γράφει : Απόστολος Σκουμπούρης
Πως χαρακτηρίζεται ένα πραγματικό… ολοκαύτωμα στο ελληνικό χρηματιστήριο; Πότε θεωρείται… υπερβολή μια λέξη όπως το… ολοκαύτωμα και πότε θεωρείται… ήπια για να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής;
Αυτό που έχει γίνει με τις τραπεζικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, ασφαλώς δεν έχει προηγούμενο!
Ο κλάδος που «χειρίζεται» τα λεφτά και εν πολλοίς την οικονομία, ο κλάδος που είναι ο δίαυλος των χρημάτων και ο «δρόμος» για να περνούν τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία της οικονομίας, έχει χρεοκοπήσει πολλαπλώς εντός του Χρηματιστηρίου!
Ενός Χρηματιστηρίου που – δυστυχώς – είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, ανέκαθεν μάλιστα, κάτι που οπωσδήποτε προξενεί μεγάλες στρεβλώσεις στην επενδυτική λειτουργία της αγοράς και εν γένει στο «χαρακτήρα» της.
Ο κλάδος λοιπόν, από τις 13 και πλέον μετοχές που αριθμούσε έως πριν 2-3 χρόνια, πλέον έχει μόλις τέσσερις μεγάλες συστημικές, καθώς και τις Attica Bank, Τρ. Κύπρου και Τράπεζα Ελλάδος.
Το χειρότερο; Όσοι επένδυσαν τις οικονομίες τους στα ιστορικά υψηλά του 2007, έχουν απολέσει εντελώς σχεδόν, το σύνολο της επένδυσής τους! Την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές κατρακύλησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά σε τιμές που κυριολεκτικά δεν… υπάρχουν, αν συμψηφιστούν και τα reverse split που έχουν κάνει! Πλήρης και ολική εξαΰλωση!
Θα κάνουμε μια… θεωρητική ανάλυση για την πορεία των τραπεζικών μετοχών από τα υψηλά του 2007 έως τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής!
Εθνική – Στα 4,5 λεπτά ο τίτλος χωρίς reverse split
Η Εθνική την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου κύλησε ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό χαμηλό των 0,4310 ευρώ! Στα 110 χρόνια παρουσίας της στο Χ.Α. – εισήχθη στις 22 Φεβρουαρίου του 1905 – ουδέποτε κατήλθε σε τέτοια απαξιωμένα επίπεδα! Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το reverse split ο τίτλος έχει κατέλθει στα 4,5 λεπτά! Πρωτοφανές όσο και απίστευτο!
Επίσης, ένας επενδυτής που αγόρασε 1.000 μετοχές της Εθνικής το 2007 στα 40 ευρώ π.χ. (έφτασε τότε μέχρι το ιστορικό υψηλό των 47 ευρώ) έδωσε 40.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι την περασμένη Τετάρτη το επενδυτικό του… προφίλ, ήταν 100 μετοχές της Εθνικής (χωρίς το reverse split) με αξία χαρτοφυλακίου μόλις στα 43 ευρώ! Δηλαδή η επένδυση των 40.000 ευρώ έγινε χαρτοφυλάκιο αξίας 43 ευρώ!
Ο… ορισμός της μακροπρόθεσμης επένδυσης που ευαγγελίζονται κάποιοι!
Χωρίς διάθεση υπεραπλούστευσης, καθώς πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αυτή η «διαδρομή» είναι τουλάχιστον μακάβρια και μαρτυρά τι έγινε…
Eurobank – Στο… ½ του λεπτού χωρίς το reverse split
Η μετοχή της Eurobank την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου κατήλθε στα 5 λεπτά! Εάν δεν είχε κάνει το reverse split θα είχε δηλαδή την ίδια ημέρα αξία όση το ½ του λεπτού, δηλαδή μισό λεπτό!
Αν κάποιος το 2007 είχε πάρει 1.000 μετοχές της Eurobank στα 28 ευρώ (που είχε πάει τότε) έδωσε 28.000 ευρώ.
Την περασμένη Τετάρτη, αν αυτός ο επενδυτής δεν είχε πουλήσει έκτοτε, θα είχε 100 μετοχές της Eurobank (χωρίς το reverse split) με αξία χαρτοφυλακίου… 5 ευρώ! Δηλαδή τα 28.000 ευρώ έγιναν 5 ευρώ!
Πειραιώς – Στο 1 λεπτό χωρίς το reverse split!
Η μετοχή της Πειραιώς κατήλθε στο ιστορικό χαμηλό των 0,1070 ευρώ την περασμένη Πέμπτη 6 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το reverse split ο τίτλος κατήλθε στο 1 λεπτό!
Αν κάποιος επενδυτής είχε προβεί στην αγορά 1.000 μετοχών της Πειραιώς το 2007 στην τιμή των 28 ευρώ, έδωσε τότε 28.000 ευρώ. Τώρα, χωρίς το reverse split θα διέθετε 100 μετοχές με αξία χαρτοφυλακίου 10 ευρώ!
Alpha Bank – Οι 1.000 μετοχές το 2007 κόστιζαν 20.000 ευρώ, τώρα μόλις 79 ευρώ!
Η Alpha Bank είναι η μόνη από τις μεγάλες τράπεζες που δεν έχει κάνει (ακόμη) reverse split. Αν ένας επενδυτής είχε αγοράσει 1.000 μετοχές Alpha Bank το 2007 στα 20 ευρώ, σημαίνει πως διέθεσε 20.000 ευρώ.
Η μετοχή κατήλθε την περασμένη Πέμπτη στα 0,0790 ευρώ, που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά χαμηλά για τον τίτλο της τράπεζας που είναι εισηγμένη εδώ και 90 χρόνια στο Χ.Α., από τις 2 Νοεμβρίου του 1925!
Αν πολλαπλασιάσουμε τα… 0,0790 ευρώ επί 1.000, μας κάνει 79 ευρώ! Άρα το χαρτοφυλάκιο κάποιου που στοίχησε 20.000 ευρώ το 2017, αποτιμάται στα 79 ευρώ σήμερα!
Απόλυτη χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος
Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν και καθρεφτίζουν την απόλυτη χρεοκοπία ενός κλάδου που οριοθετεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το momentum και το προφίλ του ελληνικού χρηματιστηρίου! Ενός κλάδου που έχει ξεκινήσει να δέχεται πακέτα στήριξης από το 2008 επί εποχής Αλογοσκούφη (στα 28 δισ. ευρώ η πρώτη ένεση ρευστότητας) αλλά – χτυπημένος από την κρίση – βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ στην ανυποληψία!
Μια ανυποληψία που είναι πολύ… εκκωφαντική χρηματιστηριακά όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία. Και δεν μιλάμε ούτε για τα… Χαλυβδόφυλλα, ούτε για την Παΐρης, ούτε για τη Μαξίμ Περτσινίδης!
Και φυσικά, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο να αναπληρώσει κάποιος ούτε στο 10% από το αρχικό κεφάλαιο που διέθεσε για την αγορά των τραπεζικών μετοχών…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών