Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λίαν επικίνδυνες ακροβασίες οι «χρησμοί» για τις καταθέσεις - Η υπονόμευση του συστήματος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

tags :
Λίαν επικίνδυνες ακροβασίες οι «χρησμοί» για τις καταθέσεις - Η υπονόμευση του συστήματος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
Οι… χρησμοί για bank run και καταθέσεις δίκην ρεαλισμού στα πρόθυρα του κυνισμού υπονομεύουν όλη την ψυχολογία της αγοράς
Tο δρόμο της ακραίας κινδυνολογίας που θα κλιμακωθεί όσο το παιχνίδι στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές – όποτε γίνουν – προδιαγράφεται χαμένο επιλέγουν τα στελέχη της κυβέρνησης. Επικίνδυνες ακροβασίες με χρησμούς για bank run, «σήκωμα» χρημάτων και φυγή καταθέσεων, προξενούν νέο νευρικό κλονισμό στην αγορά, στις τράπεζες, στους πολίτες και σ’ όλο το επενδυτικό σύστημα.
Σε μια συγκυρία άκρως νευραλγική, ο κ. Σαμαράς προ ημερών προχώρησε στην απαράδεκτη – για την κορυφαία θεσμική θέση του – δήλωση ότι «αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει bank run», προξενώντας νέο ισχυρό χτύπημα σε μια ήδη ασταθή τραπεζική αγορά.
Όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει επίσης επικίνδυνες ακροβασίες και έχει δώσει πρώτος… δικαιώματα περί χρησιμοποίησης των καταθέσεων για επενδύσεις, από έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό μια τέτοια κινδυνολογία κρίνεται εντελώς λανθασμένη. Διότι, δεν μπορείς να κερδίσεις ψήφους και εμπιστοσύνη «πατώντας» σε επιχειρήματα ανασφάλειας και καταστροφής του συστήματος.
Γιατί ενδέχεται το ίδιο το σύστημα να σε… εκδικηθεί και να σε συμπαρασύρει στην καταστροφή του!
Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνης Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει τις καταθέσεις του και θα τις βγάλει στο εξωτερικό! Σε μια χώρα που χρεοκόπησε και κρατήθηκε στη ζώνη του ευρώ οριακά, σε μια χώρα που η παραφιλολογία για δραχμή οδήγησε στο πρωτοφανές sell off του 2012, τέτοιες… ετυμηγορίες, είναι κάκιστη συνδρομή!
Τέτοιοι… ακτιβισμοί δίκην ρεαλισμού στα πρόθυρα του κυνισμού, δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση του συστήματος, απεναντίας το υπονομεύουν με το χειρότερο τρόπο.
Αποτελούν εντελώς κοντόφθαλμες μικροπολιτικές τακτικές που σε συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα, αλλά παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πόσο μάλλον σε μια χώρα που είδε τις καταθέσεις από τα 237,5 δισ. ευρώ το 2010 να έχουν κατέλθει στα 162 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 75 δισ. ευρώ λιγότερα, τέτοιοι… προφητείες, υπονομεύουν όλο το σύστημα και όλη την αγορά.
Ως γνωστόν, η αγορά είναι κατά μεγάλο ποσοστό ψυχολογία. Και αυτή η ψυχολογία καταστρέφεται με τέτοια σενάρια και τέτοια «επιχειρήματα» προειδοποίησης, ειδικά από τόσο κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες.

Εύλογα οι ξένοι δε ρισκάρουν νέα κεφάλαια

Η αγορά βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι σε ότι αφορά τόσο την κατάσταση των τραπεζών όσο κυρίως από την πολιτική κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ - όποτε γίνουν εκλογές - θα είναι το πρώτο κόμμα και μάλλον με διαφορά, οπότε το... κοκτέιλ γίνεται ακόμη πιο... εκρηκτικό μετά και τις δηλώσεις για τις καταθέσεις.
Καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιο περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη... άμμο κανένας σοβαρός επενδυτής δεν αποφασίζει να ρισκάρει νέα επενδυτικά κεφάλαια!
Αυτός είναι ο λόγος που εσχάτως έχουν μειωθεί πολύ οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά, πάντα σε σχέση με τι ίσχυε τους πρώτους 6-7 μήνες του έτους!
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάληψη ρίσκου, υπάρχει και το τραπεζικό πρόβλημα και τα τεστ αντοχής, που εντείνουν την ανασφάλεια και τη νευρικότητα.
Έτσι, συνεπικουρούμενο από το διεθνές κλίμα το Χ.Α. οδηγήθηκε σε νέα ισχυρή πτώση χθες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.103,70 μονάδες με πτώση 2,59% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.102,52 μονάδων (-2,70%). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ήμερο Δευτέρας και Τρίτης το Χ.Α. έχει απώλειες σε επίπεδο Γ.Δ. 3,91%, χάνοντας με το παραπάνω τα κέρδη της Παρασκευής (+3,67%). Ο FTSE 25 το διήμερο χάνει 4,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης 5,07%!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης