Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Χαμένη στη… μετάφραση η κυβέρνηση – Αρνείται τις μεταρρυθμίσεις παίζοντας εξοργιστικό κρυφτούλι - Τελειώνει ο χρόνος

tags :
Χαμένη στη… μετάφραση η κυβέρνηση – Αρνείται τις μεταρρυθμίσεις παίζοντας εξοργιστικό κρυφτούλι - Τελειώνει ο χρόνος
Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, μάχεται κατά του… υπαρκτού συστήματος διεθνώς – Η σκανδαλιστική άρνηση μεταρρυθμίσεων πίσω από το αίτημα για "πολιτική λύση", για... αμιγώς οικονομικά ζητήματα!
Είναι σαφές ότι μετά από 50 ημέρες… διαπραγματεύσεων, συσκέψεων, συνδιαλέξεων, συνεννοήσεων της νέας κυβέρνησης με τους διεθνείς εταίρους, τίποτα θετικό δεν έχει προκύψει, τίποτα θετικό για την οικονομία της χώρας δεν έχει κερδηθεί, αντιθέτως.
Μετονομασίες τρόικας, κρυφτούλι στα ξενοδοχεία για να μην δει η… τηλεοπτική δημοκρατία ότι οι εταίροι έρχονται στα υπουργεία για έλεγχο και γενικώς μια νιρβάνα, μια σκανδαλιστική καθυστέρηση και μια πεισματική εμμονή να μην «τρέξουν» οι διαδικασίες και να μην υπάρξει αποτέλεσμα.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση δε θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό ζητά «πολιτική λύση» σε ζητήματα που όμως είναι αμιγώς οικονομικά! Ζητά πολιτική λύση σε ζητήματα που επηρεάζουν οικονομικά τους εταίρους!
Ζητά πολιτική λύση με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δόσεων από τις συμφωνίες δανεισμού, οι οποίες όμως περιλαμβάνουν – κατά 100% - υποχρεώσεις μεταρρύθμισης στη διάρθρωση της οικονομίας, του δημοσίου και των ΔΕΚΟ!
Όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει σκανδαλιστική έως εξοργιστική καθυστέρηση, την οποία αντιλαμβάνονται εντελώς ξεκάθαρα όσοι γνωρίζουν περί των οικονομικών και περί της ψυχολογίας της αγοράς, με την κυβέρνηση να δείχνει τρομερή άγνοια κινδύνου, αν δε συμβαίνει κάτι… σοβαρότερο και δολιότερο.
Η αγορά έχει πεθάνει εντελώς, σε εσωτερικό επίπεδο υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών, ενώ και τα κρατικά ταμεία στερεύουν από ρευστότητα.
Οι δόσεις σε ΔΝΤ και ευρύτερα πληρώνονται κανονικά βεβαίως, ενώ διαμηνύεται ότι υπάρχουν χρήματα για αγαστή εξυπηρέτηση των πληρωμών συντάξεων και μισθών δημοσίου. Για να γίνει αυτό όμως, υπάρχουν τακτικές… σκούπας σε κάθε άλλη υποχρέωση για (εσωτερική) πληρωμή του κράτος.
Πλην μισθών και συντάξεων, υπάρχει εντολή για πάγωμα σε οποιαδήποτε άλλη – σοβαρή – συναλλαγή – πληρωμή του κράτους προς ιδιώτες.
Παράλληλα, η υστέρηση των εσόδων είναι τρομακτική, καθώς σ’ ένα τόσο αβέβαιο καθεστώς διαρκών μεταλλάξεων, διαρκών νέων ετυμηγοριών και πολυφωνίας, κανένας δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα υπάρξει εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας, ίσως και τον επόμενο μήνα, αν δεν γίνει το έλασσον της συμφωνίας με τους εταίρους, ώστε να απελευθερωθεί τμήμα της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η εμμονή σε πεθαμένες ιδεοληψίες και ψέματα – Διαπραγμάτευση χωρίς επιχειρήματα

Και όμως, κύρια αιτία του κακού ήταν, είναι και παραμένει η πίστη - ιδεοληψία της κυβέρνησης ότι μπορεί να ελιχθεί στα ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά φόρα, χωρίς την ανάληψη οικονομικών και διαρθρωτικών υποχρεώσεων. Η κυβέρνηση – όλως παραδόξως – συνεχίζει να πιστεύει ότι δύναται να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο, αλλάζοντας στην ουσία οικονομικούς κανόνες, νόρμες και θεσμούς που ισχύουν εδώ και δεκαετίες.
Χωρίς από την άλλη πλευρά να έχει σχεδόν κανένα σοβαρό επιχείρημα – βιώσιμο και ρεαλιστικό, ούτε σε πολιτικό, ούτε (πολύ περισσότερο) σε οικονομικό επίπεδο!
Η κυβέρνηση πίστεψε εξ αρχής ότι θα αλλάξει την Ευρώπη κάνοντας βαρύγδουπες εξαγγελίες περί… «κύματος ολόκληρων λαών της Ευρώπης» για αλλαγή κατά της λιτότητας κ.ο.κ. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε (θεσμικά και επαγγελματικά δεν είναι δουλειά μας να το… πιστεύουμε), ότι δεν είχε ή δεν έχει καλά κίνητρα στη στόχευσή της…
Πλέον όμως, έχει χαθεί επικίνδυνα σημαντικός χρόνος, που στις αγορές και στη λειτουργία της οικονομίας δεν είναι απλά χρήμα, αλλά είναι απαραίτητο οξυγόνο για τη συνέχειά τους.
Κάποιοι λένε ότι η καταστροφή που ήδη έχει προκληθεί στην ευρύτερη οικονομία είναι μη αναστρέψιμη, ενώ θα «καθρεφτιστεί» ξεκάθαρα και μετρήσιμα τους προσεχείς μήνες, με νέο ολοκληρωτικό κύμα λουκέτων και νέες στρατιές ανέργων.  
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί, τόσο κρίσιμη, που ακόμη και όσοι – όπως εμείς – έχουμε δημόσιο βήμα, παραμερίζουμε αναστολές και άλλους φόβους περί (πολιτικών) χαρακτηρισμών και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Η χώρα και η πορεία της χώρας είναι πιο σοβαρή υπόθεση από όλα τα επιμέρους ζητήματα, πολιτικά, κομματικά, εργασιακά, συναισθηματικά κ.λπ.

Σε διεθνή απομόνωση η χώρα

Αυτό που επισημαίνουμε λοιπόν είναι ότι κύρια αιτία του κακού είναι ότι η κυβέρνηση δε θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές ώστε να βρει κοινό τόπο σύμπλευσης με τους εταίρους, γιατί ακριβώς δεν πιστεύει σε αυτές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων λειτουργεί ολόκληρο σχεδόν το (προηγμένο) παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και δη ο δυτικός κόσμος! Αυτή είναι η… γενεσιουργός αιτία που υπάρχουν αυτές οι σκανδαλιστικές καθυστερήσεις, οι παιδικοί «ταλιμπανισμοί», οι γραφικότητες, οι αψιμαχίες σχολικού επιπέδου και όλες οι άλλες γελοιότητες.
Η χώρα βιώνει – μετά από 50-60 χρόνια την απόλυτη διεθνή απομόνωση έχοντας καταστεί η επιτομή της χλεύης για όλο το διεθνές πολιτικό – διπλωματικό και οικονομικό σύστημα, εγείροντας παιδικά επιχειρήματα τα οποία κανείς – ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη – δεν πιστεύει ότι μπορούν να λέγονται από εκλεγμένη κυβέρνηση δυτικής – ευρωπαϊκής χώρας.
«Θα κάνουμε Κούγκι», «θα στείλουμε τους μετανάστες στη Γερμανία», «θα πληρώσουμε το χρέος μας με αέρα», είναι μερικές μόνο από τις ακραία επικίνδυνες ρήσεις και δοξασίες κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Στελεχών που έχουν εκλεγεί και αμείβονται από το κράτος για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού και όχι για να καταστρέψουν τη διεθνή υπόσταση μιας μικρής χώρας που έτσι κι αλλιώς – λόγω πτώχευσης – βρίσκεται με αρνητικό τρόπο στο «κάδρο» της ειδησεογραφίας διεθνώς.
Οι εξελίξεις «τρέχουν» τα περιθώρια στενεύουν, η χώρα… πηγαίνει ακυβέρνητη, οι ξένοι προειδοποιούν σε κάθε τόνο για τον κίνδυνο που ελλοχεύει. Οι έχοντες – επίσημα την ευθύνη διακυβέρνησης – ας δράσουν άμεσα. Δουλειά δική μας είναι να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και να εκφράζουμε τους φόβους μας. Μακάρι να διαψευστούμε όσο ταχύτερα γίνεται…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης