γράφει : Απόστολος Σκουμπούρης
Μετά από έναν ολόκληρο μήνα χωρίς συναλλαγές, κάτι που είχε να γίνει πολλές δεκαετίες, το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε ξανά τα… συστήματά του σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.
Η τελευταία συνεδρίαση θυμίζουμε ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, καθώς εκείνο το βράδυ προς Σάββατο, ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Έκτοτε, οι ουρές ξεκίνησαν γύρω από τα ATMs των τραπεζών, από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου έκλεισαν οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο, μπήκαν τα capital controls με όλα τα δραματικά τεκταινόμενα που θα μείνουν ανεξίτηλα και θα στιγματίζουν για δεκαετίες τη νεότερη ιστορία της χώρας.
Στις 20 Ιουλίου, μετά από τρεις εβδομάδες αργίας, οι τράπεζες άνοιξαν εκ νέου, ενώ σταδιακά εξομαλύνονται και οι περιοριστεί στα όρια ανάληψης και στα capital controls. Αντιθέτως με τις τράπεζες, το Χ.Α. δεν άνοιξε παρά τις προσπάθειες, καθώς ένα δαιδαλώδες «πλέγμα» διαφόρων παραγόντων ήταν εμπόδιο για μια εύρυθμη και επιτρεπτά «κανονική» λειτουργία. Το Χ.Α. λοιπόν συμπλήρωσε πέντε εβδομάδες σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ή 25 εργάσιμες ημέρες χωρίς συναλλαγές.
Έτσι, η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για όλους.
Πρωτίστως για τους επενδυτές που έχουν μέσα «φυλακισμένες» τις οικονομίες τους και τις όποιες περιουσίες τους. Το χρηματιστήριο είναι ο επίσημος θεσμικός επενδυτικός φορές του κράτους και καθρεφτίζει – στις… ορθόδοξα κινούμενες οικονομίες – όλη τη λειτουργία του οικονομικού γίγνεσθαι, «ερμηνεύει» την υγεία, την κερδοφορία ή τη ζημιά των επιχειρήσεων.
Η επανεκκίνηση του χρηματιστηρίου λοιπόν είναι ένα στοίχημα για όλους. Για την κυβέρνηση που κάνει ένα ντεμαράζ επανόδου στο ρεαλισμό και στην κανονικότητα ειδικά μετά την αλλαγή του υπουργού Οικονομικών.
Στοίχημα και για τις εποπτικές αρχές, για τη διοίκηση του Χ.Α., για τις χρηματιστηριακές αρχές, αλλά και για τις τράπεζες που έχουν την ευθύνη της εκκαθάρισης. Η ΕΧΑΕ έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλες απώλειες εσόδων από τον ένα μήνα απραξίας, ενώ μεγάλο είναι και το πλήγμα στις χρηματιστηριακές εταιρείες που έτσι κι αλλιώς έχουν δει τα έσοδά τους – από την εγχώρια αγορά – να μειώνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Η όσο το δυνατόν πιο… βατή επανεκκίνηση των συναλλαγών, με τους δυνατότερους δυνατούς κλυδωνισμούς, τόσο το καλύτερο. Ασφαλώς, πιέσεις, και μάλιστα ισχυρές αναμένονται. Το GREK και ADR της Εθνικής στη Wall Street απώλεσαν περίπου το 20% της αξίας τους το διάστημα που ήταν κλειστό το Χ.Α. Δεν είναι ασφαλής μπούσουλας, όμως είναι ένα δεδομένο. Τα ερωτήματα ασφαλώς πολλά και εύλογα. Πόσο θα πιεστούν οι μετοχές; Πόσο αιχμηρές θα είναι οι πωλήσεις; Πόσοι Έλληνες θα συμμετέχουν; Πόσο πεσμένος θα είναι ο τζίρος;
Η επαναλειτουργία του Χ.Α. λοιπόν είναι ένα στοίχημα, καθώς για όλους είναι... αχαρτογράφητη πρόκληση. Πάντως, αν κερδηθεί το στοίχημα, αν εξομαλυνθούν σχετικά γρήγορα οι όποιες ακρότητες, θα είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη.
«Κόφτης» και αναπροσαρμογή του ΑΜΕΜ από το Χ.Α.
Με στόχο να περιοριστούν οι όποιες «αγριότητες» και οι πιθανές ακρότητες σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις, η διοίκηση του Χ.Α. βάζει… κόφτη, κάνοντας πιο «ευαίσθητο» τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).
Αυτό θα ισχύσει για τις τρεις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των συναλλαγών, δηλαδή έως την Τετάρτη 5 Αυγούστου, αλλά φυσικά τίποτα δεν αποκλείει νέα παρέμβαση – ανανέωση, αν οι συνθήκες της αγοράς το απαιτήσουν.
Το στατικό όριο λοιπόν για να μπει ο ΑΜΕΜ σήμερα είναι στο 10% διακύμανσης, ενώ για το πρώτο τριήμερο επανέναρξης μειώνεται στο 7%, ενώ το δυναμικό όριο ΑΜΕΜ από 3% που είναι σήμερα πέφτει στο 1,5%.
Επίσης, η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών σήμερα είναι στο 30% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%), ενώ με την απόφαση για το πρώτο τριήμερο πέφτει στο 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%).
Στόχος είναι να υπάρξει η κατά το δυνατόν ηπιότερη επανέναρξη των συναλλαγών, να περιοριστούν οι πολύ αιχμηρές ή οι ακραίου τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις.
Κάποια… μικρά θετικά νέα
Πάντως, όπως και πρόσφατα αναφέραμε, και χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλουμε να υπεραπλουστεύσουμε τα πράγματα, καθώς η ζημιά που έχει προκληθεί από το κλείσιμο της αγοράς είναι τεράστια, υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν – στρατηγικά – έως και θετικές. Πάντα σε σύγκριση με προ 20 - 30 ημερών τεκταινόμενα.
Το Χ.Α. πλέον ανοίγει αφού έχει παρέλθει ο βραχνάς του δημοψηφίσματος και ο άμεσος κίνδυνος φυγής από το ευρώ, ενώ η συμφωνία της 12-13ης Ιουλίου, όπως και να ‘χει, έσωσε… ζωή και… χρόνο στη χώρα και την οικονομία.
Το σκηνικό στις τράπεζες τείνει προς περαιτέρω εξομάλυνση, ο κίνδυνος του Grexit έχει πάψει να είναι στην ημερήσια διάταξη όπως προ 20ημέρου, ενώ η πολιτική αναταραχή έχει εξομαλυνθεί μερικώς, καθώς έχουν «περάσει» και ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή.
Πρόσφατα ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας τονίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ παραμένουν υψηλότερες από το 33% αλλά είναι χαμηλότερες του 50%.
Παρ’ ότι λοιπόν το άνοιγμα του Χ.Α. θα γίνει εν μέσω αχαρτογράφητων… συνθηκών, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος των αρχικών πιέσεων, υπάρχουν ειδήσεις που δείχνουν κάποιο φως στο τούνελ. Και επαναλαμβάνουμε, σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρούμε να συνδέσουμε αυτές τις εξελίξεις με την πιθανή πορεία που θα έχει το Χ.Α. όταν ανοίξει. Κανείς δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε… προφητεία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών