Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι τράπεζες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος στήριξης των 28 δισ ευρώ

 Οι τράπεζες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος στήριξης των 28 δισ ευρώ
Μια ρηξικέλευθη πρόταση καταθέτει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στο www.bankingnews.gr Οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το σκέλος των εγγυήσεων του δημοσίου από το πακέτο των 28 δις ευρώ ώστε να αγοράσουν ομόλογα.
Έτσι το κράτος θα βγει από αυτή την δύσκολη θέση και η οικονομία θα ανασάνει.
Όμως το ερώτημα είναι η ΤτΕ και οι τράπεζες θέλουν να φορτωθούν και άλλα ελληνικά ομόλογα θέλουν να επωμιστούν και άλλο χρέος Ελλάδος;
Η απάντηση του τραπεζικού στελέχους είναι άμεση: Υπό άλλες συνθήκες όχι αλλά αν χρεοκοπήσει το κράτος οι τράπεζες θα σωθούν;
Αν εκλάβουν αρνητικά οι αγορές τον εσωτερικό δανεισμό και τα spreads δεν αποκλιμακωθούν τι θα συμβεί;
Το ρίσκο είναι μεγάλο αλλά ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις και όλοι να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί απαντά το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν θα χρησιμοποιήσουν τελικά το εναπομείναν πακέτο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ αρχικώς και 17 δις ευρώ σήμερα με στόχο να διαθέτουν αποθέματα ρευστότητας.
Με βάση ενδείξεις εκτιμάται ότι σε ποσοστό 70% θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή θα κάνουν χρήση περίπου 12 δις ευρώ.
Από τα 17 δις ευρώ που είχαν απομείνει τα 14 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις και τα 3 δις ευρώ αφορούν ομόλογα του δημοσίου για τα οποία πληρώνουν προμήθεια 0,70% στα ομόλογα και 0,95% στις εγγυήσεις.
Όμως τίθεται ένα ερώτημα , οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές ωστόσο γιατί έχουν αντλήσει την περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ και γιατί ενώ σε άλλες χώρες αποσύρουν τα προγράμματα σταθερότητας στην Ελλάδα επανέρχονται;
Οι τράπεζες όντως είναι σταθερές και η επαναφορά του πακέτου των 28 δις που ουσιαστικά έχει απομείνει 17 δις ευρώ πραγματοποιείται ώστε να θωρακισθούν με ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης