Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Τρόικα, θα θέσει εκ νέου θέμα για συγχωνεύσεις στις τράπεζες – Είναι λύση τα deals εν μέσω κρίσης;

 Η Τρόικα, θα θέσει εκ νέου θέμα για συγχωνεύσεις στις τράπεζες – Είναι λύση τα deals εν μέσω κρίσης;
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα έρχονταιν  στην Ελλάδα θα θέσουν θέμα για πολλοστή φορά συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Σημειώνεται ότι η εποπτική αρχή η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος σταθερά υποστηρίζουν την αναγκαιότητα των συγχωνεύσεων.
Στον πόλο που υποστηρίζει τις συγχωνεύσεις βρίσκεται και η Κυβέρνηση η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει τις συγχωνεύσεις ως υποστήριξη στα σχέδια της να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Η Εθνική ήταν η τράπεζα που μετουσίωσε την θεωρία στην πράξη υποβάλλοντας φιλική πρόταση στην Alpha bank.
Επίσης η ΑΤΕ η οποία μιλάει για την δημιουργία κρατικού πυλώνα δηλαδή συγχωνεύεις κρατικών τραπεζών αν και το σχέδιο αυτό είναι έωλο.
Στον αντίποδα οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες φαίνεται ότι τάσσονται κατά των συγχωνεύσεων ή κατά το ορθότερο όχι σε αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία.
Σε αυτό τον πόλο εντάσσονται 3 τράπεζες η Alpha, η Eurobank η Κύπρου και η Emporiki – Credit Agricole.  
Η Alpha με την στάση της απορρίπτοντας την πρόταση της Εθνικής έδειξε ότι δεν επιθυμεί deals.
H διοίκηση της Eurobank γενικώς έχει αναφερθεί στις συγχωνεύσεις τονίζοντας ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος και ότι τα deals δεν αποτελούν πανάκεια.
Η Κύπρου με την γενικότερη στρατηγική της προσέγγιση δείχνει ότι δεν επιθυμεί deals
Επίσης η Emporiki – Credit Agricole οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης άρα δεν είναι στις προτεραιότητες οι συγχωνεύσεις.
Άρα κατά ουσία οι 3 μεγάλες τράπεζες που θεωρητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ή κίνητρο ή αιτία για συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν λύση αυτή την περίοδο.
Ένα βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγάλος ή άλλων αρνητικών εξελίξεων δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να πειραματίζονται σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας deals. Π.χ. Οι τράπεζες αν συγχωνευθούν δεν θα μπορέσουν να προσφύγουν στις αγορές....
Στον αντίποδα οι θιασώτες των συγχωνεύσεων θεωρούν ότι τα οφέλη που θα προκύψουν σε μεσοπρόθεσμη βάση θα είναι πολύ σημαντικά και θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και θα το δείξουν με τις πρωτοβουλίες μείζονος στρατηγικής σημασίας που θα λάβουν αναφέρουν οι υπέρμαχοι των συγχωνεύσεων…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης