Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κατακρήμνιση, της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζών ήταν προσχεδιασμένη; - Γιατί βγήκαν στρατηγικά κερδισμένοι οι short; - Το ΧΑ στις 800-1000 μονάδες

    Η κατακρήμνιση, της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζών ήταν προσχεδιασμένη;  - Γιατί βγήκαν στρατηγικά κερδισμένοι οι short; - Το ΧΑ στις  800-1000 μονάδες
Μπορεί να αποτελεί πρόκληση η αναφορά για ορισμένους ιδεολόγους long στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά η τακτική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας πρόσφερε τεράστια κέρδη στους επενδυτές που επέλεξαν αυτή την επενδυτική πρακτική.

Το σορτάρισμα αποδείχθηκε η πλέον ορθή επενδυτική στρατηγική τους τελευταίους 18 μήνες και όσοι την ακολούθησαν απλά πέτυχαν εντυπωσιακές υπεραξίες.
Μπορεί να μην αρέσει ή να σοκάρουν σχόλια του τύπου «όσοι επενδύουν στην πτώση επιτυγχάνουν κέρδη» αλλά γεγονός είναι ότι όσοι ακολούθησαν το ρεύμα και το ρεύμα ήταν η πτώση της αγοράς έβγαλαν καλά κέρδη.
Το www.bankingnews.gr εδώ και 18 μήνες σχεδόν μονότονα αναφέρεται στην πτώση της αγοράς
Από τις αρχές του 2010 που ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 2300 μονάδες θα υποχωρήσει στις 1500 μονάδες.
Οι περισσότεροι υποστήριζαν τότε ότι αυτά είναι φαντασιώσεις και καταστροφολογίες.
Αρχές Καλοκαιριού του 2010 το ΧΑ στις 1500 μονάδες.
Πριν η αγορά φθάσει στις 1500 μονάδες επανακαθορίστηκε ο στόχος της αγοράς στις 1250 μονάδες.
Οι καταστροφολόγοι του www.bankingnews.gr ξαναχτύπησαν είπαν πολλοί.
Όταν το ΧΑ μέσα Φεβρουαρίου του 2011 έφθασε στις 1650 μονάδες και οι long είχαν σχεδόν ενθουσιαστεί δικαιολογημένα μετά από μήνες κατακρήμνισης εμείς κόντρα στο ρεύμα πήραμε θέση για το ΧΑ ότι θα κινηθεί στις 1150 μονάδες.
Χθες 2 Ιουλίου του 2011 το ΧΑ έκλεισε στις 1144 μονάδες.
Θα σκεφθείτε η κομπορρημοσύνη δεν αρμόζει και θα συμφωνήσουμε απλά τα αν αναφέρουμε όλα αυτά για να παρουσιάσουμε ένα σκεπτικό στο οποίο στηρίζονται οι προβλέψεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο τι είναι πραγματικά. Μια άθλια αγορά λίγων που προσπαθούν με λογιστικά τρικ και τεχνάσματα να παρουσιάζουν δήθεν καλά στοιχεία των εταιριών τους για να πείσουν ορισμένους αφελείς ότι υπάρχει αξία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όμως είναι και τράπεζες.
Το ΧΑ του 2007 στηρίχθηκε στην φούσκα την χρηματιστηριακή φούσκα των τραπεζών.
Το 2011 απλά συνεχίζεται το ξεφούσκωμα του μπαλονιού και το ξεφούσκωμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Τα δυσκολότερα για τις τράπεζες δεν τα έχουμε δει.
Ωστόσο για να αποδώσουμε πλήρως την αλήθεια οι διοικήσεις έχουν κάνει πραγματικά κατόρθωμα στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις τράπεζες. Αν είχε κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα το ΧΑ θα ήταν στις 400-500 μονάδες.
Όλα αυτά θα πείτε είναι ωραία στην θεωρία αλλά τι μέλλει γενέσθαι.
Πριν 18 μήνες κάποιος δεν μπορώ να πω ποιος αλλά σίγουρα όχι κάποιος τυχαίος και όχι Έλληνας μου είχε πει «ξέχασε το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταρρεύσει θα πάει στις 800-1000 μονάδες»
Ο άνθρωπος αυτός είναι εκ των κορυφαίων στελεχών της μεγαλύτερης επενδυτικής – αμερικανικής τράπεζας – έκτοτε έχουμε επικοινωνήσει ακόμη μια φορά, δύσκολη η επικοινωνία με ανθρώπους αυτών των θέσεων όπως καταλαβαίνετε  και τον  ξαναρωτήσαμε πριν 2μήνες.
Είχε έρθει στην Ελλάδα και ήταν τιμή που είδε μόνο ένα δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Μην πάει το μυαλό σας σε θεωρίες συνωμοσίας…
«Μην ασχολείσαι με το ΧΑ η κατάρρευση δεν έχει ολοκληρωθεί»
Τι κάνει τόσο βέβαιο ένα στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας να πιστεύει τι θα συμβεί;
Η απάντηση ήταν απλή δες την εικόνα «η Ευρώπη αποσυντίθεται, η Αμερική επίσης έχει προβλήματα και εσείς εδώ στην Ελλάδα απλά χρεοκοπήσατε αλλά για λόγους ευγενείας δεν σας το λένε. Το ΧΑ θα προσπαθήσει να βρει πάτο ο πάτος αυτός θα προσδιορίσει την πραγματική αξία μέρους του πλούτου της χώρας απεικονισμένο σε χρηματιστηριακές αξίες.
Ο πάτος αυτός είναι στις 800-1000 μονάδες με βάση την εκτίμηση που πραγματοποιήθηκε πριν 18 μήνες.
(Κάποτε είχαμε ρωτήσει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της τραπεζικής αγοράς γνήσιο τραπεζίτη να μας κάνει πρόβλεψη για την μετοχή του. Η απάντηση που είχαμε πάρει στο ερώτημα πόσο αξία έχουν οι τραπεζικές μετοχές ήταν……..παλιόχαρτα που δεν αξίζουν τίποτε) Ναι μπορεί να σας φαίνεται περίεργη αυτή η δήλωση ανεπίσημη προφανώς αλλά ειπώθηκε στην πραγματικότητα.
Ποιος ήταν ο σκοπός μας ως www.bankingnews.gr εφόσον πλέον συμπλέαμε με αυτές τις απόψεις είχαμε και έχουμε παρόμοιες απόψεις όχι ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι παλιόχαρτα δεν την πιστεύουμε αυτή την προσέγγιση αλλά ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει πήραμε μια καθαρή γραμμή που στεναχώρησε πολλούς long.
Καταστροφολόγοι, επικίνδυνοι και άλλα τινά είχαμε ακούσει.
Όμως για να φανούμε χρήσιμοι ως ενημερωτικό site και όχι ως σύμβουλοι επενδύσεων θα πρέπει να έχουμε μια καθαρή γραμμή.
Μπορεί να στεναχωρήσαμε επενδυτές αλλά έχουμε καθαρή θέση για τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα…
Όμως αξιολογώντας ψύχραιμα την κατάσταση όλα όσα είχαν προβλεφθεί επιβεβαιώθηκαν.
Ποια είναι η νέα πρόβλεψη 1000 μονάδες αρχικά και εν συνεχεία διάσπαση τους…πόσο χαμηλότερα θα υποχωρήσει το ΧΑ όλα είναι πιθανά……
Θα μας ρωτήσετε αυτό θα συμβεί άμεσα και θα σας πούμε δεν ξέρουμε μπορεί να υπάρξουν αναλαμπές και σε βάθος εβδομάδων να ολοκληρωθούν όλα αυτά....

Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των hedge funds…..

Εσχάτως παρατηρούνται κινήσεις από επενδυτικά χαρτοφυλάκια κατά βάση hedge funds τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις τους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των short θέσεων ισοδυναμεί με πρόβλεψη ότι η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα.
Αν η στρατηγική είναι σχεδόν παρόμοια με την πολιτική που είχε ακολουθήσει το Fortelus στην Ελλάδα με τις μεγάλες short θέσεις στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες αυτό σημαίνει ότι το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί και κάτω από τις 1000 μονάδες.
Το Marshall Wace συνεχίζει να διατηρεί μεγάλη short θέση στην Εθνική τράπεζα στα 1,8 εκατ μετοχές.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και το hedge funds Gladstone Capital Management διατηρεί μεγάλη short θέση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 856 χιλ μετοχές.
Τα hedge funds ακολουθούν μια στρατηγική με ορίζοντα τις 1000 ή και χαμηλότερα από τις 1000 μονάδες.
Το ζητούμενο είναι θα τους βγει αυτή η επενδυτική στρατηγική και το κυριότερο από όλα το ελληνικό χρηματιστήριο για να ανακάμψει θα πρέπει να αλλάξει άρδην το κλίμα για την πορεία της οικονομίας.
Επειδή ανατροπές δεν αναμένονται η χρηματιστηριακή ταλαιπωρία θα συνεχιστεί…


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης