Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Tράπεζες: Ας αφήσουν τα πειράματα χρηματοδότησης της οικονομίας και ας αξιοποιήσουν το θησαυρό των 84 δισ

Tράπεζες: Ας αφήσουν τα πειράματα χρηματοδότησης της οικονομίας και ας αξιοποιήσουν το θησαυρό των 84 δισ
Το σύστημα έχει δομικό έλλειμμα περίπου 54 δισεκ. που καλύπτει η ΕΚΤ
Οι τράπεζες ας αφήσουν τους επικίνδυνους πειραματισμούς χρηματοδότησης της οικονομίας και ας αξιοποιήσουν τα 84 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η άποψη αυτή αρχίζει να κυριαρχεί σε ορισμένους έμπειρους τραπεζίτες καθώς κατανοούν ότι περισσότερα θα κερδίσουν από την αξιοποίηση των  NPLs non performing loan δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών παρά από τις χορηγήσεις νέων δανείων που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν.
Στο παρελθόν η κυρίαρχη σχολή σκέψης στο ελληνικό και διεθνές banking ήταν η εξής.
Σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, με σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ οι χρηματοδοτήσεις συμβάλλουν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών, εξέλιξη που αποτελούσε αυτοτροφοδοτούμενο μηχανισμό…της ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη παρήγαγε ανάπτυξη και μέσω των δανείων των τραπεζών.
Στα νοικοκυριά, η αύξηση των καταναλωτικών δανείων που εμφάνιζαν πάντα  μεγάλο περιθώριο κέρδους για τις τράπεζες τροφοδοτούσε την κατανάλωση άρα η ανάπτυξη δεν δημιουργούσε μόνο νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των καταθέσεων αλλά αυτοτροφοδοτούσε την ανάπτυξη.
Το μοντέλο αυτό κυριάρχησε στην Ελλάδα πάνω από 20 χρόνια με κορύφωση στην 10ετία 2000 με 2010.
Η αποτυχία της ελληνικής οικονομίας, η ύφεση 25% και η χρεοκοπία που ακολούθησε αποτέλεσε ισχυρό σοκ οδηγώντας μεταξύ της πλειάδας των παρενεργειών στην δραματική αύξηση των NPLs.
Να σημειωθεί ότι τα NPLs στην Ελλάδα ήταν 5% και έχουν φθάσει στο 36% ή 84 δισεκ. αν συμπεριληφθούν οι τραπεζικοί όμιλοι και όχι μόνο η Ελλάδα.
Το ελληνικό banking όμως βρίσκεται πάλι σε ένα σταυροδρόμι.
 Θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την οικονομία π.χ. η Εθνική με τα 3 δισεκ. που προβάλει ως επιχείρημα ή θα πρέπει να αξιοποιήσει τα NPLs.
Τα NPLs μπορούν να αποτελέσουν την επόμενη πηγή πλούτου για τις τράπεζες.
Η τραπεζική εμπειρία υποστηρίζει ότι αν οι τράπεζες καταφέρουν να μετατρέψουν μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξυπηρετούμενα δηλαδή αν καταφέρουν δάνεια που δεν πληρώνονται οι δόσεις να ενεργοποιηθούν εκ νέου και αν ανακτήσουν από τις εγγυήσεις που διαθέτουν μέρος των προβληματικών δανείων….οι τράπεζες θα είχαν διασφαλίσει….το μέλλον τους.
Με βάση την διεθνή τραπεζική εμπειρία μετά από περιόδους κρίσεων, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Ιρλανδία κ.α. μπορούν να ανακτηθούν από 20% έως 30% των προβληματικών δανείων.
Το 20% με 30% των 83 δισεκ. που είναι τα προβληματικά δάνεια στους ενοποιημένους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών είναι δυνητικό κέρδος 17 με 25 δισεκ. ευρώ.
Ας αναλογιστούν όλοι το εξής.
Για να βγάλουν οι τράπεζες κέρδος 17 με 25 δισεκ. από νέα δάνεια θα πρέπει να χορηγήσουν πάνω από 65 με 70 δισεκ. νέα δάνεια σενάριο όχι απλά ουτοπικό αλλά εξωφρενικά αδύνατο.
Αξιοποιώντας τα NPLs οι τράπεζες δεν δαπανούν κεφάλαιο, αφορούν δάνεια για τα οποία έχουν διενεργηθεί προβλέψεις σε ποσοστό 52% σε μέσους όρους coverage ratio και κατ΄ ουσία δεν αποτελεί ρίσκο για τους ισολογισμούς.
Προφανώς ένα δάνειο σε καθεστώς NPLs είναι όχι απλά πρόβλημα αλλά πολύ μεγάλο πρόβλημα και εδώ χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η παραδοσιακή τέχνη του τραπεζίτη ώστε είτε να αναστήσει ένα νεκρό δάνειο είτε να ανακτήσει μέρος του δανείου από τα collaterals.
Τα σχέδια για χρηματοδότηση της οικονομίας είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί κυρίως γιατί
1)Η οικονομία ακόμη παράγει προβληματικά δάνεια έστω και σε επιβραδυνόμενο ρυθμό.
2)Μεταξύ δανείων 214,7 δισεκ.  και καταθέσεων 161,29 δισεκ. στην Ελλάδα υπάρχει χάσμα ρευστότητας 53 δισεκ. ευρώ.
3)Τα 53 δισεκ. του χάσματος καλύπτονται από τα 50,6 δισεκ. που είναι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ.
4)Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια ιδιαιτερότητα, οι καταθέσεις είναι στάσιμες για 16 μήνες στα 161 δισεκ.
5)Αντλούν ρευστότητα από ομολογιακές εκδόσεις περίπου 2,25 δισεκ. έως τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή δανείστηκαν στα 3 ή 4 χρόνια θα πρέπει να δανείσουν την δανεική ρευστότητα σε δραστηριότητες ρίσκου όπως είναι ο δανεισμός.
6)Μόνο όταν διασφαλιστεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης και τα NPLs αρχίζουν και αποκλιμακώνονται δομικά οι τράπεζες συντηρητικά θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Για την ώρα ας εστιαστούν στα NPLs που αποτελεί τον νέο κρυμμένο θησαυρό των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης