Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

...Ξεστόκαραν προς το παρόν οι πωλήσεις των ξένων - Μερική αποκατάσταση στρεβλώσεων στον FTSE 25 με μικρό τζίρο – Οι λόγοι της αναδίπλωσης των short

tags :
...Ξεστόκαραν προς το παρόν οι πωλήσεις των ξένων - Μερική αποκατάσταση στρεβλώσεων στον FTSE 25 με μικρό τζίρο – Οι λόγοι της αναδίπλωσης των short
Η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη και ευμετάβλητη, αλλά είναι θετική η ανακοπή των καταιγιστικών ρευστοποιήσεων -- Εύλογη η αντίδαση μετοχών της πραγματικής οικονομίας
Μια αγορά που κατέγραφε διαρκή, πεισματική και συστημική πτώση με τεράστιους όγκους και τζίρους από 150 εκατ. ευρώ και άνω, ασφαλώς και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη όταν αντιδρά (διορθώνει ανοδικά)  με το ήμισυ ή το 1/3 της αξίας συναλλαγών της πρότερης πίεσης.
Αυτό λαμβάνει χώρα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στο Χ.Α. καθώς από την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου αλλά κυρίως τις τρεις πρώτες του Νοέμβρη, η… ρότα των ξένων έχει διαφοροποιεί σημαντικά. Μπορεί η αντίδραση – ανοδική διόρθωση – να μην έχει εμφανές ουσιαστικό αγοραστικό υπόβαθρο, όμως είναι σαφές ότι έχουν ανακοπεί σχεδόν… μαχαίρι οι καταιγιστικές ρευστοποιήσεις που γκρέμισαν δείκτες, μετοχές, στηρίξεις και ψυχολογία το τελευταίο δίμηνο και κυρίως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Η εικόνα της αγοράς στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου δείχνει ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος από τις καταιγιστικές ρευστοποιήσεις των ξένων, άπαξ και πέρασε το καυτό δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και έληξε το 10μηνο.
Πολλά funds, όπως μαρτυρούν και οι όγκοι, φαίνεται πως ολοκλήρωσαν έναν κύκλο ρευστοποιήσεων, οπότε τώρα τηρούν στάση αναμονής, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 165,1 εκατ. ευρώ που ήταν η μέση αξία συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, ο τζίρος κατήλθε στα 67,48 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 3/11, στα  65,63 εκατ. ευρώ την Τρίτη και στα 58,25 εκατ. ευρώ χθες, όντας ο μικρότερος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων.
Παρ’ ότι λοιπόν δεν έχει αλλάξει κάτι στη… μεγάλη εικόνα της αγοράς, της οικονομίας και κυρίως της πολιτικής κατάστασης, που είναι και ο κύριος καταλύτης σ’ αυτή τη συγκυρία, οι ξένοι ανέκοψαν τις διαρκείς ρευστοποιήσεις.
Η εικόνα της αγοράς θυμίζει την αθόρυβη αντίδραση που ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου, όπου κατόπιν πήρε μεγαλύτερη ισχύ, όμως αυτό μένει να αποδειχτεί, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα.
Άλλωστε, η αντίδραση που λαμβάνει χώρα το 4ήμερο δεν είναι τίποτα άλλο από μια τεχνικής – κυρίως μορφής – αποφόρτιση και ανοδική διόρθωση – τακτοποίηση των πρωτοφανών πτωτικών στρεβλώσεων που έλαβαν χώρα στον FTSE 25 τον Οκτώβριο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας ηγούνται στην εν λόγω κίνηση, έχοντας αντίδραση έως και 20% μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις!

Αθόρυβη ανοδική διόρθωση των στρεβλώσεων

Ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 4ήμερη αντίδραση μερικής αποκατάστασης, καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 5,59%, ενώ ο FTSE 25 κερδίζει 5,37% τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης υστερεί με άνοδο μόλις 3,84%.
Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας που είχαν δεχτεί το ισχυρότερο λιώσιμο τον περασμένο μήνα αντιδρούν πρώτες, με τη ΔΕΗ να κερδίζει το 4ήμερο σε ποσοστό 15,17%, ΕΥΔΑΠ +19,24%, ΓΕΚ Τέρνα +16,67% (3ήμερο), ΜΕΤΚΑ +11,90%, Ελλάκτωρ +14,67% (3ήμερο), Τέρνα Ενεργειακή +13,61% (3ήμερο) κ.λπ. Είναι σαφές λοιπόν ότι πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας πλήρωσαν το… μάρμαρο του συστημικού και πολιτικού ρίσκου υπέρ το δέον. Βρέθηκαν σε (εμφανώς) ελκυστικά και υποτιμημένα επίπεδα ξανά, κάτι που ξύπνησε μερικώς αγοραστικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές κινούνται από το καλό στο καλύτερο εκ νέου…

Ο λόγος της ανακοπής των ρευστοποιήσεων

Ασφαλή συμπεράσματα λοιπόν δεν μπορούν να εξαχθούν για την ανθεκτικότητα της εν λόγω κίνησης του Χρηματιστηρίου, τη στιγμή που δεν έχει το κύριο ποιοτικό στοιχείο που προσδίδει «κύρος» σε κάθε κίνηση – πτωτική ή ανοδική – ήτοι την ικανή αξία συναλλαγών.
Από εκεί και πέρα όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ανακόπηκαν οι ρευστοποιήσεις, ενώ υπάρχουν και λελογισμένες αγοραστικές παρεμβάσεις σε χαρτιά που είχαν υπερπιεστεί. Ο κυρίαρχος λόγος που πίεσε την αγορά κυρίως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ήταν οι εξαγγελίες απεμπλοκής από τα μνημόνια και οι διακηρύξεις… ανεξαρτησίας της κυβέρνησης.
Αυτοί οι λόγοι, μετά την άτακτη αναδίπλωση της κυβέρνησης και την αναφανδόν στήριξη της Ευρώπης, εκλείπουν σ’ αυτή τη φάση. Όχι ότι ακυρώνονται, αλλά βραχυχρόνια εκλείπουν.
Οι διεθνείς διαχειριστές βλέπουν ότι – είτε έτσι, είτε αλλιώς – οι ευρωπαίοι εταίροι δε θα αφήσουν χωρίς… ομπρέλα προστασίας την Ελλάδα. Ασχέτως με τους… ακτιβισμούς εγχώριας κατανάλωσης που κάνει η κυβέρνηση περί φυγής από τα μνημόνια και τη διεθνή επιτήρηση, όλα αυτά που συζητούνται εσχάτως με τους ξένους εταίρους περί προληπτικής πιστωτικής στήριξης, δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι δεν θα… παίξουν με τέτοιες ακροβασίες. Θα επιβάλουν τη δική τους αλήθεια και η όποια απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια θα γίνει συντεταγμένα και με ασφαλή (τουλάχιστον για το ευρωπαϊκό σύστημα) τρόπο.
Αυτό, το βλέπουν οι ξένοι διαχειριστές και το συνυπολογίζουν στην επενδυτική τους στρατηγική.
Φυσικά, επαναλαμβάνουμε ότι δεν άλλαξε η… μεγάλη εικόνα και το πολιτικό ρίσκο, αν και υπάρχουν κάποιες «φωνές» που λένε ότι η Ευρώπη – θα ζητήσει υπογραφές και τις ίδιες… δεσμεύσεις – και από το ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντάς τον (σχεδόν) προ τετελεσμένου. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά και το momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο, «απελευθερώνοντας» το επενδυτικό ενδιαφέρον – αν και εφόσον ισχύσει αυτό το σενάριο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης