Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κάποια στιγμή (σύντομα) πολλοί θα πουν που είσαι Γιώργο….Προβόπουλε αλλά θα είναι αργά – Τρόικα και Σαμαράς συντάχθηκαν με ένα σκοπό…

Κάποια στιγμή (σύντομα) πολλοί θα πουν που είσαι Γιώργο….Προβόπουλε αλλά θα είναι αργά – Τρόικα και Σαμαράς συντάχθηκαν με ένα σκοπό…
Ο χρόνος θα κυλάει αμείλικτα γρήγορα για τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου….και δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για αυτοκριτική.
Κάποια στιγμή και από ότι κατανοούμε σύντομα το πολύ σε 10-12 εβδομάδες πολλοί θα πουν που είσαι Γιώργο Προβόπουλε.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε τις ικανότητες και κυρίως απέδειξε ότι στις δύσκολες στιγμές δεν κρύβεται πίσω από τον θεσμό αλλά πήρε πάνω του δύσκολες αποφάσεις.
Θυμίζουμε για όσους το λησμονούν ότι ο Προβόπουλος εναντιώθηκε στην Τρόικα και επέβαλλε τους όρους της λογικής στα stress tests που πραγματοποίησε η ΤτΕ.
Το ΔΝΤ ζητούσε συνολικά 15,5 δισεκ. ή 6 δισεκ. περισσότερα από αυτά που είχε προβλέψει στο δυσμενές σενάριο η ΤτΕ αλλά ο Προβόπουλος διεμήνυσε στην Τρόικα ότι τα stress tests δεν τα υλοποιεί η Τρόικα αλλά η ΤτΕ, τους προειδοποίησε ότι δεν θέλει καμία παρέμβαση και απαίτησε να αποστασιοποιηθούν.
Προσέξτε ο Προβόπουλος ήταν ο πρώτος θεσμικός παράγοντας της Ελλάδος που εναντιώθηκε συνειδητά και τεκμηριωμένα στην Τρόικα και επειδή η Τρόικα δεν μπορούσε να αντικρούσει τα επιχειρήματα Προβόπουλου – καθώς η ΤτΕ με την Blackrock πραγματοποίησαν την διαγνωστική μελέτη – τα αποδέχθηκαν μεν αλλά εκδικήθηκαν τον Προβόπουλο.
Η Τρόικα ζήτησε ο Προβόπουλος να αντικατασταθεί, ήταν ενοχλητικός και ανυπάκουος.
Προσέξτε τα ανδρείκελα της Τρόικα απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει τον Προβόπουλο.
Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά με την γνωστή μαχητικότητα που την διακρίνει δέχθηκε αμέσως χωρίς δεύτερη συζήτηση να απομακρυνθεί ο Προβόπουλος…..τέτοια σθεναρή αντίσταση προέβαλλε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Είχαν συνδράμει ο Λάτσης και ο Τουρκολιάς επίσης στην απομάκρυνση Προβόπουλου.
Ο Λάτσης ο μέτοχος της Εθνικής του 1% που οφείλει στο ελληνικό κράτος 2,5 δισεκ. είχε άποψη για το ελληνικό banking (!!!!!!!).
Ο Τουρκολιάς της Εθνικής ως φίλος του Σαμαρά και εκτελώντας τις εντολές Λάτση επίσης διέβαλλε τον Προβόπουλο.
Κάποια στιγμή φαινόταν ότι ο Τουρκολιάς ήταν φιλικά προσκείμενος προς τον Προβόπουλο – ειδικά το τελευταίο διάστημα - αλλά δεν νομίζουμε ότι ήταν αληθινή αυτή ή φιλική σχέση.
Ο Προβόπουλος λοιπόν απομακρύνθηκε.
Ήρθε στην θέση του ο Γιάννης Στουρνάρας επειδή το ζήτησε η τρόικα και επειδή ο Σαμαράς του είχε υποχρέωση.
Ο Γ. Στουρνάρας θα κριθεί και θα κριθεί από την αποφασιστικότητα με την οποία θα παρέμβει για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και στο συμφέρον της Ελλάδος…
Προηγείται η διάσωση των τραπεζών της χώρας.
Ως εδώ τα δήθεν ψευτοπατριωτικά επιχειρήματα ότι προέχει η χώρα.
Καμία χώρα δεν προέχει, η ΤτΕ να κοιτάξει να κάνει την θεσμική της δουλειά που είναι να παρέχει στις τράπεζες πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την χώρα όχι η ΤτΕ.
Η ΤτΕ πρέπει να λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος θεσμός και ως ανεξάρτητος θεσμός λειτούργησε επί διοίκησης Προβόπουλου και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς.
Ενόψει των stress tests μπορεί ο Στουρνάρας να δηλώνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες αλλά στο τέλος….όλοι θα πουν που είσαι Γιώργο Προβόπουλε.
Γιατί θα το πουν;
Γιατί ο Προβόπουλος δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις του τύπου τι γίνεται με τα stress tests «δεν ξέρω αλλά εκτιμώ…».
Ο Προβόπουλος δεν θα άφηνε έρμαιο των πολιτικών συμφερόντων και των αλλότριων σχεδίων της Τρόικα τις ελληνικές τράπεζες.
Θα είχε πάει 10 φορές να δει τον Draghi της ΕΚΤ και θα απαιτούσε συγκεκριμένη μεταχείριση.
Θα υπερασπιζόταν τις ελληνικές τράπεζες ανοικτά, ξεκάθαρα και αποφασιστικά.
Τον Οκτώβριο σε 12 εβδομάδες από σήμερα θα ανακοινωθούν τα stress tests της ΕΚΤ.
Τότε πολλοί θα πουν που είσαι Γιώργο Προβόπουλε.
Όμως λυπούμαστε δεν θα υπάρχει καιρός για δάκρυα.
Ο χρόνος θα κυλάει αμείλικτα γρήγορα για τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου….και δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για αυτοκριτική.  

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης