Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Φουντώνει τις ανησυχίες για την ενότητα η κούρσα της διαδοχής - Προς νέο γύρο εσωστρέφειας

ΝΔ: Φουντώνει τις ανησυχίες για την ενότητα η κούρσα της διαδοχής - Προς νέο γύρο εσωστρέφειας
Φαβορί ο Μεϊμαράκης έναντι του Τζιτζικώστα
Η κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρία μια και προηγείται του Απόστολου Τζιτζικώστα - εμφανίζεται ως κύριος αντίπαλος του - ακόμα και με 27 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά!
Αλλά όπως έδειξαν και όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν εντός του 2015 (εκλογές Ιανουαρίου, δημοψήφισμα και εκλογές Σεπτεμβρίου), κανείς δεν μπορεί να λάβει ως δεδομένα τα ευρήματα των μετρήσεων.
Ιδιαίτερα όταν στην προκειμένη περίπτωση, το εκλογικό σώμα, αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ, είναι υπό συγκρότηση.
Ο κ.Μεϊμαράκης, από τους πιο «παλιούς» στη γαλάζια παράταξη, προβάλλει ως ο άνθρωπος που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και το κυριότερο απολαμβάνει της στήριξης του καραμανλικού στρατοπέδου.
Ο κ.Τζιτζικώστας, αν και καραμανλικός, αγνόησε τη θέση Καραμανλή για τα προβλήματα εκλογιμότητας που έχει η υποψηφιότητα του, και αποφάσισε να κατέβει στην κούρσα, ποντάροντας κυρίως στο «χαρτί» της ανανέωσης.
Το ότι έχει απέναντι του το καραμανλικό στρατόπεδο είναι αναμφίβολα ένα μείον.
Αλλά την ίδια στιγμή, με αυτόν τον τρόπο κατορθώνει να συσπειρώνει άλλες δυνάμεις με εξίσου μακρά πορεία στην κεντροδεξιά παράταξη.
Η «σύγκρουση» των δύο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Διότι πέρα από το ποιο πρόσωπο (ή καλύτερα στρατόπεδο) θα επικρατήσει, θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό η ταυτότητα του κόμματος.
Μείζον ερώτημα ωστόσο είναι πώς θα πορευτεί η ΝΔ την επομένη των εκλογών.
Δηλαδή τι στίγμα θα αφήσει η εκλογική αναμέτρηση στην εικόνα της ΝΔ.
Ήδη πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως ο κ.Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι φοβάται το ενδεχόμενο της διάσπασης και του κατακερματισμού.
Ενδεχόμενο που τόσο έντονα ήρθε στο προσκήνιο ιδιαίτερα ύστερα από τις αντιρρήσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο κ.Μεϊμαράκης για την εκλογική διαδικασία, εγείροντας ενδεχομένως και επιφυλάξεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αλλά το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ, ποιο «στρατόπεδο» θα επικρατήσει και ποια θα είναι η ταυτότητα της κεντροδεξιάς παράταξης είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που προκαλεί η εκλογική διαδικασία.
Εκλογική διαδικασία όμως που έχει έντονα τα σημάδια της εσωστρέφειας.
Το πρόβλημα της ΝΔ τους τελευταίους μήνες δεν ήταν τόσο το πρόσωπο που ηγούνταν της παράταξης.
Η ΝΔ έχασε επί της ουσίας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα εννέα μηνών διότι κυρίως είχε χάσει την επαφή της με την κοινωνία.
Η ΝΔ δεν μπόρεσε να πείσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα διότι αποδείχθηκε πως δεν διέθετε ένα πειστικό αφήγημα.
Λόγω των πυκνών πολιτικών εξελίξεων και λανθασμένων εκτιμήσεων, η ΝΔ δεν κατάφερε να κάνει μια ουσιαστική αυτοκριτική για τα λάθη που της προκάλεσαν αυτές τις εκλογικές ήττες.
Μην κάνοντας αυτήν την αυτοκριτική, το κόμμα δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποια θα είναι στο εξής η πορεία και η στάση του.
Αντίθετα μέσα στην παραζάλη της τρίτης διαδοχικής ήττας το Σεπτέμβριο, αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία της διαδοχής.
Ίσως η ΝΔ θα έπρεπε να πορευτεί αντίθετα.
Δηλαδή πρώτα να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το ποιο ιδεολογικό στίγμα και πολιτικό αφήγημα επιθυμεί να πορευτεί και κατόπιν να εκλέξει το πρόσωπο που θα φέρει εις πέρας αυτήν την πορεία.
Διότι πλέον η κεντροδεξιά παράταξη κινδυνεύει, αντί να κάνει ανοίγματα προς την κοινωνία, να βυθιστεί σε έναν ακόμα γύρο πολιτικής εσωστρέφειας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης