Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Δεν υπάρχει σάλιο» έλεγε ο Λοβέρδος και πήγαμε στο πρώτο Μνημόνιο - Η ίδια εικόνα με νέους πρωταγωνιστές

«Δεν υπάρχει σάλιο» έλεγε ο Λοβέρδος και πήγαμε στο πρώτο Μνημόνιο - Η ίδια εικόνα με νέους πρωταγωνιστές
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης είπε στη Βουλή «είμαστε σε πόλεμο με τους εταίρους μας»
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και κυρίως του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μας θυμίζουν τα νέα συμβόλαια που προτείνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους που στην ουσία είναι χειρότερα από τα προηγούμενα.
Στο τέλος αποδέχεσαι αυτό που σου προτείνουν διότι δεν μπορεί ο χρήστης να μείνει χωρίς τηλέφωνο.
Αυτό μας μαθαίνει η καθημερινότητα.
Είναι όμως ρεαλιστικό μια οικονομία να φέρει κάτι να αποδώσουν οι επιχειρήσεις όταν οι συντελεστές που την διαμορφώνουν ακούν κάθε μέρα από υπουργούς ότι θα βρούμε τα λεφτά για τις πληρωμές των υποχρεώσεων μας προς τους θεσμούς.
Με τις τακτικές αυτές και τις επιλογές δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης είπε στη Βουλή «είμαστε σε πόλεμο με τους εταίρους μας».
Άντε τώρα να καταλάβει και πως θα το κατανοήσει ο κάθε πολίτης, όταν ένας υπουργός λέει είμαστε σε πόλεμο.
Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που δημιουργεί αβεβαιότητα τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει στην οικονομική δραστηριότητα.
Όλα έχουν «παγώσει» δεν κινείται τίποτα λένε οι μικροεπαγγελματίες αλλά και στελέχη επιχειρήσεων
Από την πλευρά ο διεθνής Τύπος με δημοσιεύματα δίνει κλίμα οικονομικής ασφυξίας για την Ελλάδα και σε δραματικούς τόνους καταγράφουν ότι η ξεμένει από ρευστό.
Η καλύτερη περιγραφή ανάλογής κατάστασης είχε δοθεί από τον πρώην υπουργό Ανδρέας Λοβέρδο στη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όταν είπε Δεν υπάρχει σάλιο.
Οι δηλώσεις τους δεν είχαν συνέχεια όμως η χώρα οδηγήθηκε στην υπογραφή του πρώτου Μνημονίου με τα γνωστά επακόλουθα.
Επίσης η πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη στις διοικήσεις των ταμείων να βάλουν τα διαθέσιμα χρήματα σε ρέπος με επιτόκιο 2,15% δείχνει που έχει φθάσει η κατάσταση. Όπως είπε ο υπουργός στη Βουλή δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση καθώς όπως διευκρίνισε η πρόσκληση είχε εθελοντικό χαρακτήρα.
Η εικόνα και οι δηλώσεις διαμορφώνουν συνθήκες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη κυβέρνηση σε ένα συμβόλαιο με τους θεσμούς το οποίο πολύ πιθανό θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο , και η αιτιολογία θα είναι ότι το κράτος μας το έδωσαν χωρίς λεφτά .
Αν δεν φθάσουμε σε κάποια συμφωνία θα συμβούν άλλες εξελίξεις που δεν επιθυμεί κανένας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης