Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής το ΧΑ στις 800 μονάδες και το CDS στις 5000 μ.β. – Αν υπάρξει λύση το ΧΑ πάνω από τις 1350 μονάδες και τα CDS κάτω από τις 2000 μ.β.

 Αν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής  το ΧΑ  στις 800 μονάδες και το CDS στις 5000 μ.β. – Αν υπάρξει λύση το ΧΑ πάνω από τις 1350 μονάδες και τα CDS κάτω από τις 2000 μ.β.
(upd)Η σημερινή σύνοδος κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι ζωτικής σημασίας για την τύχη της χώρας, της οικονομίας και της αγοράς.
Αν η λύση είναι βιώσιμη και αποτελεσματική και η αγορά πειστεί το σκηνικό στην αγορά θα αλλάξει άρδην.

Αν η λύση δεν είναι βιώσιμη και δεν ικανοποιήσει την αγορά τότε το σκοτάδι θα πνίξει τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες παρθούν.
Επαναφέρουμε με σχετικές τροποποιήσεις και προσθήκες το ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει χθες με μια σημαντική διευκρίνιση. Ότι είναι να γίνει θα γίνει άμεσα….

Το καλό σενάριο

Η σύνοδος κορυφής καταλήγει σε μια λύση πακέτο που ικανοποιεί τις αγορές και απομακρύνει τις σκιές. Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολύ πιθανό. Το πιθανότερο σενάριο είναι να παρουσιαστεί ένα μείγμα λύσεων με δυσδιάκριτα οφέλη και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Όμως αν το θετικό σενάριο υλοποιηθεί έρχεται άνοδος 15% άμεσα στις αγορά κίνηση δηλαδή προς τις 1350 μονάδες και ίσως και ψηλότερα.
Αναλογικά μια άνοδος στις τραπεζικές μετοχές μπορεί να ήταν της κλίμακας του 20%.
Η αγορά θα αξιολογήσει στην πορεία την εφαρμοστικότητα των λύσεων που θα προταθούν ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Στα ομόλογα θα υπάρξει μια μεγάλης κλίμακα μείωσης των spreads και CDS.
Το spread στις 1300 και εν συνεχεία 1100 μονάδες και το CDS από τις 2700 μονάδες κάτω από τις  2000 μονάδες  βάσης προς τις 1800-1700 μονάδες βάσης.  
Το καλό σενάριο είναι καλοδεχούμενο και ζητούμενο ταυτόχρονα.

Το κακό σενάριο

Αν η λύση που προταθεί στην σύνοδο κορυφής της 21η Ιουλίου δεν κριθεί αποτελεσματική και λειτουργεί το ΧΑ θα υποχωρήσει προς τις 800 μονάδες και οι τραπεζικές μετοχές επίσης θα δεχθούν μια πίεση στην αποτίμηση τους κατά 30%.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κλίμα στα ομόλογα θα επιδεινωθεί δραματικά από τις 1510 μονάδες βάσης το spread θα εκτοξευθεί πάνω από τις 3000 μονάδες δηλαδή απόδοση στην 10ετία 33% και στην 5ετία οι αποδόσεις στο 60%.
Με βάση εκτιμήσεις αν υπάρξει selective default ή κάποια σοβαρή επιπλοκή μπορεί οι τιμές των ομολόγων από τις 50 μονάδες βάσης που διαπραγματεύονται δηλαδή haircut 50% θα μειωθεί στις 25 μονάδες βάσης δηλαδή haircut 75%.
Τα CDS θα εκτοξευθούν στις 5000 μονάδες στην 5ετία και στις 8000 με 9000 μονάδες βάσης σε βραχυχρόνιες περιόδους.
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς default και ενός κακού μύρια έπονται για όλους.

Π. Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης