Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ανήσυχο το ΔΝΤ: Η επιβράδυνση στη Γερμανία υπονομεύει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Ανήσυχο το ΔΝΤ: Η επιβράδυνση στη Γερμανία υπονομεύει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης
«Είμαι αρκετά ανήσυχος σχετικά με την επιβράδυνση της Γερμανίας»
Έντονη παραμένει η ανησυχία του ΔΝΤ σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η επιβράδυνση της Γερμανίας αναβιώνει τους φόβους της Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνόδου του ΔΝΤ και της World Bank, ο Mahmood Pradhan, αντιπρόεδρος του Ταμείου για την Ευρώπη, εξέφρασε την ανησυχία πως η οικονομική επιβράδυνση στη Γερμανία ενδέχεται να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη!
Ας σημειωθεί πως το β’ 3μηνο του 2014 η Γερμανία σημείωσε ύφεση, της τάξης του -0,2%.
«Είμαι αρκετά ανήσυχος σχετικά με την επιβράδυνση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις μας. Τους αρνητικούς αριθμούς του β’ 3μηνου ακολούθησαν τα απογοητευτικά μακροοικονομική στοιχεία, τα οποία επί της ουσίας, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Ας σημειωθεί πως το ΔΝΤ υποβάθμισε σε +0,8% από +1,2% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Άλλωστε, και την Πέμπτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi, απευθυνόμενος επί της ουσίας προς τη Γερμανία, την κάλεσε να τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η καταναλωτική ζήτηση.
«Όσες χώρες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο, οφείλουν να τονώσουν την καταναλωτική τους ζήτηση, μέσω των επενδύσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως και οι ιθύνοντες της γερμανικής οικονομικής πολιτικής, όπως ο W. Schaeuble και η An. Merkel αναγνωρίζουν το πρόβλημα της επιβράδυνσης.
Από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΝΤ και της World Bank, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται σε περίοδο αποδυνάμωσης και εξασθένησης.
«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα» διευκρίνισε εν συνεχεία, καθιστώντας απαραίτητη την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Συμπληρωματικά, υπογράμμισε την αναγκαιότητα στήριξης του κλάδου των επενδύσεων, ως όχημα για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της, η Angela Merkel παραδέχθηκε πως «οι οικονομικές προβλέψεις έχουν γίνει γενικά λίγο δυσοίωνες»,
«Η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτή την κατάσταση, εξετάζοντας πως μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, ειδικά πως μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, πως μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον, ιδιαιτέρως στον ψηφιακό και τον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης