Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τελικώς ούτε οι τράπεζες συμφωνούν για την bad bank ΝΑΜΑ – Υπέρ η Πειραιώς, κατά η Alpha, Εθνική, ουδέτερη η Eurobank

Τελικώς ούτε οι τράπεζες συμφωνούν για την bad bank ΝΑΜΑ – Υπέρ η Πειραιώς, κατά η Alpha, Εθνική, ουδέτερη η Eurobank
Υπέρ της σύστασης ΝΑΜΑ τάσσεται και το ΤΧΣ που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική λύση στα NPLs
Τελικώς ούτε οι τράπεζες, συμφωνούν για την bad bank NAMA κατά τα πρότυπα της National Asset Management Agency και το χάσμα αυτό προφανώς και…οδηγεί σε ναυάγιο μια λύση που υπό όρους θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή πρόταση για τα NPLs τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών ύψους 84 δισεκ. ευρώ.
Η ΝΑΜΑ ήταν μια bad bank μια κακή τράπεζα όπου το Ιρλανδικό δημόσιο την δημιούργησε τοποθετώντας 74 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια των Ιρλανδικών τραπεζών για να μπορέσουν να ανακάμψουν.
Ας δούμε τα δεδομένα για την Ελλάδα και το ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν με την σύσταση ΝΑΜΑ στην Ελλάδα….
Υπέρ της σύστασης ΝΑΜΑ τάσσονται η Πειραιώς που διαθέτει και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPLs στα 29,1 δισεκ. μαζί με την Geniki bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η άποψη του ΤΧΣ είναι ότι «αν έρθει πρόταση για την σύσταση ΝΑΜΑ ώστε να υπαχθούν προβληματικά δάνεια το Ταμείο την λύση αυτή θα την υποστηρίξει καθώς μπορεί να αποτελέσει μια συλλογική πρόταση στο μεγάλο πρόβλημα των NPLs».
Το ΤΧΣ θεωρεί ότι χρειάζεται ριζοσπαστική λύση για να αντιμετωπιστεί το κεφαλαιώδες ζήτημα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το ΤΧΣ μάλιστα είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την NAMA συνδυαστικά με ιδιώτες ώστε να αγοράσει μέρος των προβληματικών δανείων των τραπεζών τα οποία και θα υπαχθούν στην NAMA.  
Στην NAMA (bad bank) θα μπορούσαν να μεταφερθούν 30-35 δισ. προβληματικά δάνεια στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρίσκο στους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα μειώνοντας το ενεργητικό θα αυξηθεί και η κεφαλαιακή επάρκεια…
Παράλληλα το ΤΧΣ με τα 11 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει θα καλύψει μέρος της χρηματοδότησης της NAMA σε συνδυασμό με ιδιώτες.
Αν υποτεθεί ότι θα ενταχθούν στην NAMA 30-35 δισεκ. προβληματικά δάνεια η bad bank θα αγόραζε τα δάνεια αυτά από τις τράπεζες σε μια τιμή π.χ. στο 30% ή 40% της εναπομείνασας αξίας μείον τις προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί για το δάνειο.
Π.χ. ένα αρχικό στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ που είναι πλέον NPLs με τρέχον υπόλοιπο 90.000 ευρώ θα μπορούσε το ΤΧΣ να το αγοράσει με 30 χιλιάδες ευρώ άρα θα έπρεπε να καταβάλλει 30 χιλιάδες ευρώ κεφάλαιο στην τράπεζα.
Για προβληματικά δάνεια π.χ. 30 δισεκ. και τιμή αγοράς το 30% της αξίας των δανείων χρειάζονται 9 δισεκ.
Με 9 δισεκ. το ΤΧΣ και ενδεχομένως με συμμετοχή ιδιωτών θα μπορούσαν να αγοράσουν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Το ΤΧΣ ωστόσο δεν θα καλύψει όλο το κόστος της αγοράς των προβληματικών δανείων θα μπορούσε αυτό το κόστος να επιμεριστεί σε ιδιώτες δηλαδή funds που θα ήθελαν να αποκτήσουν….ελληνικά προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες.
Συνήθως distress funds εκδηλώνουν ενδιαφέρον για προβληματικά δάνεια αλλά σίγουρα ο κύριος χρηματοδότης θα είναι το ΤΧΣ.

Κατά της σύστασης ΝΑΜΑ τάσσονται Εθνική και Alpha

H Πειραιώς και το ΤΧΣ τάσσονται υπέρ της σύστασης ΝΑΜΑ.
Όμως κατά της σύστασης εταιρίας που θα διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια τύπου ΝΑΜΑ τάσσονται η Alpha bank και η Εθνική τράπεζα.
Θεωρούν ότι μέσω της εσωτερικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων μπορεί να ανακτηθούν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με την ΝΑΜΑ.
Παράλληλα ενδεχομένως οι τράπεζες να αποτιμούν και το κίνδυνο να διενεργήσουν πρόσθετες προβλέψεις επί των προβλέψεων γιατί π.χ. τα προβληματικά δάνεια θα τα πουλούσαν στην ΝΑΜΑ σε μια τιμή ίση με την αξία του δανείου μείον τις προβλέψεις και μείον ένα discount για να έχει κίνητρο η ΝΑΜΑ.
Κατά τάσσεται και η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά ο βασικός λόγος που η ΤτΕ είναι κατά της ΝΑΜΑ είναι ότι θέλει το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ να το χρησιμοποιήσει για αλλότριους σκοπούς π.χ. για τη κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού.
Η Τρόικα θεωρεί και αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του προβλήματος των NPLs που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά των κυπριακών τραπεζών στο 49% αλλά θέλουν περισσότερα στοιχεία αξιολόγησης για να αποφανθούν αν τάσσονται υπέρ ή κατά της σύστασης ΝΑΜΑ
Η Eurobank κρατάει μια ουδέτερη στάση όσον αφορά την σύσταση ΝΑΜΑ.
Αυτές οι ισορροπίες μεταξύ των τραπεζών κατεγράφησαν και στην συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον Α. Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό.
Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η στάση του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και στο παρελθόν υπό τον Προβόπουλο είχε εξετάσει την λύση ΝΑΜΑ αλλά την είχε απορρίψει η Τρόικα.
Θεωρούμε ότι η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας, λειτουργούν….ως υπουργείο Οικονομικών γιατί τους ενδιαφέρει το χρηματοδοτικό κενό και πως θα χρησιμοποιήσουν το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ και όχι η άμεση επίλυση του βασικού προβλήματος των τραπεζών….
Η ΤτΕ δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως….υπουργείο Οικονομικών είναι 100% λάθος αυτή η στρατηγική.
Η ΤτΕ θα πρέπει να εστιάζεται αφενός στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω των stress tests της ΕΚ τον Οκτώβριο αφετέρου στο πως το ΤΧΣ σε συνδυασμό με ιδιώτες θα χρηματοδοτήσει την NAMA όπου οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εισφέρουν 30-35 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Η ΤτΕ….πρέπει  να εστιαστεί στις τράπεζες και όχι στα ανοικτά ζητήματα του ΥΠΟΙΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης