Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η μείωση της φορολογίας στα τσιγάρα θα ενισχύσει τη νόμιμη αγορά και θα ανακόψει το λαθρεμπόριο

tags :
Η μείωση της φορολογίας στα τσιγάρα θα ενισχύσει τη νόμιμη αγορά και θα ανακόψει το λαθρεμπόριο
Μελέτη του ΙΟΒΕ με αφορμή τα σενάρια που είδαν το φως  για αύξηση της φορολογίας
«Ταβάνι» έχει πιάσει η φορολογία στα τσιγάρα. Για υπερ φορολόγηση μιλούν στελέχη της καπνοβιομηχανίας  στο www.bamkingnews.gr.
 Εκτιμούν ότι  στο ενδεχόμενο  αύξησης  της  λιανικής  τιμής του πακέτου τσιγάρων θεωρούν ότι θα δώσει νέα  ώθηση στη  διακίνηση  των λαθραίων τσιγάρων  ενώ τα  έσοδα του  κράτους θα  μειωθούν  κατακόρυφα.
Μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει ότι η φορολόγηση των καπνικών προϊόντων βάζει σε κίνδυνο τα έσοδα του κράτους ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται μια παράνομή αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2008 τα έσοδα του κράτους έφθαναν τα 3,17 δισ ευρώ για να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα παρά την κατακόρυφη αύξηση έως 40% στις τελικές τιμές των καπνικών προϊόντων.
Στα κρατικά ταμεία εισέρευσαν 3,18 δισ το 2013, η πρόβλεψη ήταν στα 3,2 δισ ευρώ για το 2014 ενώ το λαθρεμπόριο εκτοξεύθηκε στο 25% έναντι 3% του 2008.
Η αύξηση της φορολογίας δεν έφερε τα προσδοκώμενα στα κρατικά ταμεία. Οι προβλέψεις έπεσαν έξω 20% από τον αρχικό στόχο του 2010 οι προϋπολογισμοί που ακολούθησαν προέβλεπαν έσοδα τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών έως 10%.
Στην τελική τιμή ενός πακέτου τσιγάρων σε ποσοστό 85,8% είναι φόροι και το υπόλοιπο ποσοστό 14.20% μοιράζεται στη βιομηχανία στη διανομή και στους περιπτεριούχους. Το 14,2% αντιστοιχεί σε 10 λεπτά ενός πακέτου τσιγάρων. Στο ψιλοκομμένο καπνό δηλαδή στα στριφτά τσιγάρα η φορολογία διαμορφώνεται στο 92,08% στην τελική τιμή του προϊόντος. Δηλαδή στα 100 ευρώ τα 92,08 ευρώ πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Το ΙΟΒΕ στη διαδικασία επεξεργασίας σεναρίων μείωσης της φορολογίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συντελεστών φορολογίας θα φέρει έσοδα στο κράτος ενώ θα περιορίσουν τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων.
Η μείωση κατά 10 μονάδες του ΕΦΚ θα επιφέρει αύξηση κατά 5,7% επι των πωλήσεων της νόμιμης αγοράς και την ίδια στιγμή τα έσοδα θα ενισχυθούν κατά 80 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων με βάση τη φορολογία καθώς καταλογίζει 150 ευρώ ανά 1000 τσιγάρα όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώνεται στα 118 ευρώ. Την πρώτη θέση κατέχει η Ιρλανδία καθώς ο φόρος ανέρχεται στα 364 ευρώ ανά 1000 τσιγάρα.
Στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας υποστηρίζει ότι το σενάριο αύξησης των συντελεστών φορολόγησης θα θέσει σε κίνδυνο τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας που είναι χρήσιμες για την ελληνική οικονομία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης