Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επενδυτή πούλα το Μάιο, και φύγε…Sell in May and go away

tags :
Επενδυτή πούλα το Μάιο, και φύγε…Sell in May and go away
Κάθε επενδυτής σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη αγορά του κόσμου μόλις μπαίνει ο Μάιος δεν μπορεί να μην φέρνει στο μυαλό του το ρητό της Wall Street, που αναφέρει «Πούλα το Μάιο, και φύγε» (Sell in May and go away).
Δεκαετίες τώρα, κοιτώντας τα στατιστικά οι πιο «παραγωγικοί» μήνες του έτους, από πλευράς κερδών, ήταν από το Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.
Oι λόγοι αυτής της συνέχειας είναι πολλοί:
Οι επενδυτές τείνουν να επενδύουν τα bonus και τα πλεονάσματα της προηγούμενης χρονιάς στις αρχές της επόμενης
Οι επενδυτές αρχίζουν και κατεβάζουν «ταχύτητες» για καλοκαίρι με σκοπό να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο
Οι εταιρείες στις αρχές του έτους προχωρούν σε φιλόδοξες προβλέψεις, οι οποίες από το πρώτο τρίμηνο διαψεύδονται. Μετά αναθεωρούν σε ρεαλιστικά επίπεδα.
Ο Jeffrey Hirsch, εκδότης του Stock Trader’s Almanac (ημερολόγιο του επενδυτή) έκανε έναν απλό υπολογισμό: Εάν κάποιος είχε επενδύσει 10.000 δολάρια την 1η Νοεμβρίου του 1972, και για τα υπόλοιπα 37 χρόνια πουλούσε τις μετοχές που είχε αγοράσει ακριβώς την 30η Απριλίου, θα είχε σήμερα 160.000 δολάρια. Εάν δρούσε αντίστροφα, δηλαδή αγόραζε 1η Μαΐου και πουλούσε 31 Οκτωβρίου θα είχε 7.863 δολάρια.
Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή, αλλά σημαντική, υποσημείωση στο Almanac του Hirsch. Οι καλοκαιρινοί μήνες των ετών 2007 και 2008 ήταν καλύτεροι από τους χειμερινούς. Το ίδιο συνέβη και τη διετία 1972 – 1973. Το συμπέρασμα: Ο κύκλος ξεκινά είτε με πολέμους είτε με κρίσεις…

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης