Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα stress tests έρχονται - Οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών….θα κριθούν για τρίτη φορά αλλά δεν θα ευθύνονται για ότι συμβεί….

Τα stress tests έρχονται - Οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών….θα κριθούν για τρίτη φορά αλλά δεν θα ευθύνονται για ότι συμβεί….
Αν υπάρξει και 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης…την ευθύνη δεν θα την έχουν οι διοικήσεις…
(upd2)Τα stress tests έρχονται και οι ηγεσίες των 4 συστημικών τραπεζών….θα κριθούν για τρίτη φορά αλλά δεν θα ευθύνονται για ότι συμβεί.
Τα stress tests έρχονται και με βάση όλες τις ενδείξεις με τις σημερινές παραδοχές θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ζημίες 2,5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Αρχικώς είχαν εκτιμηθεί οι ζημίες σε 5,5 με 12 δισεκ. ευρώ αλλά οι εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί σε 2,5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Με βάση αυτή την παραδοχή – που επαναλαμβάνουμε στηρίζεται στα τωρινά δεδομένα – και με την παρότρυνση του Αλέξανδρου Τουρκολιά του CEO της Εθνικής το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ να διαφυλάξουν την συστημική ευστάθεια για τους επόμενους 6 μήνες εννοώντας λόγω των stress tests οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια τρίτη πρόκληση δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθούν για 3η συνεχόμενη φορά.
Βέβαια στα stress tests θα συμπεριληφθούν δύο παράμετροι που σίγουρα θα αποδειχθούν καθοριστικοί
1)Το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία δεν θα έχει εποπτικό φίλτρο τύπου 20% όπως στα ελληνικά stress tests αλλά θα συμπεριληφθεί το 100% δηλαδή και τα 4,45 δισεκ. ευρώ που θα λειτουργήσει ως κεφαλαιακό bonus.
2)Παρ΄ ότι τα stress tests θα είναι στατικά δηλαδή δεν θα συμπεριλαμβάνουν εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή business plan….ωστόσο θα περιλαμβάνουν τα restructuring plan δηλαδή τα πλάνα αναδιάρθρωσης δηλαδή τα σχέδια των τραπεζών για το πώς θα μειώσουν κόστη και θα πουλήσουν θυγατρικές.
Δηλαδή το κεφαλαιακό bonus των ελληνικών τραπεζών είναι αρκετά ισχυρό αλλά παρ΄ όλα αυτά όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν κεφαλαιακές ανάγκες από 2,5 έως 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες – που αποτελεί βασικό σενάριο – την ευθύνη θα την επωμιστούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διοικήσεις και των 4 συστημικών τραπεζών δεν θα έχουν ευθύνη για τα stress tests.
Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ένα πλάνο μέτρων και παραμέτρων για τα stress tests αλλά η ουσία είναι ότι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκαν πειθαρχημένες ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες 2 φορές και πιθανότατα θα χρειαστεί και 3η φορά να συγκεντρώσουν κεφάλαια.
Στην πρώτη και δεύτερη φάση των ανακεφαλαιοποιήσεων οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την απόλυτη ευθύνη.
Αν υπάρξει και 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης…την ευθύνη δεν θα την έχουν οι διοικήσεις…
Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί ψελλίζονται από ορισμένους περίεργα…σχόλια τα οποία βρίσκουμε από προκλητικά έως και επικίνδυνα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης