Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ωριμότητα των ψηφοφόρων θα δώσει πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα

Η ωριμότητα των ψηφοφόρων θα δώσει πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα
Ο περιορισμένος οικονομικός χρόνος θα καθορίσει και τον πολιτικό - Ποιο ώριμος από ποτέ ο ελληνικός λαός
Την ημέρα της κάλπης και ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος θα αποδειχθεί ότι με τα 11 εκατομμύρια των ελλήνων μπορεί να συνεννοηθείς πότε όμως όταν συνομιλείς με το έναν.
Ο οικονομικός χρόνος είναι τελείως διαφορετικός από τον πολιτικό που έχει αρχή αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις με ακρίβεια το χρόνο λήξης.
Οι ελληνίδες και οι έλληνες με την λαϊκή ετυμηγορία τους θα βάλουν όριο στον πολιτικό χρόνο.
Οι ψηφοφόροι έμαθαν πολλά χάρη στη συντόμευση του χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών αφού ο χρόνος διακυβέρνησης περιορίζεται πλέον σε 2 χρόνια από 4 που προβλέπει το Σύνταγμα.
Οι εθνικές εκλογές του Μαΐου και οι επαναληπτικές του Ιούνιου 2012 άνοιξαν την πόρτα στα «μικρά» κόμματα διότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα ισχυρά κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.
Δεν υπάρχει όμως σήμερα η πολυτέλεια της τιμωρίας διότι οι τρέχουσες εξελίξεις απαιτούν λύσεις στα «καυτά» και φλέγοντα θέματα της κοινωνίας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 ανέδειξε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με ποσοστό 7,51% ( 462.406 ψήφους ) , τη Χρυσή Αυγή με 6,92% ( 462.024 ) , τη Δημοκρατική Αριστερά 6,25% (384.986) το ΚΚΕ με 4,5% (277.227).
Το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. καταποντίστηκε στο 1,58% ( 97.099 ) από 5,63% (386.205) που είχε στις εκλογές του 2009.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό διεκδικητής της εξουσία με βάση τις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών ενώ το 2009 παρουσίαζε ποσοστό μόλις 4,6%. ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μεταβολές των ποσοστών των κομμάτων προκλήθηκαν από τις βίαιες εξελίξεις που σημειώθηκαν κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις επιβάλουν μια νέα πολιτική συμπεριφορά από τους ψηφοφόρους, που θα γίνει εμφανής την Κυριακή 25 Ιανουαρίου .
Τα υπάρχοντα «μικρά» κόμματα που ήταν στην προηγούμενη βουλή μάλλον θα δώσουν μάχη για την είσοδο τους στη Βουλή ενώ είναι αμφίβολο αν τελικά τα καταφέρουν.
Στην παρούσα φάση οι έλληνες ψηφοφόροι δεν είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν κομματικά σχήματα τα οποία έχουν σημαία την άρνηση σε όλα.
Το κυριότερο στοιχείο αυτής της αναμέτρησης θα η εξαφάνιση των ψηφοδελτίων που δεν «αγγίζουν» το όριο του 3%.
Τον Ιούνιο του 2012 συνολικά 347.468 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν οκτώ διαφορετικά κόμματα.
Στην Ελλάδα του 2015 και με την ανεργία στο 26% είναι δύσκολο να προσέλθει ένας ψηφοφόρος στην κάλπη για να ρίξει τη ψήφο του στο πουθενά.
Η κάλπη της Κυριακής 25 Ιανουαρίου θα μεταβιβάσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας στην πολιτική δύναμη που έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις. Δεν αποκλείεται η λαϊκή εντολή να είναι σαφής χωρίς να απαιτούνται κυβερνητικές συνεργασίες και συμμαχίες.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιο κόμμα θα είναι τρίτο αλλά πιο θα είναι σε θέση να αναλάβει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ποιο ή ποια κόμματα θα είναι στο προθάλαμο της εξουσίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης