Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σεβαστείτε το ευρώ του φορολογούμενου και θα σας δώσει και τα υπόλοιπα που κρύβει

tags :
Σεβαστείτε το ευρώ του φορολογούμενου και θα σας δώσει και τα υπόλοιπα που κρύβει
Η συνταγή κατά της φοροδιαφυγής
Πιάσε Με Αν Μπορείς.
Ο γνωστός τίτλος αμερικανικής ταινίας του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστές τους Λεονάρτο Ντι Κάπριο και Τομ Χαμκς, ταιριάζει γάντι στην ελληνική πραγματικότητα και στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής.

Η αμερικανική ταινία στην ελληνική εκδοχή έχει ως σκηνοθέτη το εκάστοτε Έλληνα υπουργό Οικονομικών που προσπαθεί να πιάσει του φοροφυγάδες και ότι άλλο διαφεύγει ως έσοδο από τα κρατικά ταμεία.
Είναι η μόνη ...ταινία που δεν φέρνει έσοδα παρότι οι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι και παραμένουν στο προσκήνιο για δεκαετίες.
Η φοροδιαφυγή για τους έλληνες είναι η τέχνη της επιβίωσης σε ένα μη αποτελεσματικό κράτος που συνεχώς τους ζητάει χρήματα τα οποία όμως  πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Φαντάζεστε να πλήρωναν όλοι οι Έλληνες τους φόρους τους από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.
Τι θα είχαμε καταφέρει ή καλύτερα θα είχαμε δώσει το δικαίωμα στις εκάστοτε κυβερνήσεις να είχαν χρησιμοποιήσει τους φόρους όπως αυτοί νόμιζαν καλύτερα.
Αν είχε συμβεί αυτό θεωρώ βέβαιο, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα ήταν τριπλάσιος από τα επίπεδα του 2009.
Η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει πολύ νωρίτερα, ενώ σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα είχε γνωρίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό προήλθαν από τη φοροδιαφυγή πριν την έλευση του ευρώ.
Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλείται να βάλει τάξη σε μια οικονομία που λειτουργεί με όρους φοροδιαφυγής και σε ποσοστά που φθάνουν το 40%.  
Το πρώτο μέλημα των νέων υπουργών οικονομικών είναι προφανές ότι πρέπει να περιορίσουν τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.
Η επιτυχία όμως δεν θα έρθει από το κυνήγι των φοροφυγάδων αλλά πως αξιοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση το χρήμα των φορολογούμενων.
Ο τίτλος της ταινίας "Πιάσε Με Αν Μπορείς" θα παίζει και τα επόμενα χρόνια αν κρίνω από τις πρώτες συνεντεύξεις των υπουργών στον Κυριακάτικο Τύπο.
Η πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων ή καλύτερα το λαθρεμπόριο τσιγάρων δημιουργήθηκε από το ίδιο το κράτος που επιθυμούσε έσοδα εδώ κα τώρα αυξάνοντας έως 50% τις τιμές των τσιγάρων.
Αν θέλει το κράτος να τελειώσει με το λαθρεμπόριο τσιγάρων ας επαναφέρει την τιμή του  ενός πακέτου τσιγάρων στα επίπεδα του 2009.
Στην άλλη περίπτωση θα πρέπει να απασχολήσει ανθρώπινο δυναμικό και χρήμα για να περιορίσει το λαθρεμπόριο χωρίς όμως  να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
Είναι προτιμότερο να μειώσεις τους φόρους στα τσιγάρα και πετυχαίνεις το στόχο σου με το λαθρεμπόριο.
Τόσο απλά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα, μειώστε τους φόρους και το λαθρεμπόριο θα μειωθεί .
Αν οι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα  αναλωθούν στο κυνήγι των κακών σε λίγο καιρό θα είναι αυτοί που θα παραδώσουν στους επόμενους .
Οι  ψηφοφόροι και των άλλων κομμάτων διατυπώνουν μια ευχή να πετύχει αυτή η κυβέρνηση.
Οι ευχές είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν διαμορφώνουν αποτέλεσμα.
Ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουπλής έδωσε κι αυτός με τη σειρά το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει στον κρίσιμο τομέα που ανέλαβε.
Το bankingnews θεωρεί ως πιο σημαντικό ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας  πρέπει να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται φακελάκι για να μας  κάνει καλά.
Λοιπόν οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα ας τολμήσουν να φέρουν κάτι καινούργιο ως ιδέα και ως αντίληψη ακόμη και σε επίπεδο  διαχείρισης και κυρίως  να αφήσουν τις βαρύγδουπες  δηλώσεις και να στρωθούν στην δουλειά με σοβαρότητα αν θέλουν το κυβερνητικό τους εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.
Ο κυβερνητικός μηχανισμός που έχουν στη διάθεσή τους είναι κάτω του μετρίου και δεν μιλάμε για τον υπάλληλο που μοχθεί καθημερινά για να έχει αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση.
Τα κουμπιά της κυβερνητικής διαχείρισης είναι περίπλοκα και πολλές φορές επικίνδυνα γι αυτούς που έχουν πρόσβαση στο μπουτόν .
Η χώρα πρέπει να βρει το δρόμο προς την επιτυχία με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διότι σε άλλη περίπτωση οι ψηφοφόροι θα πάνε σε άλλες κομματικές αγκαλιές.  

Νικος Θεοδωρόπουλος
Ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης