Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλοι να εναντιωθούμε στα ανέντιμα σχέδια σοκ φόβου και φημών για bank run στις τράπεζες – Μακριά από τα παίγνια το banking

tags :
Όλοι να εναντιωθούμε στα ανέντιμα σχέδια σοκ φόβου και φημών για bank run στις τράπεζες – Μακριά από τα παίγνια το banking
Σοβαρότατες καταγγελίες για επικίνδυνα και προσβλητικά σχέδια συγκεκριμένων κέντρων εξουσίας, διατυπώνονται από πολιτικούς παράγοντες αναφέροντας ότι άμεσα με διασπορές φημών για bank run και ανέντιμα σχέδια σοκ φόβου θα προσπαθήσουν να μεταβάλλουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Με βάση όλα τα δεδομένα οι εκλογές θα προκηρυχθούν την 1η Φεβρουαρίου του 2015 καθώς η αδύνατη η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
Ωστόσο ορισμένα κέντρα εξουσίας, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν ακραίες στρατηγικές προπαγάνδας με στόχο να πανικοβάλλουν τους πολίτες, σπέρνοντας πανικό και φόβο.
Όσοι εμπλέξουν στα επικίνδυνα και μιαρά παίγνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αντί να διασφαλίσουν την συστημική ευστάθεια, προκαλέσουν πανικό δεν θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα αλλά θα πλήξουν την κοινωνία, θα έχουν προδώσει τον ελληνικό λαό.
Στα πολιτικά παιχνίδια δεν μπορούν να εμπλακούν οι τράπεζες, είναι θεσμός που διασφαλίζει την σταθερότητα στις καταθέσεις, στην κοινωνία και στην οικονομία.
Όσοι στον βωμό της μικροπολιτικής προσπαθήσουν να προκαλέσουν πανικό στην κοινωνία μπλέκοντας τράπεζες και καταθέσεις, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να στιγματιστούν ως επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον.
Ο τραπεζικός κλάδος χρήζει άμεσης προστασίας και φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει διασφαλίσει ότι τουλάχιστον μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ρευστότητα και στις εγγυήσεις των τραπεζών στο ελληνικό banking.
Το μείζον ζήτημα είναι ότι αν προκηρυχτούν εκλογές 1 Φεβρουαρίου του 2015 θα χρειαστούν ορισμένο διάστημα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το διάστημα έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 είναι πολύ μικρό και ίσως να μην προλάβει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για την νέα πιστωτική γραμμή την ECCL και να υποχρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει συρόμενος παράταση του μνημονίου έως τον Ιούνιο του 2015.
Σε μια τέτοια περίπτωση διασφαλίζεται η ρευστότητα των τραπεζών και δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του ELA.
Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα μπορεί να ανακύψει λόγω ακατάσχετης και επικίνδυνης φημολογίας για τις τράπεζες και τις καταθέσεις άμεσα, τις προσεχείς εβδομάδες, αρχικώς μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2014 και ακολούθως έως τις εκλογές την 1η Φεβρουαρίου του 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ξεκινήσει γύρους επαφών με τις τράπεζες αναφέροντας ότι αποτελεί πολιτική δύναμη συστημικής ευστάθειας και θα συμβάλλει στην σταθερότητα των τραπεζών και των καταθέσεων.
Ήδη ο Γ. Δραγασάκης έχει επικοινωνήσει με έλληνες τραπεζίτες και περάσει το μήνυμα, ότι προέχει η συστημική ευστάθεια ενώ προσεχώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας θα περάσει το μήνυμα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου -12,78% στις 9 Δεκεμβρίου του 2014 μια από τις πιο τραγικές πτώσεις στην ιστορία της αγοράς κατέδειξε ότι οι διεθνείς επενδυτές είναι αμείλικτοι.
Σύμφωνα με πηγές στην Barclays Capital αν οι ξένοι αισθανθούν ότι η οικονομική κατάσταση μπορεί να εκτραπεί τότε είναι πολύ πιθανό να πουλήσουν έως 500-600 εκατ μετοχές τραπεζών εξέλιξη που ισοδυναμεί με το 7,5% με 8% του συνόλου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Στην αγορά ομολόγων επίσης κυριάρχησαν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας το 10ετές ομόλογο στο 8,15%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης