Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα 84 δισ. NPLs μπορούν να αντιμετωπιστούν με 2 λύσεις – Η συλλογική λύση (NAMA) χρειάζεται κεφάλαια από το ΤΧΣ και έγκριση της Τρόικα

Τα 84 δισ. NPLs μπορούν να αντιμετωπιστούν με 2 λύσεις – Η συλλογική λύση (NAMA) χρειάζεται κεφάλαια από το ΤΧΣ και έγκριση της Τρόικα
Την πρόταση για σύσταση ΝΑΜΑ που είχε εξετάσει η Ελλάδα την είχε απορρίψει η Τρόικα…καθώς δεν θεωρούσε ότι είναι πετυχημένη λύση
Τα 84 δισ. NPLs μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή θα αντιμετωπιστούν συλλογικά με NAMA National Asset Management Agency ή μεμονωμένα αλλά προσοχή η συλλογική λύση χρειάζεται κεφάλαια από το ΤΧΣ και την Τρόικα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΤτΕ και τις τράπεζες προωθούν λύση για τα προβληματικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια.
Τα προβληματικά δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν μείζον πρόβλημα στο banking και αναζητείται λύση που θα απελευθερώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών από ένα μεγάλο βάρος.
Πριν λίγες ημέρες το bankingnews.gr  είχε παρουσιάσει μια πρόταση τραπεζιτών με τίτλο «Την σύσταση NAMA (bad bank) για να μεταφέρουν 30-35 δισ. NPLs στεγαστικά και μικρομεσαίων διερευνούν οι τράπεζες»
Η επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων είτε θα είναι μέσω συλλογικής λύσης ή μεμονωμένων λύσεων.

Η συλλογική λύση – Η σύσταση ΝΑΜΑ

Τη σύσταση ΝΑΜΑ ειδική εταιρία τύπου Ιρλανδίας (National Asset Management Agency) εξετάζουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες καθώς κατανοούν ότι τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν εκτιναχθεί στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα αλλά μόνο ως συλλογικό πρόβλημα.
Η σύσταση ΝΑΜΑ ωστόσο δεν είναι νέα ιδέα στην Ελλάδα.
Στην Ιρλανδία είχε συσταθεί NAMA όπου οι ιρλανδικές τράπεζες τοποθέτησαν 72 δισεκ. στεγαστικά δάνεια πριν περίπου 4 χρόνια.
Το 2012 εξετάστηκε στην Ελλάδα το ενδεχόμενο σύστασης ΝΑΜΑ αλλά η Τρόικα το είχε απορρίψει καθώς πρόβαλε το επιχείρημα ότι το μοντέλο ΝΑΜΑ τύπου Ιρλανδίας είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Η ΝΑΜΑ είναι ένα είδος bad bank.
Το θέμα των  NPLs δηλαδή non performing loan των μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 90 ημερών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ελληνικό banking.
Το 2007 με 210 δισεκ. δάνεια οι τράπεζες είχαν 6,5% NPLs ή 14 δισεκ. ευρώ και το 2014 με 214 δισεκ. δάνεια εμφανίζουν NPLs σε επίπεδο ομίλων 84 δισεκ. ή Ελλάδος 77 δισεκ.
Η ιδέα που εξετάζουν ορισμένες τράπεζες και θα εξετάσουν μαζί με την ΤτΕ, το ΤΧΣ και βεβαίως την Τρόικα είναι η εξής.
Να δημιουργηθεί μια bad bank στην Ελλάδα τύπου NAMA όπου θα υπαχθούν μόνο τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια και τα προβληματικά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα μπορούσαν να υπαχθούν 30 με 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά χωρίς τα εταιρικά δάνεια που αποτελούν σύνθετες περιπτώσεις και δεν εξετάζεται η τοποθέτηση τους σε bad bank.
Τα προβληματικά δάνεια που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην ΝΑΜΑ – bad bank θα λάμβαναν υπόψη το εξής κριτήριο.
Το δάνειο μείον η πρόβλεψη και με ένα μικρό discount.
Δηλαδή η ΝΑΜΑ ένα προβληματικό δάνειο 1 εκατ ευρώ και με πρόβλεψη π.χ. 500 χιλ ευρώ θα μπορούσε να το αποκτήσει με 400 χιλιάδες ευρώ.
Η ΝΑΜΑ δεν χρειάζεται κεφάλαια πρωτογενώς αλλά αν απαιτηθούν θα μπορούσε να τα εισφέρει είτε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε συνδυαστικά το ΤΧΣ με κεφάλαια ιδιωτών που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην αξιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Είναι πολλά τα funds που θα έδειχναν ενδιαφέρον σε ένα τέτοιο σχεδιασμό.

Η μεμονωμένη λύση που ήδη υιοθετείται

Οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε άλλες χώρες δηλαδή την δημιουργία ισχυρών μονάδων διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου όπου παρακολουθούν και αναδιαρθρώνουν προβληματικά δάνεια.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια ύψους 84 δισεκ. οι τράπεζες καθ’  υπόδειξη της Τράπεζας της Ελλάδος δημιούργησαν μεγάλες διευθύνσεις που παρακολουθούν τα NPLs.
Η λύση αυτή μπορεί να είναι η πιο προσοδοφόρα για τις τράπεζες, ανάκτηση προβλέψεων, αξιοποίηση εγγυήσεων ή μετεξέλιξη NPLs σε κανονικά δάνεια αλλά είναι μακροχρόνια λύση, απαιτεί χρόνο.
Ωστόσο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λύση είναι η πιο κερδοφόρος.


Πορεία NPLs τραπεζών σε επίπεδο ομίλων

Ποσά σε δισ. ευρώ


Τράπεζες

NPLs

α΄ τρίμηνο 2014


NPLs α΄ τρίμηνο 2014

Προβλέψεις α΄ τρίμηνο 2014

Coverage ratio α΄ τριμ. 2014

Εθνική

16,2

23% -
Ελλάδα 28,4%


0,362

56%

Πειραιώς

27,89

37,9%

0,481

51%

Eurobank

16,2

30,9%

0,479

50,3%

Alpha

20,7

33,3%

0,395

56%

Attica bank

0,914

24,6%

0,019

49,2%

Geniki

1,29

67%

0,0029

42%

Κύπρου

14,4

49%

0,146

35%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης