Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα τεθεί μείζον θέμα αξιοπιστίας αν σταματήσει η Ελλάδα την συνεργασία της με τους οίκους αξιολόγησης…..

   Θα τεθεί μείζον θέμα  αξιοπιστίας αν  σταματήσει η Ελλάδα την  συνεργασία της με τους οίκους αξιολόγησης…..
Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει συνδρομή σε τρεις οίκους αξιολόγησης, στην Moody's, στην Fitch και στην Standard and Poor's, καταβάλλοντας περί το μισό εκατ. ευρώ ετησίως. Πληρώνει  δηλαδή: 99.000 δολάρια στη Moody's, 220.000 δολάρια στην Standard & Poor's και 79.500 στερλίνες στη Fitch για να μας αξιολογούν.
Εσχάτως προφανώς για σημειολογικούς και όχι οικονομικούς λόγους στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι θα σταματήσουν να συνεργάζονται με τους οίκους αξιολόγησης κοινώς η Ελλάδα δεν θα βαθμολογείται.

Αν συμβεί η Ελλάδα θα έχει πάρει ένα λάθος δρόμο το δρόμο της αδιαφάνειας.
Θα είναι λάθος επιλογή
1)Γιατί καμία χώρα του δυτικού πολιτισμού δεν βρίσκεται εκτός των βαθμολογικών κλιμάκων των οίκων αξιολόγησης. Ο στιγματισμός από μια τέτοια κίνηση θα είναι σοβαρός.
2)Πολλά funds υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να επενδύουν μόνο σε χώρες που φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση. Αν η χώρα αποσυρθεί αυτό θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην συμπεριφορά πολλών ξένων από την Ελλάδα.
3)Είναι τυχαίο ότι πάνω από 130 χώρες βαθμολογούνται από τους οίκους αξιολόγησης και πάνω από 3000 τράπεζες;
4)Δεν μπορεί η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που έχει μετατραπεί σε τάση των συνεχών υποβαθμίσεων να αντιμετωπίζεται με πρακτικές μη συμβατές με την διεθνή πρακτική.
5)Είναι τυχαίο ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστεί αποδεκτοί από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
6)Αν η Ελλάδα σταματήσει την συνεργασία με τους οίκους αξιολόγησης θα χάσουν 500 χιλ ευρώ αλλά η Ελλάδα θα χάσει πολύ περισσότερα θα στιγματιστεί ως χώρα αναξιόπιστη, τριτοκοσμική και ανεύθυνη προς την επενδυτική κοινότητα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει λάθος δρόμο αν αποφασίσει να διακόψει την συνεργασία της με τους οίκους αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης