Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τελεσίγραφα, απειλές υποβάθμισης, «σκούπα» στις τράπεζες, αλλά και φόβοι κρατικοποιήσεων λιώνουν το Χ.Α.

Τελεσίγραφα, απειλές υποβάθμισης, «σκούπα» στις τράπεζες, αλλά και φόβοι κρατικοποιήσεων λιώνουν το Χ.Α.
Καταδικασμένη να «τρέξει» σε πρωτοφανώς πιεστικές συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Μετεκλογική πτώση – λιώσιμο έως 27,50% στις τράπεζες
Αγορά ακραίου ρίσκου έχει καταστεί – περισσότερο απ’ ότι ήταν – το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις εκλογές, όπου καταγράφει σημαντικές απώλειες, με κλιμακούμενες ρευστοποιήσεις που σε κάποιο βαθμό έλαβαν τη μορφή πανικού στις τράπεζες.
Ένας συνδυασμός παραγόντων απόρροια της – εκτός συμβατικότητας της Ευρώπης – εκλογή αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση τόσο την αγορά ομολόγων, όσο και την αγορά μετοχών.
Το συστημικό ρίσκο της χώρας έχει επιδεινωθεί, καθώς μετά την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και ότι την συνοδεύει αναφορικά με τη ρητορεία της, έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι φημών, διαδόσεων και «απειλών» για υποβαθμίσεις και τελεσίγραφων από τους ξένους εταίρους.
Έχει όπως είναι δομημένο το σύστημα της Ευρώπης αλλά και λόγω της ασφυκτικής – χρονικά – συγκυρίας που «έλαχε» (σ.σ. επιδιώχθηκε) να γίνουν οι εκλογές, τα περιθώρια ελιγμών ή καθυστερήσεων για τη νέα κυβέρνηση είναι ανύπαρκτα.
Υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καθυστερήσεων, παλινωδιών ή… δεύτερων σκέψεων από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η κλιμάκωση των «νουθεσιών» χθες από την πλευρά των Γερμανών (Σόιμπλε και Μέρκελ) ασφαλώς και δεν είναι τυχαία.
Σε αυστηρό τόνο έδωσαν τελεσίγραφα για τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα για να πάρει τις δόσεις, σ’ ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με διαρκείς εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και υποχρεώσεων πληρωμής ομολόγων.
Παράλληλα, ξένοι οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard and Poor's απειλούν να υποβαθμίσουν το κρατικό αξιόχρεο της χώρας ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της επόμενης προγραμματισμένης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, στα μέσα του Μαρτίου, εάν η κατάσταση εξελιχθεί άσχημα. Και όλα αυτά, ενώ μόλις χθες έλαβε χώρα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώ σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και πολιτικό και πραγματικό, όμως φαίνεται πως είναι υποχρεωμένη να «τρέξει», καθώς οι συνθήκες είναι οριακές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε πρωτοφανώς πιεστικές συνθήκες, τέτοιες που καμιά άλλη (εκλεγμένη και όχι διορισμένη) κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πίεση χρόνου.
Εύλογα, οι διεθνείς διαχειριστές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις και μείωση της έκθεσής τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, προξενώντας τρομερά μεγάλους κλυδωνισμούς, λόγω της ρηχότητάς της και λόγω εγχώριων αναχωμάτων.
Η ελληνική αγορά «απασχολεί» ένα απειροελάχιστο μέρος από την παγκόσμια επενδυτική πίτα, όμως για το μέγεθός της, οι ρευστοποιήσεις των ξένων στις τράπεζες φέρνουν δομικούς τριγμούς και νέα ιστορικά χαμηλά στον κλάδο.
Η αγορά αυτό το διήμερο σημειώνει τρομερά μεγάλο volatility «τρελαίνοντας» τα τερματικά επενδυτών, χρηματιστών και brokers, ενώ στις τράπεζες καταγράφονται ημερήσιες διακυμάνσεις που ξεπερνούν το 20%.

Διαρροές για «σκούπα» στις τράπεζες, πιέσεις στα «κρατικά» blue chips

Οι διαρροές για αλλαγές – σκούπα στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και η γενικότερη ανασφάλεια που φέρνει η συγκυρία με τις εκροές καταθέσεων, οδηγεί σε άκριτο ξεπούλημα τις τραπεζικές μετοχές.
Όλο το… σύστημα βρίσκεται υπό πίεση αλλά και μεγάλη σύγχυση, μετά τους «χρησμούς» του νέου υφυπουργού ναυτιλίας κ. Δρίτσα για σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς επίσης και της τοποθέτησης του… σκληροπυρηνικού κ. Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας, κάτι που ίσως «ευθύνεται» και για το -11,17% της μετοχής της ΔΕΗ!
Παράλληλα, πτώση 7,07% είχε χθες ο ΟΠΑΠ και -5,65% τη Δευτέρα, με τη μετοχή του οργανισμού να πιέζεται από το βάρος φημών ότι ενδέχεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής του.
Γενικώς, όλη η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό για όλους αυτούς τους λόγους, κάτι που οδήγησε χθες το Γενικό Δείκτη σε νέα ισχυρή πτώση και στις  783,5 μονάδες με απώλειες 3,69%, πτώση -3,69%, έχοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας φτάσει έως τις 761,22 μονάδες (-6,43%)!  
Ο τζίρος ξανά σε πολύ αυξημένα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 198,3 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφθασε στα 310 εκατ. τεμάχια, με τα 285,5 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης το διήμερο μετά τις εκλογές καταγράφει πτώση 6,77%, ο FTSE 25 χάνει 10,35% ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση – ισοπέδωση σε ποσοστό 23,38%!
Τη Δευτέρα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 13,01%, ενώ χθες κατέγραψε νέα ισχυρή πτώση σε ποσοστό 11,66% στις 73,53 μονάδες (ενώ έφτασε έως το -18,59%) που είναι νέο χαμηλό από το 1987 και ουσιαστικά είναι νέο ιστορικό χαμηλό!
Η Πειραιώς χάνει το διήμερο σε ποσοστό 27,50%, η Εθνική στο -23,29%, η Eurobank -21,97% και η Alpha Bank -20,60%! Όλες οι μετοχές κινούνται σε ιστορικά χαμηλά.
Πάντως, τράπεζες αλλά και κεντρικοί δείκτες έκλεισαν σαφώς υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης