Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως η πορτογαλική Banco Espirito Santo αλλάζει τα δεδομένα των stress tests της ΕΚΤ επί τα χείρω – Ποσοτική χαλάρωση μετά τα stress tests;

Πως η πορτογαλική Banco Espirito Santo αλλάζει τα δεδομένα των stress tests της  ΕΚΤ επί τα χείρω – Ποσοτική χαλάρωση μετά τα stress tests;
Ποσοτική χαλάρωση πριν τα stress tests θα ήταν λάθος μήνυμα από την ΕΚΤ - Μετά ίσως να υποχρεωθεί σε ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ
Η χρεοκοπία της Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία άλλαξε πλήρως τα δεδομένα και υποχρεώνει την ΕΚΤ να υιοθετήσει αυστηρότερη κριτήρια στα επικείμενα stress tests.
Μπορεί ο Μ. Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ να μην παραδεχθεί ότι η χρεοκοπία της Banco Espirito ταρακούνησε και την ΕΚΤ αλλά είναι γεγονός ότι αυτό έχει συμβεί.
Ο Draghi στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου επανέφερε  στο προσκήνιο το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης....για το μέλλον
Ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όμως πριν τα stress tests θα ήταν λάθος μήνυμα οπότε ότι είναι να συμβεί θα συμβεί μετά τις 31 Οκτωβρίου του 2014....και για να είμαστε ακριβείς μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αξιολογούνται 128 τράπεζες στα stress tests και θα βρεθούν αρκετές εξ αυτών με κεφαλαιακό πρόβλημα, οπότε θα χρειαστούν 4-6 μήνες για να ανακεφαλαιοποιηθούν άρα αν υπάρξει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έρθει μετά το πέρας των ανακεφαλαιοποιήσεων....των τραπεζών.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει πως συνδέονται η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo που χρεοκόπησε με τις ελληνικές τράπεζες;
Εκ πρώτης όψεως καμία σχέση πλην του γεγονότος ότι και στην Ελλάδα έσπασαν τράπεζες σε good και bad bank όπως συνέβη και στην Banco Espirito Santo.
Όμως οι δραματικές εξελίξεις στην Πορτογαλία με την κατάρρευση της Banco Espirito Santo υποχρέωσε την ΕΚΤ που υλοποιεί stress tests σε 128 τράπεζες στην Ευρώπη και μεταξύ αυτών και των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών, να επαναξιολογήσει την στάση της.
Η ΕΚΤ μετά την κατάρρευση της Banco Espirito Santo άλλαξε στρατηγική, έχει καταστεί πιο αυστηρή προσπαθώντας να διασφαλίσει την αξιοπιστία των stress tests και να αποτρέψει στο μέλλον νέα χρεοκοπία τράπεζας στην Ευρώπη, τουλάχιστον αυτών των τραπεζών που εποπτεύει.
Έτσι λοιπόν άμεσα έκανε πιο αυστηρά τα κριτήρια και τις παραδοχές στα stress tests και π.χ. στα ακίνητα επέβαλλε haircut από 40% σε 47% και πολλά άλλα.
Άρα η χρεοκοπία της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo έβλαψε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες μέσω πολιτικών παρεμβάσεων θα μπορούσαν να πετύχουν κάπως καλύτερους όρους στα stress tests.
Βέβαια η χρεοκοπία της Πορτογαλικής τράπεζας έβλαψε όλες τις τράπεζες αλλά ειδικά τις ελληνικές που ούτως ή άλλως ξεκινούν από την χειρότερη αφετηρία καθώς διαθέτουν τον χειρότερο δείκτη NPLs προς δάνεια στην Ευρώπη και αυτό θα τιμωρηθεί στα stress tests.
Για τους λόγους αυτούς όλοι είναι ανήσυχοι.
Οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ, η ΤτΕ ενώ σιγά σιγά τα γυρνούν και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης