Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε 30 μήνες εν μέσω κρίσης οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 17,7 δις σε κεφάλαια – Είναι πιθανό να μην φθάνουν σε αναδιάρθρωση

 Σε 30 μήνες εν μέσω κρίσης οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 17,7 δις σε κεφάλαια – Είναι πιθανό να μην φθάνουν σε αναδιάρθρωση
(upd)Σε διάστημα 30 μηνών από τις αρχές του 2009 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν ή θα αντλήσουν με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις τους και τις εξαγγελθείσες προσθέσεις τους  17,7 δις ευρώ.
Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν λόγω της ελληνικής κρίσης να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους κατά 17,7 δις ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών σε τόσο μικρό διάστημα οι τράπεζες να αντλούν τόσο σημαντικά κεφάλαια.

Το μείζον ερώτημα είναι αν τα κεφάλαια αυτά τα 17,7 δις ευρώ που αντλήθηκαν προστεθούν στα υφιστάμενα αυξάνουν τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών στα 37 δις ευρώ είναι επαρκή σε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι προφανές ότι αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ευελιξία οπότε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις θα είναι οριακές.
Αν υπάρξει όμως haircut στα ομόλογα μεγάλης κλίμακας π.χ. 50% αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί τουλάχιστον 15 δις ευρώ επιπλέον κεφάλαια.
Οι τράπεζες σε μια τέτοια εκδοχή ή θα επιδιώξουν να τα συγκεντρώσουν μάλλον θα είναι αδύνατο αν η Ελλάδα έχει πάει σε haircut ή θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια πέραν των 10 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Τρόικα ώστε να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά.
Οι ελληνικές τράπεζες και οι βασικοί και λοιποί μέτοχοι υποχρεώθηκαν να βάλλουν πολλά χρήματα 13,7 δις ευρώ νέα κεφάλαια καθώς τα 4 δις ευρώ προέρχονται από το δημόσιο μέσω προνομιούχων μετοχών ώστε να στηρίξουν τις τράπεζες και από αυτές τις επενδύσεις χάνουν από 30% έως 40%.
Αν υπάρξει επιθετική αναδιάρθρωση όμως τα κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες δε θα φθάνουν και θα χρειαστούν επιπλέον 15 δις ευρώ νέα κεφάλαια ώστε να στηρίξουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Τι έχουν κεφάλαια έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους 30 μήνες….

Ποσά σε δισ

Τράπεζες

Κεφάλαια 2009-2011

Εθνική

4,4

Alpha

1,9

Eurobank

1,55

Πειραιώς

1,36

Κύπρου

1,68

Marfin

1,14

ATE Bank

1,9

Emporiki

2,95

Geniki

0,560

Attica

0,100

Proton bank

0,200

Σύνολο

17,74

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης