Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πιθανός και επιθυμητός μετεκλογικά ο Μεγάλος Συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ παρά τις διαψεύσεις

Πιθανός και επιθυμητός μετεκλογικά ο Μεγάλος Συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ παρά τις διαψεύσεις
Τα σενάρια της επομένης της κάλπης
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι, κυρίως για την κατάληψη της πρώτης θέσης.
Παράλληλα δείχνουν ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει καθώς και ότι η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων θα είναι μικρή, αν όχι οριακή.
Άρα και δεδομένου ότι όλοι αποκηρύσσουν το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, το ερώτημα είναι ποιος θα συνεργαστεί με ποιον προκειμένου να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα όσα προβλέπει η τελευταία συμφωνία με τους δανειστές.
Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν στάση και από τη ρητορική της αυτοδυναμίας ή της συμμαχίας μόνο με τους ΑΝΕΛ, πλέον δηλώνουν ανοιχτοί σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης και της συνεργασίας με τη ΝΔ.
Σενάριο που δεν αποκλείει για τους δικούς της πολιτικούς λόγους η ΝΔ, η οποία με τη στάση της αυτή κερδίζει ψηφοφόρους.
Μια και η πλειοψηφία των πολιτών, όντας κουρασμένη και απογοητευμένη από ανέξοδες πολιτικές ρητορικές και δεσμεύσεις ετών, ζητά τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια.
Παράλληλα, για πρώτη φορά ίσως τα κόμματα «διαμαρτυρίας» έχουν τόσο μικρή απήχηση στην κοινωνία.
Γεγονός που και αυτό με τη σειρά του επιβεβαιώνει την ανάγκη των πολιτών για την υλοποίηση ρεαλιστικών αλλά δύσκολων πολιτικών με απώτερο στόχο να δρομολογηθεί η έξοδος από την κρίση.
Όσο και αν αποκλείεται, το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός Μεγάλου Συνασπισμού, μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού είναι ίσως περισσότερο πιθανό από ποτέ.
Διότι τα τέσσερα μεγαλύτερα και φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μοιραστούν από κοινού σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την ευθύνη (αλλά και το πολιτικό κόστος) για τη διαχείριση της μόνης πολιτικής που όπως αποδείχθηκε, μπορεί να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι «κυβερνητικοί εταίροι» ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι να ζητήσουν και να επιβάλλουν είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ το Μεγάλο Συνασπισμό, μια και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση και η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Σενάριο που όποιος το χρεωθεί, θα καταστραφεί και πολιτικά.
Αν και φαίνεται απίθανο, το ενδεχόμενο να συμπράξουν κυβερνητικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι εξαιρετικά πιθανό να υλοποιηθεί.
Και θα έχει και τις «ευλογίες» της πλειοψηφίας των πολιτών.
Μόνη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να ισχύουν τα όσα προβλέπουν και μετρούν οι δημοσκοπήσεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης