Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αδύναμο απέναντι στην κρίση το υπό κατάρρευση παραδοσιακό πολιτικό σύστημα - Ερωτηματικό η επόμενη ημέρα

Αδύναμο απέναντι στην κρίση το υπό κατάρρευση παραδοσιακό πολιτικό σύστημα - Ερωτηματικό η επόμενη ημέρα
Ανύπαρκτη η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων...
Η δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα έχει μόλις ένα μήνα από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η εντολή που έχει λάβει είναι ξεκάθαρη.
Να προχωρήσει όλα εκείνα που έχουν «σκαλώσει» εδώ και δεκαετίες, να βγάλει την χώρα από την κρίση και το κυριότερο να επαναφέρει στο προσκήνιο αξίες χαμένες, όπως η αξιοκρατία, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η εμπέδωση της διαφάνειας και της ισονομίας.
Αλλά το «πακέτο» των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Παρά τις προτροπές Τσίπρα ότι δεν υπάρχει χρόνος και περιθώρια στην κοινωνία για καθυστερήσεις, παραμένει ερωτηματικό αν οι υπουργοί και οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν το σθένος να σηκώσουν αυτό το βάρος και να πάνε μέχρι τέλους.
Οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης αποτελούν μια εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποτιμώντας την ήττα τους στις τελευταίες εκλογές, αποστασιοποιούνται από τη ρητορική της συναίνεσης και της συνεννόησης, καθώς τάσσονται ανοιχτά υπέρ της σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
Το είπε ξεκάθαρα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι φυσιολογική η άρνηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα κελεύσματα του πρωθυπουργού για συνεργασία.
«Το κόμμα δεν πρέπει να είναι ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό πρόβλημα, σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια βουλευτών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ.Βενιζέλος.
Πολιτική ρητορική που για πολλούς, αν και εμπεριέχει έντονα τα στοιχεία του ρεβανσισμού, κρίνεται απόλυτα δικαιολογημένη.
Πράγματι, αν το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προχωρήσει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει – και προκειμένου να αποφύγει μια μείζονα πολιτική κρίση για την χώρα – παρά να στραφεί είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είτε στο Ποτάμι είτε ακόμα στην Ένωση Κεντρώων.
Αλλά οι πόρτες είναι κλειστές.
Κατά τον κ.Βενιζέλο, εάν αποτύχει το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η μόνη λύση θα είναι η επαναφορά σε ένα σχήμα «ευρύτατης συνεργασίας», στο οποίο δεν χρειάζεται να είναι υπουργοί παλιά πολιτικά στελέχη αλλά άνθρωποι από την κοινωνία με μεγάλες ικανότητες που θα έχουν τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Η τοποθέτηση αυτή αν μη τι άλλο υποκρύπτει την αδυναμία του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος να σταθεί στα πόδια του την εποχή της κρίσης.
Διότι την ώρα που αμφισβητείται η ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας τα υπεσχημένα, την ώρα που η «σοβαρή» αντιπολίτευση έκανε τη δική της «κωλοτούμπα» περνώντας από το μνημονιακό στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, η ύστατη λύση είναι να βρούμε κάποιους τρίτους να κάνουν τη δουλειά.
Τρίτοι, τους οποίους θα στηρίζουν όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία όμως δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει και που επί της ουσίας επαγγέλλονται.
Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα εδώ και αρκετά χρόνια στέλνει σαφή μηνύματα κατάρρευσης.
Και το ερώτημα που πλανάται δικαιολογημένα είναι τι θα επακολουθήσει από αυτή τη διαφαινόμενη πτώση.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης