Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Συμμετοχή των ιδιωτών στις φθηνές ΑΜΚ των τραπεζών το 2015 ή στα ακριβά placement από το ΤΧΣ;

Συμμετοχή των ιδιωτών στις φθηνές ΑΜΚ των τραπεζών το 2015 ή στα ακριβά placement από το ΤΧΣ;
Τι συμφέρει τους ξένους κυρίως ιδιώτες επενδυτές, να συμμετάσχουν στις νέες ΑΜΚ σε εξευτελιστικές τιμές άρα να αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες στο κόστος των νέων κεφαλαίων, χωρίς να προσμετρώνται τα υφιστάμενα κεφάλαια 23,5 δισεκ. με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ ή να μην συμμετάσχουν σε αυτή την φάση και να αποκτήσουν μετοχές τραπεζών όταν το ΤΧΣ θα πραγματοποιήσει placement;
Οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών ελέγχουν το 44% των τραπεζών και το ΤΧΣ το 56%.
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες κινηθούν μεταξύ 11 δισεκ στο αισιόδοξο δυσμενές σενάριο  και 15 δισεκ. στο απαισιόδοξο δυσμενές σενάριο για να μην υποστούν dilution οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να επενδύσουν 4,8 με 6,6 δισεκ. ευρώ και το ΤΧΣ 6,2 με 8,4 δισεκ. ευρώ.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου είναι ότι θα πραγματοποιηθούν σε εξευτελιστικές τιμές ενώ και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι ακραίο 4,8 με 6,6 δισεκ. για τους ιδιώτες.
Υπάρχει και μια άλλη άποψη, επειδή δεν είναι σίγουρο αν αυτές οι ΑΜΚ θα είναι οι τελευταίες, ίσως να μην αξίζει να επενδύσει σε αυτές τις ΑΜΚ του 2015, να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από το ΤΧΣ που θα βρεθεί στο 88% με 90% και εν συνεχεία όταν υλοποιηθούν τα placement να συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Η καλύτερη λύση μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι η άμεση συμμετοχή στις ΑΜΚ του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2015, ωστόσο 4 συστημικές τράπεζες θα αναζητούν 11 με 15 δισεκ. σε διάστημα 4-5 εβδομάδων προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα.
Από την άλλη αν οι επενδυτές περιμένουν τα placement θα αποκτήσουν τράπεζες, χωρίς να χρειάζονται νέα κεφάλαια αλλά θα πληρώσουν πολύ ακριβότερα τις τράπεζες.
Οι εξευτελιστικές τιμές των ΑΜΚ αποτελούν δέλεαρ.
Επίσης τα ποσά που θα χρειαστούν να επενδύσουν οι ιδιώτες δεν είναι τόσο ακραία…π.χ. με 11 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες οι ιδιώτες στην Εθνική πρέπει να επενδύσουν 1,2 δισεκ. στην Πειραιώς 1,3 δισεκ. στην Alpha 500 εκατ και στην Eurobank 1,6 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει το πλεονέκτημα να είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη τράπεζα αλλά έχει το μειονέκτημα ότι οι ιδιώτες πρέπει να επενδύσουν και τα περισσότερα κεφάλαια μεταξύ των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης