόγος δεν ξέρουμε αν θα υιοθετήσει τις θεωρίες που ήσαν σε πολλά ορθές του John Maynard Keynes αλλά σίγουρα καλείται να διαπραγματευτεί το κυριότερο θέμα της οικονομίας που θα καθορίσει όχι απλά το μέλλον της χώρας αλλά το μοντέλο οικονομίας που θα κυριαρχήσει για τις επόμενες 2-4 γενναίες.
Αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια πολιτική δέσμια των φοβικών συνδρόμων και της αδυναμίας ατζέντας διαπραγμάτευσης δηλαδή αντί η Ελλάδα να προτείνει το μοντέλο διαπραγμάτευσης να δεχθεί…ως πειθήνιο όργανο την πρόταση της Ευρώπης, η κυβέρνηση με μαθηματική ακρίβεια θα ηττηθεί στις ερχόμενες εκλογές.
Τα μνημόνια και η πολιτική λιτότητας δεν θα αλλάξουν αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση προς την κοινωνία να το ζητήσει είναι να καταστήσει βιώσιμο το χρέος όχι όμως με λύσεις παρωδία που προτείνουν οι ευρωπαίοι δηλαδή επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.
Για να ειπωθούν τα πράγματα ως έχουν θα είναι παταγώδης αποτυχία αν η Ελλάδα μείνει σε αυτή την πρόταση.
Η μείωση των επιτοκίων θα είναι μηδενική πρόοδος καθώς όταν η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια του ευρώ στο 0,15% μια μείωση των επιτοκίων είναι σχεδόν αυτονόητη διαδικασία.
Η επιμήκυνση παρατείνει τον χρόνο αποπληρωμής, μειώνει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι περιορισμένος.
Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί ζημία από την οικονομική καταστροφή της χώρας 240 δισεκ. ευρώ.
-48 δισεκ. από το haircut στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία και απώλειες από το buyback των ομολόγων  
-76 δισεκ. απώλεια καταθέσεων
-42 δισεκ. απώλεια εθνικού πλούτου
-65 δισεκ. νέα NPLs στα δάνεια
-Ανυπολόγιστη μείωση ατομικού εισοδήματος.
Το χρέος παραμένει στα 321 δισεκ. ευρώ οι έλληνες έχουν υποστεί σωρευτική ζημία 240 δισεκ. δηλαδή έχουν υποστεί ένα σοκ 561 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία αυτή δεν είναι θεωρητική είναι πρακτική και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική της τραγωδία.
Για την Ελλάδα η λύση του haircut της τάξης του 30% ή 40% δεν είναι μόνο μια λύση….που θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 70 ή 90 δισεκ. είναι μια λύση που θα θέσει τις βάσεις για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.
Haircut στο διακρατικό χρέος όχι στο χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες.
Τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πρέπει να εξασφαλιστούν 100%.
 Το διακρατικό χρέος όμως μπορεί να τεθεί σε διαβούλευση με την Ευρώπη.
Αν η Ελλάδα επιδείξει ατολμία και δεν θέσει θέμα haircut τότε η κυβέρνηση στα μάτια της κοινωνίας θα είναι φοβικοί εκφραστές της Τρόικα και όχι της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει – πως μπορεί βέβαια να μιλάμε για διαπραγματεύσεις όταν η Γερμανία έχει προσδιορίσει το μοντέλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – έχει ένα απρόσμενο σύμμαχο….
Όταν ο Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Draghi της ΕΚΤ του έθεσε θέμα haircut.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος πρέπει να χρησιμοποιήσει την παρέμβαση αυτή ως μέτρο πίεσης προς την Ευρώπη επισημαίνοντας ότι ή μας βοηθάτε ή έρχεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και θα ζητάει haircut στο χρέος.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει haircut στο χρέος γιατί είναι διακρατικό, γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν θα δεχθούν να χάσουν οι φορολογούμενοι πολίτες για την Ελλάδα και πολλά άλλα τέτοια λογικά – όντως λογικά - επιχειρήματα.
Όμως υπάρχει ένα εξίσου λογικό επιχείρημα.
Όταν ένας πολίτης χρωστάει 10.000 ευρώ σε μια τράπεζα είναι πρόβλημα του πολίτη αν δεν πληρώνει.
Όταν ένας πολίτης χρωστάει 1.000.000 ευρώ σε μια τράπεζα και σταματήσει να πληρώνει τότε το πρόβλημα είναι της τράπεζας.
Η Ελλάδα έχει συνάψει 245 δισεκ. διακρατικά δάνεια τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα της Ευρώπης προς την Ελλάδα.
Το haircut δεν μπορεί να επιβληθεί από την Ελλάδα στην Ευρώπη με καταναγκασμό, χρειάζεται η Ελλάδα να πείσει την Ευρώπη για το haircut.
Αλλά για να πείσει θα πρέπει η Ελλάδα να πιστέψει στην λύση του haircut και να την στηρίξει….
Με το haircut η Ελλάδα, η κοινωνία έχει βάσιμες ελπίδες όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεφύγει από την μακροχρόνια ομηρία του χρέους και να εστιαστεί στην δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης