Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Τρελά» κέρδη έως 48% στις τράπεζες το διήμερο - Ράλι μερικής τακτοποίησης και αποκατάστασης

«Τρελά» κέρδη έως 48% στις τράπεζες το διήμερο  - Ράλι μερικής τακτοποίησης και αποκατάστασης
Κατά 6,42 δισ. ευρώ αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διήμερο
Εντυπωσιακό ράλι ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης στρεβλώσεων και αποκατάστασης δεικτών και μετοχών έχει λάβει χώρα το τελευταίο διήμερο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν και η συμφωνία – όπως φαίνεται – είναι… γραφτό να ταλαιπωρήσει έως τη 12η ώρα κοινωνία, οικονομία και επιχειρήσεις, καθώς ακόμη δεν έχει έρθει, εντούτοις η αγορά το τελευταίο διήμερο πίστεψε.
Και πίστεψε με έμφαση, με όγκους, με τζίρους, με εναλλαγές και γενικώς με «πρόσωπο» που παραπέμπει σε κάποια ποιοτικά στοιχεία.
Βεβαίως, τα σενάρια για νέα σύννεφα στην όλη διαδικασία χθες το απόγευμα αυξήθηκαν, καθώς αρκετοί κάνουν λόγο για τις διαφωνίες του ΔΝΤ, ενώ προβληματισμό προξενούν και οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες αλλά κυρίως οι διαφωνίες από ορισμένες «πλευρές» του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό, ανάλογα με το πώς θα κλιμακωθεί και πόσο πειστικό θα είναι, δεν αποκλείεται να φέρει και διορθωτικές κινήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το ιλιγγιώδες ράλι του διημέρου.
Παράλληλα, πέρα από το βραχυχρόνιο ενθουσιασμό, ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στην πραγματική οικονομία είναι ισχυρός και εύλογος, καθώς υπάρχουν τεράστια ερωτήματα πως μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις δύναται να τις πραγματοποιήσει.
Η διαφαινόμενη – τουλάχιστον προς το παρόν και εκτός απροόπτου – αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, ασφαλώς και αλλάζει τα δεδομένα για όλο το momentum της αγοράς.
Μέχρι που θα φτάσει η ανοδική κίνηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το κατά πόσο θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια, από το πόσο «στερεή» θα κριθεί από τους ισχυρούς η συμφωνία και από το πόσο… βιώσιμα και εφαρμόσιμα θα κριθούν τα νέα μέτρα.
Όπως σημειώσαμε και χθες, η δική μας η άποψη, είναι ότι μόνο αν αλλάξει σημαντικά κατεύθυνση και ιδεολογική… αναφορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να «απελευθερωθούν» οι δυνάμεις της αγοράς και να ελκυστούν επενδύσεις. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά πρόωρο να λεχθεί, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανθεκτικότητα του όποιου momentum διαμορφωθεί στην αγορά.

Ράλι σε τράπεζες και FTSE 25 με όγκους και τζίρους

Όμως, το ράλι αποκατάστασης και μερικής τακτοποίησης της αγοράς το τελευταίο διήμερο είναι όχι μόνο αξιοσημείωτο, αλλά έχει δώσει και σημαντικότατα κέρδη, τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον FTSE 25.
Η αγορά είχε λιώσει κυριολεκτικά το μαύρο 4ήμερο από 12 Ιουνίου έως και 17 Ιουνίου, όταν σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε απώλειες 17,28%, ο FTSE 25 είχε αποχωρήσει κατά 16,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 27%!
Θυμίζουμε ότι ενδοσυνεδριακά την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου ο Γ.Δ. κατήλθε στις 651,78 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν χαμηλά 33 μηνών (από αρχές Σεπτεμβρίου του 2012).
Εύλογα, καταγράφεται κίνηση ελατηρίου, με εκρηκτική άνοδο και κάποιες υπερβολές ασφαλώς.
Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 794,98 μονάδες με άνοδο +6,11%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 795,40 μονάδες (+6,17%) και χαμηλό στις 752,75 μονάδες (+0,48%).
Σ’ αυτές τις δύο συνεδριάσεις, το Χ.Α. έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του κατά 6,42 δισ. ευρώ!
Παράλληλα, ο τζίρος για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ξεπέρασε αρκετά τα 100 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος στα 135,2 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας η αξία συναλλαγών ήταν στα 136,8 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διήμερου εκρηκτικού ράλι μερικής αποκατάστασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 15,66%, ο FTSE 25 κερδίζει 15,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο σε ποσοστό 33,35%!
Στον τραπεζικό κλάδο, εντυπωσιακή είναι η κίνηση της Alpha Bank που ενισχύεται κατά 48% το διήμερο (!!), η Εθνική κερδίζει 33,36%, η Πειραιώς +30,37% και η Eurobank +19,51%.
Στο χώρο του FTSE 25 επίσης υπάρχει ράλι αποκατάστασης, με τον ΟΤΕ να κερδίζει στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις 26,77%, την Ελλάκτωρ +26,17%, την ΕΧΑΕ +29,36% (3ήμερο), την ΕΥΔΑΠ 32,18% (4ήμερο), τα ΕΛΠΕ +24,80% (3ήμερο) κ.ο.κ.
Πλέον, η αγορά είναι «φάτσα» με τις 800 μονάδες που αποτελούν ψυχολογικό όριο και μένει να δούμε αν θα ξεπεραστεί σήμερα.
Τα βλέμματα σήμερα θα είναι εστιασμένα στις διαρροές πριν από το Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 20.00 ώρα Ελλάδος, όπου τα τεχνικά κλιμάκια θα «κρίνουν» και θα ζυγίσουν τα μέτρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη την τακτική Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.
Ανάλογα λοιπόν με την κλιμάκωση της ειδησεογραφία της ημέρας, ίσως δούμε και κινήσεις διόρθωσης, αποφόρτισης και κατοχύρωσης κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης