Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ούτε αυτοδυναμία, ούτε Μεγάλος Συνασπισμός – Το βασικό σενάριο της επόμενης ημέρας

Ούτε αυτοδυναμία, ούτε Μεγάλος Συνασπισμός – Το βασικό σενάριο της επόμενης ημέρας
Τα δίνουν όλα Τσίπρας, Μεϊμαράκης στην τελική ευθεία της κάλπης…
Λιγότερο από μια εβδομάδα απέμεινε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά τόσο για το αποτέλεσμα της κάλπης όσο και για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη ημέρα.
Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν το απόλυτο ντέρμπι καθώς η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οριακή.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει πως Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα τα «δώσουν» όλα τις επόμενες ημέρες για να πείσουν, συσπειρώσουν και να «επαναπατρίσουν» ψηφοφόρους.
Αναμφίβολα η κορύφωση αυτής της προσπάθειας θα γίνει σήμερα με τo debate των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Αλλά όσο και αν πολωθεί το κλίμα, το μόνο βέβαιο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ να φτάσουν στην αυτοδυναμία.
Εφόσον αυτοδυναμία δεν επιτυγχάνεται, εφόσον το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού αποκλείεται κατηγορηματικά από το ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μοιάζει να μην φτάνει (σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις οι ΑΝΕΛ θα είναι εκτός Βουλής) και εφόσον οι νέες εκλογές αποκηρύσσονται, το σενάριο που απομένει – εκτός δραματικού απροόπτου - είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τουλάχιστον δικομματική ή τρικομματική.
Δηλαδή είτε βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με Το Ποτάμι είτε και με τους δύο μαζί.
Το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ ή Το Ποτάμι να επιβάλλουν μια κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού για να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, μια και είναι σίγουρο πως δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος τυχόν νέων εκλογών.
Παράλληλα, είναι σχεδόν προφανές ότι όποιο από τα μεγάλα κόμματα μείνει εκτός (ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ) κυβερνητικού σχήματος, θα στηρίξει την κυβέρνηση τόσο αναφορικά με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου όσο και στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι και τα τέσσερα κόμματα έχουν ψηφίσει και αποδεχθεί το μνημόνιο.
Άρα το πιθανότερο σενάριο θέλει μια δικομματική ή τρικομματική κυβέρνηση, με τη στήριξη και όποιου από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μείνουν εκτός κυβερνητικού συνασπισμού.
Πρόκειται για ένα θετικό σενάριο, καθώς προϋποθέτει ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης και υπευθυνότητας.
Σενάριο που αναμφίβολα βρίσκει σύμφωνο και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης